Kristýna Sněgoňová: Šprti a frajeři (Legie 3)

Posádka Kraksny na sebe strhla pozornost mafiánských kruhů na pouštní planetě Namathé, když dokázala zlikvidovat nejvýše postaveného ufouna a udělat při tom pěkný čurbes. Není divu, že kapitán Moravec brzy dostane zajímavou pracovní nabídku.

Kapitán Moravec a pestrá posádka vesmírného plavidla jménem Vzdorná tvořená několika lidmi a jednou ostrozubou chanou více méně dobrovolně začne pracovat pro mafiánského slepičího bosse na jedné riskantní zakázce, což je pořád lepší než skončit jako mletý separát. Jejich nová zakázka zní nebezpečně jednoduše. Mají se vypravit na místo prastaré epické bitvy dvou mimozemských druhů, která skončila brutálním vyhlazením na obou stranách a jejíž následky do současnosti připomíná nepřístupný vesmírný hřbitov zničených lodí a zmařených životů. Použité technologie byly natolik mocné, že celé bitevní pásmo představuje nebezpečnou a hlídanou zónu se zákazem vstupu. Jejich nový slepičí zaměstnavatel by odtamtud chtěl jen jednu malou drobnost. Brnkačka.

Šprti a frajeři jsou třetí díl vesmírné ságy Legie. Kristýna Sněgoňová opět přichází s novým napínavým dobrodružstvím. První díl celé série nejvíc připomínal mimozemský postapo útěk z vězení, druhý díl navozoval atmosféru Hvězdných válek s přístupností 17+. Třetí díl kombinuje necenzurované Hvězdné války s akčními dobrodružstvími nadaného archeologa Indiana Jonese a s přijatelnou sprškou hororové atmosféry.

Hlavním tahounem je opět kapitán František Moravec, nezvolený tiskový mluvčí posádky vesmírné lodi Vzdorná, něžně či škodolibě přezdívané Kraksna. Od minule se skupina uprchlíků tvořená Moravcem, kuchařem se zdravotním kurzem, kreativním moravskoslezským technikem a ostříleným ruským gerojem rozrostla o dvě zástupkyně lidského druhu. První je Amanda se zvláštním vztahem ke zvířatům a dětskou duší. Druhou je profesorka Danka Krasiński, která oplývá nejen sexy mozkem, ale i sexy křivkami, což obzvlášť Gerasim nedokáže přehlédnout. Posádka Kraksny už předtím měla ženskou členku, ale chana Aga se svými šupinami, ostrými zuby a nadlidskou sílou není úplně adeptka na dívku v nesnázích, spíš na masožravou příbuznou dinosaurů, která se nemůže dočkat chvíle, kdy Moravcovi zakroutí krkem. Výpravu vesmírných vykradačů hrobek posílí Karame z mirské rasy, která má pomoci s plněním úkolu. Tahle podivuhodná smečka se ocitá na divném místě, kde šokující překvapení a jedno neplánované setkání se starým známým není to nejhorší, co se může stát.

Zábavný, svižný a čtivý příběh sice nenabízí úplně nejoriginálnější zápletku ani zásadní posun při záchraně zbytku lidstva, to ovšem neznamená, že by si Kristýna Sněgoňová s příběhem nevyhrála. Šprti a frajeři totiž nabízejí starou dobrou popcornovou zábavu, mraky popkulturních hlášek a politicky nekorektní humor. Úplně skvěle se budou hltat ve svitu slunečních paprsků na koupališti nebo ve stínu pergoly s koktejlem v ruce. Zkrátka ideální čtení do letní pohodu, ale pozor na vesmírné borůvky. Legie 3 je doplněna i několika povedenými ilustracemi mimozemských druhů, které hrdinové i čtenáři mají možnost blíže poznat.

Ukázka

Vydala: Epocha, 2021
Obálka: Jan Doležálek, Jiří Arbe Miňovský
Ilustrace: Lenka Tarwari Jandová
Vazba: brožovaná
Počet stran: 336
Cena: 299 Kč