Dalibor Vácha: Šedá

Elitní zabijáci v důchodu přestávají pečovat o svoje zahrádky a vracejí se do akce, šílení vědci plánují pokusy na mimořádně nadaných dětech. Československo se v druhé polovině 90. let 20. století začíná rozpadat a ze zničené jaderné elektrárny Temelín něco prosakuje. Tajemná Šedá, jež mění vše, čeho se dotkne.

Sedmnáctiletá Jenovéfa posledních pět let bydlí v zapadákově na Českokrumlovsku a dojíždí na zdravotní školu v Českých Budějovicích. Její otec pracuje ve stavební firmě v širším okruhu Temelína a matka v nemocnici v Českém Krumlově. Jižní Čechy, dříve krásný rekreační kraj, se stávají šedou zónou a místem, odkud lidé prchají do jiných koutů Československé republiky od té doby, co v jaderné elektrárně došlo k té nehodě. Jenovéfina rodina naopak do jižních Čech přišla z Prahy, protože tahle nebezpečná oblast je skvělé místo k ukrytí. Stát totiž po takových, jako jsou oni, pase. Po lidech se zvláštními, nadpřirozenými schopnosti. Ty Jenovéfiny se právě začínají ve velkém probouzet.

Ač to podle anotace vypadá, že hlavní hrdinou je pouze Jenovéfa, autor vypráví osudy hned několika různých postav, jejichž cesty se protínají, proplétají, a nakonec gradují ve společném finále. Jednou z dalších důležitých figur v románu Šedá je plukovník Vlastimil Malý, jenž miluje klasické černobílé horory a vůbec nejraději má ty s upíry. Kromě toho je mocichtivý kariérista, který má dlouhý seznam úchylek a velí ostřílené jednotce esperů, kteří po náležitém výcviku pátrají po dalších lidech s nadpřirozenými schopnostmi. Štěpán Machovský by si mohl užívat zaslouženého důchodu, ale kromě jiného má pod palcem tajné archivy o výzkumu paranormálních jevů a přístup k informacím, po kterých pase plukovník Malý. Radek je mladý kluk s nadpřirozenými schopnostmi, který skončil zavřený v ústavu, kde se věnují výzkumu nadpřirozených schopností esperů. Profesor Charvát vede projekt Dětský dům a kromě Radka se věnuje pokusům na dalších dětech, kteří by se jednou mohli stát úspěšnými espery ve službách ČSSR, neboť Sovětský svaz má o tento druh vycvičených jednotek zvýšený zájem.

Román Šedá není jenom o Jenovéfě a rozhodně to není zástupce žánru young adult. Je to alternativní historická fantasy z období poloviny devadesátých let v Československu. Každou kapitolu doplňuje vojenské hlášení nebo článek z veřejného života, kde nechybí jména jako Dubček, Gott či Havel. Sice to krásně rozvíjí svět, v kterém se postavy pohybují, ale zároveň čtenáře uvádí tyto roztříštěné informace do chaosu. 

Dalibor Vácha napsal množství beletristických románů i literatury faktu z prostředí Československých legií, ale už před Šedou mu vyšla sbírka povídek Jizvák Jim a další noční můry. Jeho zápal pro historii je v příběhu vidět, ale možná si tím naopak škodí, protože na čtenáře valí velké množství informací, které je nutné vstřebat, protože Váchův svět sice vychází z reálných kořenů, ale zdaleka neodpovídá moderním dějinám. Naštěstí se v příběhu najdou chvíle, kdy děj svižně odsýpá a oči po řádcích jenom letí.

Román Šedá od Dalibora Váchy je jedna z těch knih, které jsou sice dobré, ale těžší na čtení, protože vyžadují plnou pozornost místo lehkého klouzání po stránkách. Myšlenka i zpracování je zajímavé a fanoušek české fantasy by si knihu měl otevřít a zkusit, jestli zrovna Šedá bude pro něho to pravé.

Ukázka

Vydala: Epocha, 2020
Obálka: Jiří Arbe Miňovský
Vazba: brožovaná
Počet stran: 464
Cena: 349 Kč