V WARS – tak trochu zbytečný seriál

Kdesi na severu byl objeven pravěký virus, který – jak se zjistí až později – dělá z lidí krvežíznivé upíry. Mezi první nakažené patří i Dr. Luther Swann (Ian Somerhalder) a Michael Fayne (Adrian Holmes). Zatímco první jmenovaný vyvázne dočista bez poskvrny, z jeho nejlepšího přítele se stává vrah.

 

Michael zpočátku trpí výpadky paměti, takže sebe i svého přítele ujišťuje o své nevině. Vampýrská infekce se však už šíří a krvežíznivců geometrickou řadou přibývá. Pravda vychází najevo. A jedinou naději na vytvoření léku představuje Swannův malý syn…

Že vám to něco připomíná? Není divu. Seriál spojuje několik úspěšných, už mnohokrát zpracovaných témat, což by samo osobě mohlo zaručovat úspěch, kdyby… Kdyby nedávno nevznikl o maličko (herecky o hodně) lepší seriál The Passage (Smrtící virus) a předtím film – nebo ještě lépe knihaVšemi dary obdarovaná. Nákaza, epidemie, zázračné dítě – to všechno tu tedy máme potřetí a v o mnoho vlažnější a méně uvěřitelné verzi. V dalších aspektech seriál zase rádoby připomíná film Světová válka Z. Až na to, že se zcela obejde bez samotné války. K té všechno sice směřuje, ale v první řadě se dočkáme pouze rozvleklých dohadů a chabých dohod lidí se zatím poměrně malou skupinou takzvaných „Krváků“.

Celá první řada připomíná amatérský pokus natočit něco, co je zrovna in, po svém. Herecké výkony jsou nevěrohodné u drtivé většiny osazenstva. Ani přátelství ústřední dvojice nemá potřebnou sílu. Příběh klouže po povrchu, cení zuby, ale skoro nekouše. Sem tam se ozdobí zajímavou akční scénkou nebo nějakým efektem, víc ale nenabízí prakticky nic.

Fanoušci Iana Somerhaldera si ho určit mnohem lépe vychutnali v Upířích denících, Adrian Holmes má na kontě také pár lepších (byť menších) rolí (např. Frank Pike v seriálu Arrow, Manuel ve sci-fi Elysium, ad.). Ženské postavy jsou kompletně nevýrazné a vesměs i nesympatické.

Knižní předlohou seriálu V Wars je při tom docela úspěšná série knižních antologií, zabývající se takzvanou „genetickou devolucí“ lidstva a na které se podílelo vícero kvalitních autorů (na první knize to byli Jonathan Maberry, Nancy Holder, John Everson, Yvonne Navarro, James A. Moore, Gregory Frost, Keith DeCandido, a Scott Nicholson). Hodnocení jednotlivých svazků má stoupající tendenci. Tak snad se jí nakazí i seriál. Protože ten se zatím moc nepovedl. Vždyť pokud by i měl jen a pouze pobavit – ruku na srdce – podobných a lepších už tu máme víc než dost.

Domovská stanice: Netflix
Premiéra: 5. 12. 2019
Země původu: USA, Kanada
Tvůrci: Glenn Davis, William Laurin
Počet epizod: 10
Délka epizody: 50 minut
Hrají: Ian Somerhalder, Adrian Holmes, Jacky Lai, Laura Vandervoot, Peter Outerbridge ad.