Retellingy IX: Když se pohádky zkombinují…

Už máme září, takže je načase ukončit sérií článků, v nichž jsem se zabývala retellingy. A čím jiným zakončit tohle letní čtení než knihami, jejichž autoři se rozhodli pohádky zkombinovat ve velkém duchu?

Někteří autoři se rozhodli napsat retellingové série, v nichž každá kniha stojí samostatně a věnuje se jedné pohádce. Nicméně se nezřídka odehrávají ve stejném světě, nebo je prostě autoři zařadili do volné série proto, že je spojuje stejné téma. Takovými spisovateli jsou i někteří z těch, na které jsme už narazili. Jako příklad uvedu Rosamund Hodgeovou a její knihy Krutá krása (Kráska a zvíře) a Karmínové pouto (Červená karkulka). Podobně je na tom i C. K. Redwinová (Stínová královna), Jackson Pearsová (Sisters Red – Červená karkulka, Sweetly – Jeníček a Mařenka) nebo R. C. Lewisová (Spinning Starlight – Divoká labuť, Stitching Snow – Sněhurka).

A pak jsou tu autoři, kteří se rozhodli pohádky zkombinovat do jednoho velkého příběhu. Abychom o takových příbězích mohli mluvit jako o retellinzích, nejde si jen vypůjčit jména známých postav. Jak už bylo řečeno – spisovatelé musejí dodržet stěžejní události pohádek a jejich posloupnost. A když si usmysleli, že propojí víc pohádek, které se navíc navzájem ovlivňují, musí se hodně snažit, aby nedopadli jako Pejsek s Kočičkou, když vařili dort. Základem je dát tomu celému další, větší rámec – zastřešit to nějakým spojujícím příběhem, který stojí nad dílčími pohádkovými epizodami.

Existují případy, které vám sice nezpůsobí bolení bříška, ale nejsou úplně z nejzdařilejších. Aneta Valleová se rozhodla ve třech novelách spojit Popelku, Sněhurku a Lociku a udělat z toho mezigenerační válku. Popelka se stala Zlou královnou a tím pádem Sněhurčinou macechou. Sněhurka se pak rozhodla pomstít za všechna příkoří na Popelčině dceři – Locice.

 

Měsíční kroniky
Stejné trio pohádek, k nimž přihodila ještě Červenou karkulku, si vybrala i Marissa Meyerová. A té se dařilo o poznání lépe (tedy abych byla přesná, Meyrová své knihy napsala dříve…). Dokonce tak, že bych se ji nebála označit za současnou královnu retellingů. Knihy z její série Měsíční kroniky (Cinder, Scarlet, Cress a Winter) najdete ve všech myslitelných žebříčcích retellingů a pravidelně se umisťovaly na předních příčkách v Goodreads Choice Awards. A přitom příběh vzniku prvního dílu – který patří v současnosti k jednomu z nejčtenějších retellingů vůbec – je zajímavý. Kniha totiž byla napsána v průběhu události zvané NaNoWriMo (National Novel Writing Month). Jedná se o záležitost probíhající každý listopad, během níž mají autoři napsat román minimálně o padesáti tisících slov. (A Cinder není jediný skvost, který vznikl v rámci této události…)

Marissa Meyerová napsala tradiční příběh o záchraně celého světa a zabalila ho do hávu sci-fi. Zákonitosti jednotlivých pohádek dodržela s úzkostnou přesností, přesto do textu vložila takovou míre invence a dobrých nápadů, že sice víte, co přijde, ale málokdy daný moment přijde v takové podobě, v jaké byste ho čekali. Autorce se navíc podařilo napsat velice sympatické postavy, které navzdory svým archetypům nepůsobí genericky a dokážou překročit svůj stín. A k tomu všemu ještě připočtěte neskutečně čtivý styl a fakt, že i když se jedná o young adult, autorka se neupejpá, co se týče fyzických projevů náklonnosti. (Nechápejte mě špatně, jsou to knihy pro dospívající, já to chápu a myslím, že sexualita k dospívání patří, a autoři young adult knih, kteří se tváří, jako by tohle téma neexistovalo, nebo na něm bylo něco špatného, mi přijdou jako banda pokrytců.) Sečteno podtrženo: Měsíční kroniky mají určitě soustu much, ale myslím, že jim to rádi odpustíte a necháte se unášet na vlně vesmírných pohádek.

 

Mýty
A nyní na skok ke komiksům…
Bill Willingham je jako scenárista spojen s rozsáhlou komiksovou sérií Mýty, která klasické pohádky obléká do moderního hávu pro dospělé. Pohádkové a nadpřirozené bytosti uprchly ze svých kouzelných světů před společným Nepřítelem, našly tajný azyl v našem všedním světě a v New Yorku si založily vlastní čtvrť. Série se hemží známými postavami jako Baba Jaga, Červená karkulka, Mauglí, Kráska a zvíře či Žabí princ. Jen to v tomto podání nejsou ty černobílé příběhy s dobrým koncem, ale tvrdý život, kdy se například Krásný princ chlubí hned třemi exmanželkami (Sněhurkou, Popelkou a Šípkovou Růženkou), které všechny vesele podváděl. Velký zlý vlk má lidskou podobu a pracuje jako šerif.

Na Mýtech je nejlepší, že tahle série sice funguje na principu známých pohádek a postavy zůstávají samy sebou, zároveň se však dokážou vyvíjet. Nejedná se o čtení pro děti, ale o místy velmi drsný a dospělácký komiks. Billu Willinghamovi i jeho hlavnímu kreslíři Marku Buckinghamovi se povedlo mistrovské dílo, které pobaví i napne a potvrdí známé rčení, že fantazii se meze zkrátka nekladou.

 

Everland Ever After
Nebyla bych to já, kdybych vám nepřinesla ještě aspoň jednu obskurnost. A tou je devítidílná série Caroline Leeové. Ta se rozhodla v krátkých (e-bookových) novelách převyprávět známé princeznovské pohádky. Takže je tu tradičně Popelka, Sněhurka, Šípková Růženka a další. Ale došlo třeba i na Princeznu na hrášku (!!). Jenže… svoje příběhy šmrncla lehkou erotikou, a navíc je zasadila do prostředí Divokého západu. Takže její hrdinky jsou nezřídka ošlehané pistolnice, které si hravě poradí i se Zlými vlky… Co se týče typu série, Everland Ever After je jakýmsi hybridem mezi tím, co jsem tu již zmiňovala. Jednotlivé příběhy se odehrávají ve stejném světě (respektive městě) a prolínají se jimi stejné postavy, ale neovlivňují se tak důkladně jako například v případě Měsíčních kronik.

Leeová nepíše špatně, přesto se najdou určitě i lepší retellingy. Nicméně pokud chcete zkusit něco nového, můžete jejím knihám dát šanci.

 

Tímto končím svou sérii s tipy na pohádkové retellingy. Snažila jsem se kombinovat známé i neznámé tituly, knihy, které vyšly u nás, i různé pofidérní malonákladové e-booky. Doufám, že vám některé tituly padly do oka.

Chtěla bych také poděkovat Kometě, která mi s tímhle článkem pomohla a věnovala se komiksové sérii Mýty.

Předchozí články:
Retellingy I: Kouzlo moderních pohádek
Retellingy II: Trocha klasiky neuškodí
Retellingy III: Kráska a zvíře
Retellingy IV: Jak to bylo s Alenkou?
Retellingy V: Křehké dívky – Popelka a Sněhurka
Retellingy VI: Křehké dívky podruhé – Šípková Růženka a Malá mořská víla
Retellingy VII: Červená karkulka, Aladin, Petr Pan…
Retellingy VIII: Co se do šuplíků nevešlo