Nové knihy za březen 2019

Které fantastické knihy doputovaly na knižní pulty v měsíci knihy?  Závěrečných dílů se dočkali čtenáři sérií PAX, Rudá královna či Časodějové. Novými sériemi na trhu jsou fantasy Kniha prachu Philipa Pullmana, Zloději dýmu Sally Greenové či komiksový Upíří rytíř. A co domácí autoři? Host nabídl novinku Petry Slovákové Střípky času, Epocha Burešovo Inferium a Carcosa horor Oni Marka E. Pochy.

Roman Bureš: Inferium

Existuje peklo? Co se v něm s hříšníky vlastně děje a za jak velká či malá provinění se tam dostanete? A odkud se v Inferiu bere ten dobytek, který rodí země a ze kterého démoni podle chuti odkrajují kusy masa, a to znovu dorůstá, dobytek, který jen bučí a bez odpočinku vykonává tvrdou práci?
V pekelné říši Inferium zazní proroctví, které tvrdí, že lidé spáchají zlo tak veliké, že to ani nebe neunese. Démoni ho však neberou vážně – navíc ani netuší, že jejich dobytek jsou nějací hříšníci. Co by asi tak mohli spáchat? Když je však protržena nebeská blána a ze zemského povrchu se do Inferia nahrnou lidé jako rozzuření sršni, prastarý pekelný řád se otřásá v základech. Dokáže satanova legie porazit Waffen-SS?
Inferium je napínavý akční román o střetu dvou civilizací, z nichž každá má úplně jiný pohled na svět.
Vydal: Epocha, 2019
Obálka: Žaneta Kortusová
Vazba: brožovaná
408 stran / 299 Kč
Ukázka

Petra Slováková: Střípky času

Kdyby Jana neměla schopnost cestovat zpátky časem, byla by obyčejnou středoškolačkou.
Jana se musí postarat sama o sebe, a tak si přivydělává prodejem starožitností přenesených z minulosti. Nejednou při své cestě bezohledně poruší časové předivo, a upoutá tak na sebe pozornost bytostí střežících kontinuitu.
Když si při jednom z přesunů opět nedává pozor, málem přijde o život. Před jistou smrtí ji zachrání policejní vyšetřovatel, který jí posléze nabídne práci ve zvláštním oddělení. Jana se musí začlenit do týmu cizích lidí a naučit se svou schopnost ovládat. Zjišťuje, že existují i mnohem silnější bytosti, než je ona — čarodějové, kteří si podmanili město a vedou mezi sebou tajné války.
Brzy se zaplete do nebezpečné hry — ten, kdo dokáže měnit běh věcí, je cenný spojenec a zároveň mocný nepřítel. Vše se navíc zkomplikuje, když jí jeden z čarodějů, pravá ruka největšího nepřítele, zachrání život. A tento jeho čin nebyl ani zdaleka náhodný. Petr ji totiž dobře zná, zatímco Jana ho nikdy neviděla. I když v čase se může stát cokoliv…
Vydal: Host, 2019
Obálka: Braňo Matis
Vazba: brožovaná
320 stran / 329 Kč
Ukázka

Mark E. Pocha: Oni

Po stopách legendy strašidelného lesa
Na jihu České republiky se prostírá Branišovský les, místo opředené mnoha děsivými legendami. Podle některých obyvatel nedalekých obcí v něm straší přízrak muže v tmavém kabátě, jiní šeptem mluví o červených očích vznášejících se ve tmě… V minulosti se v areálu tamější vojenské základny bez zjevného důvodu postříleli členové hlídky a mimoto v srdci lesa roste strom oběšenců – podobný těm, které lze nalézt v neblaze proslulé japonské Aokigahaře. A je toho ještě víc…
Jednoho jarního dne se do Branišova vydává na víkendový teambuilding skupinka slovenských bankovních úředníků. Shodou okolností se ve stejné době les chystá navštívit i uznávaný, leč neurotický profesor literatury se svou dospívající dcerou a dva narkomani s černou filozofickou duší… A každý z nich si přináší svá tajemství, touhy i komplexy. Úděsná tajemství však ukrývá i Branišovský les…
Vydal: Carcosa, 2019
Obálka: Peter Cwoky Murín
Překlad: Milan Žáček
Vazba: brožovaná
224 stran / 249 Kč
Ukázka

Martin Štefko: Agentura – Střepy minulosti

Minulost se vrací. Ivory ani Katharine nejsou schopni se přenést přes to, co se jim stalo, a hledají sami sebe. Navzdory tomu musejí fungovat jako tým. Cesta k sebepoznání je i cestou k utužení týmu. Týmu, jemuž chybí jeden člen. Tři jsou podmínka. Skrz krvavé vzpomínky a krutou minulost Katharine a Ivory hledají nového parťáka, o němž vůbec nic neví.
Vydal: Golden Dog, 2019
Obálka: Janiko
Formát: brožovaná
260 stran / 250 Kč
Ukázka

Robert Holdstock: Les kostí

Za jedním domem na anglickém venkově je les, který je plný kostí – ale i mytág, tajemných bytostí stvořených z lidské fantazie, jimž kosti kdysi patřily, než si je les, který je zrodil, zase vzal zpět. Chlapci Christian a Steven Huxleyovi, kteří v tom domě žijí, jsou svědky toho, jak jejich otec, který se snaží les vědecky zkoumat, jeho zhoubnému kouzlu nenávratně propadá a stává se postupně někým, kdo je ochoten přinést své posedlosti na oltář cokoli, včetně své rodiny.
Vedle novely, která předchází ději jedinečné románové série o Ryhopském lese, přináší sbírka Les kostí další příběhy prostoupené jedinečnou atmosférou a poetikou, kterou dokázal Robert Holdstock svým příběhům vdechnout. Opět v nich ožívají prastaré rituály, čímsi povědomé a zároveň děsivé vším, co bylo dávno zapomenuto. Nové české vydání uvozuje předmluva anglického spisovatele Garryho Kilwortha a těšit se můžete rovněž na česky dosud nevydanou Holdstockovu povídku, ukázky jeho básnické tvorby a na závěr také na fascinující novelu Trnatec.
Vydal: Argo, 2019
Překlad: Petr Kotrle, Linda Bartošková
Vazba: pevná
256 stran / 289 Kč

Naomi Noviková: Ve stínu Hvozdu

Agnieszka miluje své domovské údolí, klidnou vesnici, lesy a průzračnou řeku. Ale na hranici stojí zlověstný Hvozd plný zlomyslné moci, jehož stín tíživě padá na její život.
Aby zlé síly zůstaly v Hvozdu, spoléhají Agniežčini lidé na chladného a vypočítavého čaroděje známého pod jménem Drak. Ten však za svou pomoc vyžaduje hrozivou cenu: každých deset let mu musí jít sloužit jedna mladá žena, což je osud téměř stejně hrozný, jako kdyby propadla Hvozdu.
Další volba se rychle blíží a Agnieszka má strach. Každý ví, že tentokrát si Drak vezme Kasiu — krásnou, hodnou, statečnou Kasiu, Agniežčinu nejdražší přítelkyni, která je vším, čím Agnieszka není. A neexistuje způsob, jak ji zachránit. Ale když Drak konečně přijde, překvapivě si vybere někoho jiného.
Vydal: Host, 2019
Překlad: Milan Žáček
Obálka: Alena Gratiasová
Vazba: brožovaná
488 stran / 399 Kč
Ukázka

Sally Greenová: Zloději dýmu

Princezna, zrádce, lovkyně a zloděj mají v rukou osud světa. A čtyři národy stojí na pokraji konfliktu. První díl fantasy série.
V Brigantsku se princezna Catherine chystá na politické manželství bez lásky, které pro ni sjednal krutý otec. V Calidoru touží zhrzený sluha March po pomstě knížeti, který zradil jeho lid. V Pitorii cestuje lehkomyslný Edyon od města k městu a krade jednu cetku za druhou. A na pusté Severní planině utíká mladá Tash před démony. Každý je jiný, ale něco je spojuje. Všem osud rozdal karty, se kterými hrát nechtějí, a oni z nich musí dostat to nejlepší.
Vydal: CooBoo, 2019
Překlad: Jana Jašová
Vazba: pevná
416 stran / 349 Kč
Ukázka

Philip Pullman: Kniha prachu

Kniha Prachu, první díl zamýšlené trilogie, nás zavádí do stejného prostředí, v němž se odehrávaly Jeho temné esence (tedy Zlatý kompas a spol.), Pullman ale děj posunul do doby o deset let dříve. Hrdinou je jedenáctiletý Malcolm Polstead, bystrý chlapec s výborným postřehem. Svou nenápadností je přímo předurčen stát se špionem. V hostinci jeho otce se schází celý Oxford. Malcolm a jeho daemon zde nepozorovaně vyslechnou spoustu novinek a klevet. Jenže pak se chlapci do rukou dostane tajná zpráva, v níž se mluví o nebezpečné substanci zvané Prach. Adresátka zprávy Malcolma vyhledá a požádá ho o spolupráci ohledně předávání informací. V hostinci Malcolmových rodičů se totiž začínají objevovat nezvyklí hosté, ať už z nejvyšších společenských a politických kruhů, nebo z podsvětí, a všichni jeví zájem o nemluvně jménem Lyra, kterou mají v péči jeptišky v nedalekém převorství. Turbulentní události a ničivá potopa nakonec způsobí, že se hrdina spolu s vesnickou dívkou Alicí ocitnou ve člunu “La Belle Sauvage”. Na palubě s nimi cestuje šestiměsíční Lyra, kterou čtenáři znají jako hlavní postavu Jeho temných esencí, a obě starší děti mají za úkol dostat ji do bezpečí k jejímu otci, lordu Asrielovi. V knize se opět kromě lorda Asriela setkáme i s Lyřinou matkou, paní Coulterovou, a s Romunem Coramem van Texelem.
Vydal: Argo, 2019
Překlad: Dominika Křestaňová
Vazba: pevná
432 stran / 398 Kč
Ukázka

Kelly Barnhillová: Čarodějčin syn

Matka dvojčat Neda a Tama je čarodějka, svá kouzla uchovává ve sklepě v hliněném hrnci. Jednoho dne se jeden z chlapců nešťastnou náhodou utopí. Vesničané jsou přesvědčení, že přežil ten nesprávný. Když do vsi vrazí Král loupežníků, aby hrnec s kouzly ukradl, Ned prokáže nečekanou odvahu a kouzla, svou rodinu i celou vesnici ochrání. Jenže tím dobrodružství teprve začíná…
Ve vesnici na druhé straně lesa žije Áine, bystrá a praktická dcera Krále loupežníků, které v hlavě straší poslední slova její matky na smrtelné posteli: „Nesprávný chlapec ti zachrání život a ty zachráníš jeho.“ Když se cesty obou mladých hrdinů protnou, nezbývá jim než spojit síly a důvěřovat si: musejí totiž zabránit válce, která užuž mezi oběma královstvími hrozí vypuknout.
Vydal: Argo, 2019
Překlad: Barbora Punge Puchalská
Obálka: Jan Augusta
Vazba: pevná
328 stran / 298 Kč
Ukázka

 

Kristýna Freiová: Nesmrtelný hrabě

Laurent de Angeloure známý jako hrabě de Saint-Germain, osobnost opředená mýty, ale i figurující v mnoha historických pramenech, vypráví svůj „skutečný“ příběh. Kdo je vlastně tajemný hrabě doopravdy? Kde získal své nadpozemské schopnosti? Narodil se v předvečer třicetileté války, jako syn francouzského šlechtice. Podstatná část děje se však odehrává ve Švédsku za vlády královny Kristýny, která byla známá spíše svou „zmužilostí“ než „ženskostí“. A právě u dvora této zajímavé ženy se pod vedením svého mentora, posledního učedníka Ježíše Nazaretského, Lukáše, stal „nesmrtelným“.
Druhý román mladé české autorky Kristýny Freiové, Nesmrtelný hrabě, je volným pokračováním její prvotiny Galilejec. Podařilo se jí opět napsat neobvyklý, napínavý, dobrodružný příběh a přitom klást zásadní otázky lidského bytí a nezvratného lidského osudu.
Vydal: Fortuna Libri, 2019
Vazba: vázaná
237 stran / 269 Kč

Rachel Dunne: Kosti světa (Spoutaní bohové 2)

Na nebesích se schyluje k válce mezi božskými Rodiči a jejich zapuzenými dětmi, Dvojčaty. K válce, která ohrožuje celou Fiateru. A prohnaný kněz Joros je odhodlaný z celé situace vytěžit pro sebe co nejvíc. S pomocí několika výjimečných lidí, které kolem sebe shromáždil, již dosáhl prvního úspěchu – a dost možná i posledního, protože jím na sebe upoutal pozornost dvou pomstychtivých bohů. Tváří v tvář mocné magii a postupující temnotě se nesourodá skupina pomalu rozpadá – jenže pokud ve svém boji selžou, je vše ztraceno a z jejich světa zbudou jen ohořelé kosti.
Vydal: Talpress, 2019
Obálka: Tibor Paštrnák
Překlad: Martin Boček
Vazba: brožovaná
512 stran / 459 Kč

Kiersten Whiteová: Vzestup (Dobyvatelská sága 2)

Lada Dracula nemá žádné spojence. A musí spoléhat pouze sama na sebe. A tak ve snaze získat valašský trůn pustoší jedno město za druhým, stává se stále nemilosrdnější a nemilosrdnější. A přitom nemůže přestat myslet na Mehmeda, který jako by její vůli svíral ve svých rukou.
Co Lada potřebuje, je rafinovanost mladšího bratra Rada. Toho však Mehmed poslal do Konstantinopole – a nejde o diplomatickou misi. Mehmed chce ovládnout město a z Rada se stal dvojitý špion za nepřátelskými liniemi. Radu touží po rozhodnosti své sestry, ale poprvé v životě odmítá její nečekanou žádost o pomoc. Rozervaný mezi loajalitou k sestře na jedné a k víře, Osmáncům a Mehmedovi na druhé straně musí vzít osud do vlastních rukou.
Jak se kolem nich rozpadají národy, sourozenci se musí rozhodnout: co obětují, aby naplnili své osudy? Říše se bortí, trůny mění majitele… a duše budou navždy zatraceny.
Vydal: CooBoo, 2019
Překlad: Hana Netušilová, Kristýna Vítková
Vazba: brožovaná
384 stran / 349 Kč
Ukázka

Ed McDonald: Havraní pláč (Znamení havrana 2)

Uplynuly čtyři roky ode dne, kdy Šídlův stroj zahnal Hluboké krále zpátky přes Strádání, ti však začali vrhat z oblohy oheň a temné síly spřádaly plány proti republice. Povstala nová síla: duch ve světle známý jako Jasná dáma se zjevuje lidem po celém městě a kult, který ji vzývá, se snaží uchvátit moc, přestože celé město hoří. Když se někdo vloupá do tajemné pokladnice Havraního spáru a ukradne předmět se strašnou mocí, musí Galharrow a jeho Černé křídlo co nejrychleji zjistit, kdo je za to zodpovědný, než se pachateli naskytne šance tu věc použít. Aby zachránili Valengrad, vydají se Galharrow, Nenn a Tnota na mnohem temnější, pokřivenější a nebezpečnější místo, než jaké kdy navštívili: do samého srdce Strádání. Havraní pláč je druhá kniha z fantasy série Znamení havrana, oceněné mnoha cenami.
Vydal: Talpress, 2019
Překlad: Ondřej Duha
Obálka: Tibor Paštrnák
Vazba: brožovaná
392 stran / 339 Kč

Suzanne Collinsová: Gregor a zlověstné proroctví (Letopisy Podzemě 2)

Gregor přísahá, že se do Podzemě už nikdy nevrátí. Protože je však klíčovou postavou dalšího proroctví, Podzemníci ho potřebují dostat zpět. A vědí jak na to: unesou jeho malou sestřičku Botku. Nový úkol ho svede dohromady s netopýrem Áresem i vzpurnou princeznou Luxou. Společně se vypraví na nebezpečné podzemní moře, aby našli Zhoubu – hrozivého bílého potkana, o kterém mluví proroctví. Podaří se Gregorovi věštbu naplnit? Pokud ne, jeho život i život v Podzemi, už nikdy nebude stejný jako dřív.
Vydal: Fragment, 2019
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: pevná
240 stran / 299 Kč

Victoria Aveyardová: Válečná smršť (Rudá královna 4)

Velkolepé finále série Rudá královna.
Za každé vítězství se platí. Mare Barrowová to ví až moc dobře. Když ji zradil Cal, málem ji to zničilo. Nyní je odhodlaná bránit své srdce a zajistit svobodu Rudým i novokrevným. Musí zničit království Norty jednou pro vždy… Jenže to nemůže dokázat sama. Nastane čas, aby spojené síly Calových Stříbrných přívrženců a Šarlatové hlídky ukázaly, co umí. Mavenova posedlost Mare je však tak silná, že ho nic ani nikdo nezastaví. Nadchází válka a jisté je jen to, že ne všichni přežijí.
Vydal: CooBoo, 2019
Překlad: Alžběta Kalinová
Vazba: vázaná
640 stran / 399 Kč
Ukázka

Natalja Ščerba: Koruna času (Časodějové 6)

Sága o kouzelnících, kteří umí čarovat s časem, se uzavírá. Tajemství budou odhalena a konečně se dozvíme, na čí straně je sám Čas. Feš Dragocij beze stopy zmizel a co čeká klíčníky je ve hvězdách. Otázek je mnoho. Podaří se Vasilise zachránit Feše? Jaký osud čeká jejího otce, Severina Ohnivého? Kdo je ve skutečnosti Rodion Hardius? A jaká tajemství ještě skrývá Rozeklaný zámek? Jediný Astragor si je svým osudem jistý a rychle postupuje k hlavnímu cíli. Získává nové spojence a drtí protivníky. Osudová chvíle se blíží – rozhodující bitva o trůn Času nastává!
Vydal: Fragment, 2019
Vazba: vázaná
428 stran / 389 Kč

Asa Larssonová, Ingela Korsellová: Draugova oběť (PAX 10)

Ozývá se tep času a vchází temnota. Naposledy!
V neděli se mají Viggo a Alrik odstěhovat z Mariefredu, od Anderse s Lajlou! Za všechno může Iris — kdyby se nenechala chytit černou čarodějnicí, Alrika s Viggem by při vloupání do školy nenatočila kamera. Události však naberou překvapivý spád: Viggo nečekaně zjistí, kde najít řešení záhady nestvůry pod kouzelnou knihovnou! Stihnou zachránit Mariefred a celý svět, než se do knihovny dostane černá čarodějnice? A kdo stojí v pozadí za Maggie Migrénou? Věštecké karty kdysi předpověděly krkavčím bratrům pohromu, které už nemůže nic zabránit. Hladina magie i napětí stoupá, a je to tady — závěrečný souboj!
Vydal: Host, 2019
Překlad: Marie Voslářová
Ilustrace: Henrik Jonsson
Vazba: vázaná
247 stran / 299 Kč

Pat Mills, Olivier Ledroit: Requiem: Vzkříšení (Upíří rytíř 1)

Velké vydání nádherně malované komiksové série!
Tři díly v jedné knize!
Když se člověk probudí v pekle, začne přemýšlet, jestli byl opravdu tak dobrý člověk, jak si myslel.
Právě to se přihodilo německému vojákovi Heinrichu Augsbergovi, který roku 1944 umírá na východní frontě. A než se stačí smířit se svou smrtí, je v pekle a je včleněn mezi vládnoucí elitu, Upírské rytíře.
Vydal: Crew, 2019
Překlad: Štěpán Kopřiva
Vazba: pevná
184 stran / 599 Kč
Ukázka

Marissa Meyerová: Iko sama sebou

Druhý díl komiksové série, která se tentokrát soustředí na ráznou androidku Iko, která má jasný přístup ke světu, přátelům i nepřátelům, nás provede také nejistotami a tápáním jejích kamarádů. Když totiž měníte světové uspořádání a snažíte se během toho udržet, nebo dokonce navázat vztahy, nic není jednoduché. Nezlomí Iko všeobecné názory na její „porouchaný“ systém? Přesvědčí Scarlet Vlka, že je pro ni nejdůležitější na světě v jakékoli podobě? A zvládne přímočará Cinder fungovat v politice?
Vydal: Egmont, 2019
Překlad: Radka Kolebáčová
Vazba: pevná
336 stran / 399 Kč

Kazu Kibuishi: Amulet 3 – Výprava v oblacích

Aby zachránila náš svět, musí zachránit ten jejich… Po všem, co prožila v předchozích dvou dílech, se Emily dozvídá, že síla, která ohrožuje říši Alledia, může zničit i její domov. Tajemný Leon Rudovous vede Emily, Navina a jejich výpravu do ztraceného města Cielis, které se má údajně nacházet vysoko v oblacích. Proti nim poprvé stane hrozivý lovec Gabilan, který by sám rád usedl na trůn. Hlas Amuletu zároveň našeptává Emily čím dál nebezpečnější myšlenky a k výpravě se přidává Trellis, syn elfího krále. Je překvapivým spojencem, nebo budoucím zrádcem? Komiksová sága Amulet se stala fenoménem a základním kamenem moderní tvorby pro děti a mládež. Bývá považována za pokračovatelku takových klasik jako Star Wars, Pán prstenů, Alenka v říši divů nebo série o Harrym Potterovi, jejíž americkou edici k 15. výročí Kibuishi ilustroval.
Vydal: Paseka, 2019
Překlad: Michal Prokop
Vazba: pevná
204 stran / 329 Kč

Kaiu Širai, Posuka Demizu: Zaslíbená Země Nezemě 2

Děti v sirotčinci Grace Field House pátrají po pravdě a nacházejí stopy… jenže nejsou sami. Stahuje se kolem nich smyčka, kterou nastražila sestra Krone. A je možné, že je mezi nimi zrádce, který donáší zprávy přímo Mamá?
Vydal: Crew, 2019
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
192 stran / 199 Kč

 

Mike Mignola, Christopher Golden: Baltimore 4 – Kostnice

Proti nejslavnějšímu upírobijci světa – lordu Baltimorovi – tentokrát stane horda nemrtvých stvoření, jejichž cílem je osvobození démonického boha, prohnaná čarodějnice s hordou nemrtvých v zádech, ale také Baltimorův úhlavní nepřítel, s nímž svede finální bitvu.
Kniha obsahuje příběhy Pekelný vlak a Kostnice.
Vydal: Comics Centrum, 2019
Překlad: Alexandra Niklíčková
Vazba: vázaná
144 stran / 599 Kč
Ukázka

Mike Mignola, Duncan Fegredo: Hellboy – Půlnoční cirkus

Malý Hellboy utíká z bezpečí základny Ú.P.V.O. a na cestě potkává fantastický cirkus, ve kterém našlo útočiště několik démonů z pekla.
Samostatná povídka, která není součástí Pekelné knižnice.
Vydal: Comics Centrum, 2019
Překlad: Alexandra Niklíčková
Vazba: vázaná
64 stran / 399 Kč
Recenze