Naomi Noviková: Ve stínu Hvozdu

Nakladatelství Host vydalo fantasy román Ve stínu Hvozdu, za který autorka Naomi Noviková obdržela cenu Nebula.

 

ANOTACE:
Agnieszka miluje své domovské údolí, klidnou vesnici, lesy a průzračnou řeku. Na hranici její domoviny však stojí zlověstný Hvozd plný zlomyslné moci, jehož stín tíživě dopadá na její život.

Aby zlé síly zůstaly v Hvozdu, spoléhají lidé z údolí na chladného a nevypočitatelného čaroděje, známého pod jménem Drak. Ten však za svou pomoc vyžaduje hrozivou cenu: každých deset let mu musí jít sloužit jedna dívka, která se poté už nedokáže vrátit zpátky do údolí a je z něj navždy vykořeněná.

Další volba se rychle blíží a Agnieszka má strach. Každý tuší, že tentokrát si Drak vezme její nejdražší přítelkyni Kasiu — krásnou, hodnou, statečnou Kasiu, která je vším, čím Agnieszka není. A neexistuje způsob, jak ji zachránit. Ale když Drak konečně přijde, překvapivě si vybere někoho jiného…

 

O AUTORCE:
Naomi Noviková (nar. 1973) vyrůstala v New Yorku v polsko-litevské přistěhovalecké rodině. Vystudovala anglickou literaturu na Brownově univerzitě a po následném studiu informačních technologií na Kolumbijské univerzitě pracovala na počítačové hře Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide. Po návratu do New Yorku začala psát devítidílnou fantasy sérii Temeraire; prvních pět dílů vydalo v češtině nakladatelství Argo. Za román Ve stínu Hvozdu (2015) autorka obdržela Cenu Nebula.

 

OHLASY NA KNIHU:
Kniha Ve stínu Hvozdu obsahuje všechno, co mám na stylu psaní Naomi Novikové rád, a ještě navíc je v ní přítomná magie starého světa a příchuť temného pohádkového příběhu.
– Patrick Rothfuss, spisovatel

Velmi příjemná fantasy s potenciálem stát se moderní klasikou. Živé postavy odrážejí i své pohádkové předlohy, ale jsou založeny na ambivalenci reálného světa, díky níž je tato kniha vyzrálá a dospělá.
– The New York Times

Ve stínu Hvozdu si může nárokovat titul nejlepší knihy, jakou jsem letos četla. Dojemná, srdcervoucí a uspokojivá. Mám pocit, že na podobný fantasy román jsem čekala celý život.
– npr.org

 

INFO O KNIZE:
Vydal: Host, březen 2019
Překlad: Milan Žáček
Vazba: brožovoaná
Počet stran: 488
Cena: 399 Kč