Petra Machová: Dračí město

Náš svět obývají podle Petry Machové kromě lidí ještě ještěři, kteří jsou potomky draků, božstev, jež je v dávných dobách stvořila. Ale dračí bohové už na světě nejsou, obývají jinou sféru a na světě se dlouho neukázali. Jen jeden z nich – Temný drak Zevran – se snaží na svět dostat a shání mezi ještěry své stoupence.

Jana by nejraději své osmnácté narozeniny oslavila čtením nové fantasy knihy a hrnkem horké čokolády, ale to by nesměla mít kamarádku, která se ji snaží při každé příležitosti dostat do společnosti. Z vlastní oslavy se vymluvit nedá, a tak se v doprovodu Viky ocitla před vstupem do baru Doupě, v němž na ně čekají kamarádčini známí.

Atmosféra baru, koktejly i společnost se přes Janiny obavy ukázaly zábavnými, ale z milého společníka, se kterým si měla celý večer co říci, se venku a o samotě vyklubal násilník. Odmítnutí nenesl lehce a Jana před ním uprchla do ulic Brna. Jenže z jednoho nebezpečí se ocitla hned v dalším. Když se později v temné uličce probrala, byla dezorientovaná a jen tak tak se dopravila domů. A pak se vše ještě zhoršilo. Domnělá nemoc doprovázená horečkou a ukrutnými bolestmi, které Jana prožívala, byla předzvěstí proměny v ještěra. Jana musela uprchnout od své rodiny i od všeho, co znala. Kým nebo čím se stala a ke komu teď patří, to bude muset teprve zjistit.

Brňanka Petra Machová (*1998) studuje zdravotní školu a na svém kontě má kromě prvního románu Dračí město několik povídek. Svět z románu už čtenáři mohli poznat ve dvou povídkách: Dotek stínu (vyšla v antologii Mladé čarodějky) a Poslední tanec (Žena s drakem).

Všichni ještěři jsou svým založením dravci, ale stoupenci Zevrana jsou násilní a vnáší stejně jako jejich pán na svět jen smrt, chaos a zkázu. Svoji existenci bez rozdílu před čím dál početnějším lidstvem tají a žijí v dračích královských městech. Podobají se lidem, jen mají ještěří ocasy, křídla a na první pohled méně patrné rozdílnosti. Vše mohou na přání schovat a pohybovat se nepoznáni mezi lidmi. Ovládají telepatii, lidé jim přijdou podřadní a prahnou po jejich krvi.

Kniha Dračí město je psaná v ich-formě z pohledu tří postav. Většina z pohledu Jany, ale občas se kapitoly rozdělují mezi dva aktéry. Na rozdíl od propracovaného dračího světa jsou postavy takové nijaké. Jana je velmi naivní, pořád se hledá a je těžké si ji oblíbit. Mnohem sympatičtější jsou postavy vedlejší, např. sourozenci Lia a Eldar. Dějová linie není moc výrazná, autorka se spíše věnovala popisu uspořádání ještěřího světa, jeho fungování a konfliktu se stoupenci temného draka. Vztahy mezi postavami na stránkách nechybí, ale opět bez valného vývoje, jen prostě vyplynou z událostí a jsou zničehonic nezpřetrhatelné.

Na Dračí město jsem se po přečtení povídky Dotek stínu velmi těšila, ale dočkala se zklamání. Povídka byla daleko lepší než celý román. Jednání postav mi přišlo nelogické, jejich reakce nepřesvědčivé, taktéž jejich motivy. A hlavní hrdinka mě často vyloženě štvala. Pokračování dám ještě šanci a budu doufat, že se povede více nežli začátek.

Ukázka

Vydal: Host, 2018
Vazba: vázaná
Počet stran: 416
Cena: 329 Kč