Chloe Neill o upírech, Chicagu a New Orleans

Na letošním Comic-conu v San Diegu vyzpovídal redaktor Suvudu americkou spisovatelku Chloe Neill, autorku sérií Upíři z Chicaga a Devil’s Isle. V krátkém interview probírali její romány a poznávací výlety, které autorka podniká.

 

Suvudu: Povězte nám něco o svých dvou sériích.
Chloe Neill: Upíři z Chicaga se odehrávají nepřekvapivě v Chicagu a je to o upírech. Jde o trochu sarkastickou, ale akční urban fantasy. Série Devil’s Isle je zasazena do New Orleans. Je to postapokalyptický příběh o tom, co se stane, když do našeho světa pronikne magie.

S: Vybrala jste si dvě města s bohatou historií. Některým věcem, které se v nich udály, se člověk téměř vzpírá uvěřit. Můžete nám říct, co vás inspirovalo?
CN: Nedávno jsem si uvědomila, že čím víc píšu, tím je to místo pro mě důležitější. Je to velice inspirativní a získávám z toho hodně nápadů. Obě města mají zajímavou historii a mix různých kultur a ekonomických situací. V obou žijí lidé super bohatí i ti nejchudší. V Chicagu jsou gangsteři, báječné jídlo a úžasná architektura, ale také je známo korupcí. Po pravdě, když pomyslíte na upíry ve městě nebo démona jako starostu, není tak těžké si to představit. New Orleans je na tom podobně. Pocházím z amerického Jihu a chtěla jsem zasadit sérii do jižanského města, které má podobně zajímavou minulost, z které se dá čerpat.

Neill_Holky_nekdy_kousouS: Odkud původně pocházíte?
CN: Jsem z Jacksonville v Arkansasu, z malého města kousek od Little Rocku.

S: Jsem prakticky váš soused, jsem z Jacksonu v Mississippi.
CN: Opravdu? Do Jacksonu jsme občas jezdívali. Všechno, co si pamatuju o Jacksonu, je, že jsme navštívili hlavní město a že jsem se šla poohlížet po nahrávkách New Kids on the Block v jednom obchodě se starými deskami. To je moje jediná vzpomínka na Jackson.

S: Víte, to je něco, co lidé narození v digitální době opravdu nepochopí. Když jste dřív jeli do nového velkoměsta, byla to příležitost sehnat věci, které u vás nebyly. V předinternetové době jsem jezdíval do New Orleans do Tower Records, abych sehnal hudbu a knihy. Což mě přivádí k další otázce: Jestli píšete o nadpřirozených stvořeních, jako jsou upíři a mágové, internet mění pravidla. Všichni s sebou nosíme kamery a máme internet v kapse. Dokážu si představit, že skutečný útok upírů by se ocitl na YouTube do pěti minut potom, co by k němu došlo.
CN: Je to ošidné. V Upírech z Chicaga jsou paparazzi, blogeři, dokonce i fandomy některých konkrétních upírů, ale zároveň si jsou lidé vědomi, že upíří jsou jiní. Jsou to celebrity, jenže je na nich něco divného, a i když jsou ohroženi popularitou podobně jako dnes lidské celebrity, stále tam panuje určitá nedůvěra. Když se snažíte psát detektivní zápletku, vždycky se někde najde nahrávka, video nebo něco na internetu, takže je tím jednodušší nalézt vodítko.

S: Jaká kniha vám vyšla naposledy?
CN: Nejnovější román je Midnight Marked, dvanáctý díl série Upíři z Chicaga, který vyšel letos v březnu. Druhý díl neworleanské série vyjde 16. srpna pod názvem The Sight.

S: Setkáváte se s více fanoušky Upírů z Chicaga, nebo Devil’s Isle? Nebo jsou rovnoměrně rozděleni?
CN: Těžko říct. Ta upíří série vychází už od roku 2009, takže mám hodně dlouhodobých fanoušků, kteří ji čtou celou tu dobu, ale taky si myslím, že první kniha ze série Devil’s Isle, tedy The Veil, měla tak úžasnou obálku, že hodně lidí mě poznalo až díky tomu, že ji viděli. Teď se je snažím přimět ke čtení i Upírů z Chicaga.

S: Lidé říkají, že knihu bychom neměli soudit podle obalu, ale koupil jsem si hodně románů jen podle toho, že mě zaujala obálka. Jaké to je, když čekáte, až bude hotová obálka ke knize?
CN: Je to trochu o nervy. Vždy doufáte, že čtenář bude nadšený, až obálku uvidí. Tony Morrow je fantastický umělec. Vytvořil všechny obálky k Upírům z Chicaga. Všechny jsou zajímavé. Obálky k Devil’s Isle jsou taky parádní. Taky bych měla zmínit, že jsem napsala i sérii pro mládež nazvanou Dark Elite, která má tři díly, a i tyhle obálky vypadají opravdu dokonale. Doufáte, že obálka bude vystihovat příběh, ale také že bude přitažlivá, aby lidé, kteří neznají vaše knihy, po ní sáhli a stali se vašimi fanoušky.

S: Bydlíte v Chicagu?
CN: Vůbec ne. Usadila jsem se v Omaze.

S: Jela jste do Chicaga na průzkum? Řekla jste, že to místo je pro vaše knihy velice důležité. Jak to děláte, aby vaše knihy působily autenticky?
CN: Mapy na Googlu opravdu pomáhají k tomu, abyste si uvědomili, jak něco vypadá, a dokázali o tom podle toho psát. Přesto si nemyslím, že se to vyrovná tomu na dané místo zajet a nasát tam skutečnou atmosféru. To se týká jak New Orleans, tak Chicaga. Do obou měst jsem si udělala průzkumné výlety, jak tomu říkám. Většinou si vyberu konkrétní čtvrť a jezdím okolo a snažím se získat pocit, jaké to místo je. Když pak přijedu domů a na něco konkrétního si nevzpomenu, není nic lepšího než satelitní snímek z Google Earth, abyste zjistili, jak něco vypadá.

S: Napadá vás, co si lidé myslí, když vás vidí jezdit po své čtvrti v pronajatém autě?
CN: Na to se snažím moc nemyslet. Tu zkušenost mám z New Orleans. V sérii Devil’s Isle nastala magická válka a zanechala většinu Jihu v troskách. Bylo to jedenáct let po hurikánu Katrina a já jsem se snažila zjistit, jak takové město vypadá a jak se v něm člověk cítí, proto jsem jela do Lower Ninth Ward, abych viděla rekonstrukci. Připadala jsem si hodně špatně, jako nepříjemný turista, který někomu nakukuje do dveří, takže rozhodně existují chvíle, kdy z toho má člověk špatný pocit.

S: Bylo to však s dobrým úmyslem. Potřebovala jste prozkoumat realitu té oblasti pro svou knihu.
CN: Rozhodně. V podstatě se nejvíc snažím říkat pravdu. Možná do toho motám magii nebo draky, ale nejvíc toužím po tom, aby se lidé, kteří ty knihy čtou, obeznámili s těmi místy a vnímali jejich existenci. Snad jsem je zachytila v románech pravdivě.

Zdroj: suvudu.com
Rozhovor vedl: Matt Staggs
Překlad: Renča