Kelley Armstrong: Prozření (Nejtemnější síly 3)

Patnáctiletá nekromantka Chloe Saundersová se společně se svými přáteli připojila k odbojové skupině, jež má za cíl zničit Edisonovu skupinu, tajemnou organizaci provádějící modifikace na dětech s nadpřirozenými schopnostmi.

Armstrong_ProzreniUkrývají se ve velkém domě s tajemnou a děsivou minulostí. Chloe ani její přátelé netuší, zda mohou jednotlivým členům odbojové skupiny věřit, zvlášť když v domě očividně došlo k několika podezřelým úmrtím. Všichni ale touží porazit Edisonovu skupinu, zachránit své příbuzné a přátele a být konečně alespoň na chvíli v bezpečí.

Chloe zůstala hodnou holkou, ale pod vlivem situace se trochu otrkala. Už dokáže stejnou mincí oplácet ironické poznámky, prosadit svůj názor a občas vzít situaci do vlastních rukou. Také se učí ovládat své nadpřirozené schopnosti, což se neobejde bez problémů, protože kvůli genetické modifikaci jsou její síly nekromantky velmi silné nevyzpytatelné.

Vlkodlak Derek je pořád výbušný a přehnaně ochranářský, ale konečně se projevuje i jeho starostlivá a přátelská povaha. Kouzelník Simon působí sympaticky, ale bohužel nedostal v příběhu příliš prostoru. Čarodějka Tori se občas zmítá mezi přátelstvím a nepřátelstvím k ostatním a nejde daleko pro ironickou poznámku, ale přesto se chová mnohem příjemněji než v předchozích dílech Přivolávání a Probouzení.

Autorka děj oživila novými postavami, které působí jako vůdci odbojové skupiny: čarodějem Andrewem, nekromantkou Margaret, čarodějkou Gwen a šamanem Russelem. Všichni zde ale mají jen epizodní roli a čtenář nemá šanci je lépe poznat.

Kelley Armstrong píše lehce a čtivě, takže je snadné se do Prozření začíst a zhltnout ho na jeden zátah. Autorce se také podařilo úspěšně vybudovat strašidelnou atmosféru, která si v některých místech nezadá s hororem. Pracuje sice s klišé v podobě strašidelného domu, duchů a děsivých úmrtí, ale dohromady všechny funguje na jedničku a vytváří hutnou a zneklidňující atmosféru.

Prozření nechybí ani příjemná milostná zápletka. Objevuje se tu sice možnost milostného trojúhelníku, protože o Chloe stojí hned dva kluci a shodou okolností navíc nevlastní bratři. Naštěstí se hrdinka dlouze nerozhoduje, kterému dát přednost, protože ví, ke komu ji srdce táhne, i když to možná nevypadá jako nejmoudřejší rozhodnutí v jejím životě.

Kelley Armstrong vsadila spíš na atmosféru a romantické jiskření než na propracovaný děj. Chování hrdinů i příběh poznamenala řada nelogičností, jejichž pomocí autorka posouvá děj dopředu. Ani akční momenty nepůsobí zrovna věrohodně. Děj všech tří knih se odehrává během pouhých dvou týdnů, takže tu není prostor pro pořádný psychologický vývoj hrdinů ani jejich vzájemných vztahů. Celé trilogii by prospělo, kdyby ji autorka spojila do jednoho propracovanějšího a promyšlenějšího celku. Konec je uzavřený, ale Kelley Armstrong si přesto ponechala jednu zápletku pro případné volné pokračování.

Trilogie Nejtemnější síly se řadí mezi průměrné a pro mnohé čtenáře i zapomenutelné young adult fantasy. Ozvláštňují ji zajímavě pojaté nadpřirozené postavy, dobře vybudovaná strašidelná atmosféra a příjemná romantická zápletka, díky čemu si ale jistě najde řadu příznivců.

Ukázka

Vydala: Galatea; 2015