Alexandra Ivy: Za hranicí temnoty (Strážci věčnosti 6)

Být králem má své výhody. Salvátor Guiliani si potrpí na kvalitní oblečení a italské boty. Vlastní pěkný palác v Římě a na nedostatek žen si nemůže stěžovat. Jako král vlkodlaků musí vyjít s dalšími nadpřirozenými rasami, hlavně s upíry. Jeho hlavním cílem je navrátit vlkodlakům jejich ztracené síly, protože jeho rasa pozvolna vymírá. Svou naději vkládá do další z geneticky pozměněných čistokrevných vlkodlačích čtyřčat.
Ivy_Za_hranici_temnoty

Na konci předchozího dílu se Salvátor pokusil navázat spolupráci se psem Duncanem, aby odhalil plány rebela Caina. Bohužel Cain za pomoci džina zabil Duncana a Salvátora s Levetem se pokusil unést. Plány jim zkřížil upír Tane a Salvátorovi poskoci. Caine se pokusil uprchnout, ale měl v patách Salvátora, zatímco Tane stopoval džina. Po závalu zůstane Salvátor odříznut ve společnosti Leveta, ale brzy se jim podaří najít ven cestu z tunelů. Vlkodlačí král nachází jeden z Cainových ukrytů, který k jeho překvapení obývá i čistokrevná Harley, třetí ze čtyřčat, která před lety někdo vlkodlakům ukradl.

Salvátor Guiliani je docela smolař. Má sice kvanta řiťolezců, ohřívátek do postele, luxusních vozů i super šatník, ale většina jeho plánů jde do háje. Stále nemůžu zjistit, kdo před lety ukradl čtyři geneticky pozměněná vlkodlačí miminka. A hlavně ho trápí PROČ. Dokázal najít dvě z nich, ale Darcy se zamilovala do krále upírů Styxe a rozhodně vlkodlakům žádná děťátka nedá. Regan je neplodná a spárovaná s  dalším upírem. Trochu nečekaně v Cainově společnosti naráží na Harley, třetí ze sester. Jiskřička sice přeskočí, ale Harley byla vychována ve víře, že Salvátor vyvraždil její rodinu, a důvěru k němu zrovna necítí. Na druhou stranu to není žádná křehule, ale žena, která by mohla dokázal udržet krále vlkodlaků v linii.

Za hranicí temnoty je šestý díl série Strážci věčnosti, ale první z nich, kde hlavním hrdinou není upír. V předcházejících romancích se to hemžilo upíry a jejich dámami z různých ras (žádná nebyla upírka), ale tentokrát jsou oba hrdinové stejného druhu – vlkodlaci. Objevuje se pár nových postav, pár postav z dřívějška a Levet sice nějaký prostor dostal, ale později se příhodně ztratil.

Alexandra Ivy se v tomhle díle plně zaměřila na vlkodlaky. Něco o nich už stihla nastínit v minulých dílech, ale teprve teď to plně rozvinula. Velké mínus představují Salvátorovi strážci – psi, kteří vystupují jako svalovci bez mozku. Kdyby to občas nezachránil Caine, tak by si jeden myslel, že lidé kousnutí vlkodlakem automaticky ztrácejí mozkové buňky a působí jako idioti oproti čistokrevným vlkodlakům.

Poslední dva díly série (Odhalená temnota a Rozbouřená temnota) nebyly zdaleka tak nabité energií jako příběh Harley a Salvátora. Jiskří to mezi nimi ukrutně. Harley zcela kašle na jeho královský majestát a Salvátor má konečně někoho, kdo ho dokáže umravňovat. Čtenářům zbývá už jen pár otázek a odpovědí. Ale na ty zjevně dojde až v nějakém dalším díle.

Rozhovor s autorkou

Vydaly: Levné knihy, 2011