Darynda Jonesová

Na český, potažmo slovenský knižní trh vstoupila na podzim tohoto roku nová autorka píšící žánr urban fantasy Darynda Jonesová, jež se v zahraničí proslavila svou sérií o smrtce Charley Davidsonové. Pojďme se tedy na tuto autorku podívat trochu blíže.

darynda_jones

 

Za svého muže se vdala před téměř třicet lety po promoci na vysoké škole, má dva syny a s rodinou žije v Albuquerque v Novém Mexiku. Vzhledem k tomu, že starší z jejích synů je od narození hluchý, vrátila se Darynda v jeho raném dětství do školy, aby na Univerzitě Nové Mexiko vystudovala znakový jazyk. Tlumočením do znakového jazyka se také dlouhou dobu živila, touha psát byla ale silnější.

První celistvý příběh napsala už na střední škole, kdy se ponořila do postapokalyptického světa po třetí světové válce, nikdy ovšem nebyl publikován.

Hned její knižní prvotina, První hrob napravo, jí získala ocenění Golden Heart za nejlepší paranormální romanci začínajících autorů. Další díly této série jí získaly i ocenění Rebecca, RITA, cenu Daphne du Maurier a dvakrát získala ocenění Hold Medallion.

Autorka na svém webu zveřejnila povídky, které neplánuje vydat, i vymazané scény ze svých románů.

 

Tvorba:

Charley Davidson

  1. First Grave on the Right – První hrob napravo
  2. Second Grave on the Left – Druhý hrob nalevo
  3. Third Grave Dead Ahead – Třetí hrob přímo před nosem
  4. Fourth Grave Beneath My Feet
  5. Fifth Grave Past The Light
  6. Sxth grave on the edge

Hlavní hrdinka série je soukromá vyšetřovatelka z Albuquerque v Novém Mexiku. To ale není jediná náplň jejích pracovních dnů. Charley je také portálem do nebe, narodila se totiž sice na Zemi, ale jako Smrtka. Ona nejen mrtvé vidí, ale může se jich také dotknout. Mrtví, kteří zůstali po smrti zde na Zemi, ať už z jakéhokoli důvodu, ‚vidí‘ její světlo, ať jsou kdekoli. Když skrze ni projdou, Charley spatří záblesky jejich životů, jejich pocity, vzpomínky a podobně. První, kdo skrze Charley prošel, byla její matka, která zemřela při jejím porodu. Charley si totiž pamatuje vše od prvního dne, kdy se narodila. A jedna z prvních věcí, na které si vzpomíná, je také velký černý přízrak, který ji od toho dne pronásleduje a který jí už několikrát zachránil život. Až nyní ale Charley zjišťuje, kdo a co ten přízrak je.

 

Darklight

  1. Death and the Girl Next Door
  2. Death, Doom and Detention
  3. Death and the Girl He Loves

Young adult série o Lorelei, dívce, která se jen snaží přežít střední školu – kdyby se jí do cesty nepostavili dva chlapci, Cameron a Jared, kteří oba toho o ní podle všeho vědí víc, než toho ví sama o sobě – a kteří sami toho v sobě skrývají víc. Cameron ukrývá svůj nefilimský původ a Jared tají, že je ve sktuečnosti andělem smrti, který byl vyslán, aby Lorelei ochránil. Před sebou samou, protože si ji ke svému vstupu na tento svět vybral sám Satanův pobočník.

 

Rozhovory

Darynda Jonesová o smrtce Charley
Darynda Jonesová o osmém hrobu

 

Zdroje:
wikipedia.org
daryndajones.com

(aktualizace 31. 5. 2015)