Mercy Thompsonová – urban fantasy z pera Patricie Briggs

Mercedes Athena Thompsonová je kojotí kožoměněc, žije v karavanu na předměstí Tri-Cities  a za souseda má vlkodlaka Adama Hauptmana. Jak tohle soužití vypadá a proč se Mercy neustále zaplétá do šarvátek mezi vlkodlaky, upíry a fae, to poznáme ze stránek fantasy románů Patricie Briggs.

V okamžiku, kdy fae vystoupili na veřejnost, se změnil celý svět. Vládní agentury začaly potají dělat jejich seznamy, zavedla se povinná registrace, někteří fae byli přepadáváni a biti, ale nemohli se bránit ze strachu z Šedých pánů. Vlna násilí vedla k založení čtyř velkých rezervací, ale pokud si vláda myslela, že má tyto bytosti pod drobnohledem, nemohla se víc mýlit. Většina lidí rovněž netuší, že fae stačí jednou poděkovat a navždy jim budou zavázáni. Jenže fae nejsou jediné nebezpečné bytosti, které o sobě daly vědět – vlkodlaci se také odhodlali vystoupit před lidi, jen upíři prozrazení svého druhu odmítají.

Hlavní hrdinka Mercy Thompsonová pracuje jako automechanička v dílně, kterou odkoupila od fae jménem Zee. Tuto nadpřirozenou bytost řadí mezi své přátele, zrovna tak jako upíra Stefana, vlkodlaka Warrena a jeho lidského přítele Kylea. Jednatřicetiletá Mercy  je drsná, charismatická a houževnatá žena se silnou vůlí a zvláštním smyslem pro humor. Ví, jak jednat s vlkodlaky, protože mezi nimi byla vychována, ale moudře se chová pouze v okamžicích, kdy jí to vyhovuje. Mercy je velice rychlá a hbitá, za což vděčí své kojotí nátuře. Má bystrou mysl a je hrdá na to, že se o sebe dokáže sama postarat.

V příbězích se propojují tři hlavní linie – magická, detektivní a milostná. Děj nestojí jen na romantice, protože tahle série je zejména akční a dobrodružná. Volba Mercyina životního druha je odsunuta na vedlejší kolej a teprve až v Říčním znamení zaujímá důležitou část románu. K hlavním prioritám hrdinky patří záchrana přátel či jejího vlastního života, což nutí čtenáře hltat jednu stránku za druhou.

Patricia Briggs odvedla výbornou řemeslnou práci při popisování zákonů, boje o dominanci, hierarchie smečky i chování nadpřirozených bytostí. Série o Mercedes Thompsonové je čtivá a návyková, takže má potenciál zaujmout široké čtenářské spektrum. Každá kniha má uzavřený konec a v pokračování autorka stručně připomíná předcházející události, proto se neznalý čtenář nemusí obávat, že by se v dějové lince ztrácel. Přesto bych každému doporučovala začít číst od prvního dílu, protože právě ten čtenáře nejlépe uvede do světa Mercedes Thompsonové.

Moon Called (2006) / Měsíční píseň (2009)

Když se k Mercy do dílny zatoulá mladý a nezkušený vlkodlak Mac, nabídne mu práci a postupně si získává jeho důvěru. Dva měsíce ho starší vlkodlaci drželi zavřeného v kleci a prováděli na něm experimenty s drogami. Alfa Smečky columbijského poříčí Adam Hauptman se chlapce ujme, načež je napaden, jeho dcera Jesse unesena a Mac zavražděn. Mercy pomáhá zraněnému alfovi najít jeho dceru, přestože Adam o pomoc nestojí.

Čestný a oddaný Adam je sexy vlkodlak a milující otec lidské dívky Jesse. Jeho dospívající dcera má sousedku Mercy ráda a na svůj věk přijímá nadpřirozený svět poměrně dobře. Mercy před Jesse nic netají a jedná s ní jako s dospělou, za což je jí dívka vděčná. Zato Adamovi se nelíbí, že toho ví Jesse tolik, ale co má dělat, když se mu Mercy dostává pod kůži?

Blood Bound (2007) / Krevní pouto (2010)

Upír Stefan si přišel k Mercy vybrat dluh za pomoc při únosu Jesse, z čehož není automechanička zrovna nadšená. Společně se vydávají do hotelu, kde má Mercy vystupovat v podobě kojota jako svědek. Tato služba vypadá zdánlivě jednoduše, kdyby ovšem protivníkem nebyl mocný černokněžník a upír v jednom a nebyly ve hře další nebezpečné intriky. Ve městě Tri-Cities začíná řádit temná bytost, která se vyžívá v ubližování a vraždění.

Stefan pravidelně nechává u Mercy v dílně opravovat svůj vůz, který má pomalovaný tak, aby se podobal mikrobusu ze seriálu Scooby Doo. Na upíra je vtipný, čestný a respektuje druhé. Záleží mu na Mercy, takže se ji snaží udržet z dosahu upírů, jenže v okamžiku, kdy byla Adamova dcera Jesse unesená, se všechno změnilo.

Iron Kissed (2008) / Železný polibek (2010)

Ve faeské rezervaci Walla Walla došlo k několika úmrtím, a protože Mercy použila faeský dar víckrát, než jí bylo dovoleno, nese následky. Ano, je to tu zase, splácení dluhu a tak dále… Tentokrát to však pro Mercy začne být nebezpečné až v okamžiku, kdy se rozhodne očistit jméno bývalého majitele autoservisu Zeeho. Mercy řeší i osobní problémy – zajímají se o ni dva dominantní vlci, a tak si nyní musí vybrat – bude to její spolubydlící Samuel či soused Adam?

Zee naučil Mercy opravovat auta, ale navíc ji naučil základy chování vůči fae, z nichž většina nemůže pracovat se železem. Zee je ale výjimkou. Mercy byla vždycky zvědavá, takže se snaží odhalit jeho pravou totožnost.

Bone Crossed (2009) / Zkřížené hnáty (2011)

U Mercy doma se objeví upír Stefan a varuje ji, aby utekla z města, protože místní vládkyně upírů už zjistila, že Mercy zabila člena jejího klanu, a chce se pomstít. Automechanička je označena za nepřítele upírů, takže když se u ní doma objevuje spolužačka z vysoké, která tvrdí, že u ní doma straší, vyráží Mercy do Spokane, kde si ovšem naběhne na problémy hrubšího rázu.

 

Silver Borne (2010) / Stříbrná relikvie (2011)

Když byl Zee obviněn z vraždy, vypůjčila si Mercy mocnou faeskou knihu od Phinease Brewstera. Kvůli nedostatku času a zvědavosti ji dosud nevrátila a Phin chce nyní po Mercy, aby se o knihu postarala. Pokusí se ji vrátit, ale Phin není doma ani v knihkupectví. Něco tady nehraje. A Mercy se obvykle nemýlí, jak se záhy potvrdí. Mercyin spolubydlící, vlkodlak Samuel, se pokusí spáchat sebevraždu, proto nad ním převezme vládu jeho vlk. Mercy dělá všechno, co může, aby ho přesvědčila, že má stále pro co žít.

Atraktivní Samuel Cornick je hodně starý a mocný vlkodlak, který všude zapadne a přitom vzbuzuje respekt. Je zvyklý prosadit si svou, a pokud nepomůže šarm, použije taktické myšlení. Samuel je doktor duší i tělem, nemá zájem stát se alfou, ale nechce ani zůstávat v otcově smečce. Stal se z něj vlk samotář, který touží po partnerce a dětech. V Mercy vidí šanci na splnění svého snu o milující rodině.

River Marked / Říční znamení (2011)

Mercy je na líbánkách a vypadá to, že ani tady nebude mít od nadpřirozených bytostí klid. V hlubinách řeky Columbia se k životu probudilo něco mocného a temného, což je zřejmě důvod, proč byli novomanželé strýčkem Mikem posláni právě sem. Naštěstí jim pomůžou místní lidé a Mercy se konečně dozvídá informace o svém dávno zesnulém otci.

Strýček Mike je majitelem baru, kam mají povolený vstup pouze nadpřirozené bytosti. Toto místo je považováno za neutrální půdu, čehož Mercy často využívá.

Městská fantasy se odehrává převážně ve městě Tri-Cities, je vyprávěna v první osobě a svižný spád děje dodává knihám strhující atmosféru. Patricia Briggs popisuje okolí i postavy realisticky a poutavě, ale zároveň nic nerozepisuje natolik detailně, aby čtenáře nudila. Přitom je schopna dostat se pár dobře zvolenými slovy do hloubky. Barvitě popsaný současný svět je obohacen o magii a nadpřirozené bytosti. Čtenář je stržen do víru emocí, napětí a dramat, přičemž dochází i na časté používání ironie, nadsázky a humorných komentářů.

V Měsíční písni nasadila autorka vysokou laťku, kterou udržela i v dalších dílech. Kvalita jejích knih totiž neklesá, ale stoupá (vyjma šestého dílu, jenž je asi nejslabší z celé série). Na sedmé knize o Mercy autorka teprve pracuje, měla by vyjít v roce 2013 pod názvem Frost Burned. Nakladatelství Fantom Print letos začíná vydávat také vlkodlačí sérii Alfa a Omega, která se odehrává ve stejném světě jako Mercedes Thompsonová. Překrásné obálky má na svědomí malíř Daniel Dos Santos.

Americká spisovatelka Patricia Briggs vydala svůj první román Masques v roce 1993. Bohužel s touto knihou nesklidila velký úspěch, což málem předčasně ukončilo její kariéru. Její druhý román Riallina hra se naštěstí prodával mnohem lépe. Rostoucí popularita jejích knih u čtenářů ponoukla nakladatele k uzavření smlouvy na cyklus ze žánru moderní městské fantasy. Hned první kniha s názvem Měsíční píseň se dostala na seznam bestsellerů sestavený USA Today a její kariéra od té doby závratně stoupá.

Mercedes Thompson
1. Měsíční píseň (Moon Called; 2006)
2. Krevní pouto (Blood Bound; 2007)
3. Železný polibek (Iron Kissed; 2008)
4. Zkřížené hnáty (Bone Crossed; 2009)
5. Stříbrná relikvie (Silver Borne; 2010)
6. Říční znamení (River Marked; 2011)
7. Spálená mrazem(Frost Burned, 2013)
8. Nocí zlomená (Night Broken, 2014)
9. Ohnivý dotyk (Fire Touched, 2016)
10. Dlouhé ticho (Silence Fallen, 2017)
11. Bouří prokletá (Storm Cursed, 2019)
12. Kouřový démon (Smoke Bitten, 2020)
13. Soul Taken (2022)

Původně vydáno na webu časopisu XB-1.