Encyklopedie hororového filmu – bible všech fanoušků hororu

Není nic nad ten pocit, když se objeví kniha knih. Tedy přesněji knižní titul, který dá vše a možná i o trochu víc všem filmovým nadšencům a milovníkům hororového žánru. Přesně proto by tato kniha měla ležet na nočním stolku každého hororového fanouška.

Autorský kolektiv Moviezone.cz pod záštitou nakladatelství XYZ vytvořil přesně takovou knihu knih. Encyklopedie hororového filmu je první ryze českou poctou hororovým filmům napříč žánry, subžánry i tvůrci, dobou a zeměmi jejich vzniku. Jedná se o ucelené dílo, v němž nechybí všemi notoricky známé klasiky ani artová a málo známá díla.

Český čtenář a hlavně hororový divák se konečně může pokochat knižní publikací, která mu připomene největší hororové počiny stříbrného plátna. Navíc je autoři zasadili do rámce doby vzniku i nastínili souvislosti, o kterých diváci ani nejspíš netuší. Současně může čtenářovu pozornost rozrušovat fakt, proč zrovna jeho oblíbený snímek není přítomen v pro něj jasné škatulce, následně ho však najde v oddělení úplně jiném a dozví se, proč tam patří.

Asi každý při čtení této encyklopedie zjistí, že některé filmy, které má rád, nejsou zahrnuty (za mě to jsou Továrna oživlých mrtvol z roku 2009 a Koupil jsem upíří motocykl z roku 1990), jen aby jej uchlácholil pocit, kolik mezer v hororovém žánru ještě stále má. Kolik toho sám ještě neviděl, i když jiní tato díla znají a dokážou o nich napsat poutavou vsuvku obohacenou četnou fotodokumentací. Oči prostě jen přecházejí z textu na scény z filmů a vytváří to ten správný blažený pocit.

Jedná se o natolik ucelenou publikaci, jak je jen možné subjektivně sestavit a objektivně vnímat. Nadšení tvůrců této encyklopedie je až hmatatelné. Občas nelze se všemi prezentovanými názory a v textu sdílenými fakty souhlasit, protože vždy něco unikne i při té nejpřísnější pozornosti (viz fakt k filmu Lidé pod schody, kde je tvrzeno, že se vloupali tři Afroameričané do domu, a přitom to byli dva černoši a jeden běloch), jedná se však opravdu pouze o zanedbatelné drobnosti.

Encyklopedie hororového filmu přesně plní, co si tvůrci vzali za úkol, a to je vzdát nesmazatelný hold hororovému filmu. V žádném případě se nejedná o suchou literaturu faktu, nýbrž o knihu žijící tím, co popisuje a zkoumá. Čtenář se rozhodně nemusí bát toho, že by se u její četby nudil. Nic takového mu určitě nehrozí, ba právě naopak!

Kdo tuto knihu doma ještě nemá, sice nebude o to menším milovníkem hororového filmového žánru, rozhodně však bude ochuzenějším.

Vydalo: XYZ, 2023
Obálka: Lukáš Vodrážka
Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Cena: 569 Kč