Prokletí – antologie bajek nejtemnějších

Nestvůry, duchové, upíři a další nadpřirozená stvoření nám nahánějí strach stovky let. Co když vás ale někdo prokleje? Většina lidí na to nejspíš nevěří, ale stejně by stát tváří tvář člověku, který na vás křičí prokletí, v každém přinejmenším vzbudilo dost nepříjemné pocity. Co když se prokletí vyplní?

Kniha obsahuje osmnáct povídek a dvě básně, které na sebe navazují, ačkoliv jsou umístěné tak, že jedna antologii začíná a druhá zakončuje. Jejich autorkou je Jane Yolen (má ve sbírce ještě jednu povídku) a básně jsou inspirované pohádkou o Šípkové Růžence.

Rovnou prozradím, že spousta povídek v knize je variací na některou ze známých pohádek nebo pověstí. Hned zkraje je taková například Rudá jako krev, bílá jako sníh. V příběhu ihned poznáte Sněhurku, ačkoliv autorka povídky Christina Henry vypráví zcela po svém. Sněha si musí vzít prince čaroděje, kterého vůbec nechce. Přinutí ji nosit prsten, který ji všude sleduje a vše hlásí právě onomu princi, který je ukázkovým majetnickým manželem.

Klasický pohádkový motiv přináší i Trollův most od Neila Gaimana (Jde o nejstarší dílo ve sbírce. Gaiman ho napsal již v roce 1993). Jack je docela fracek, který pod starým mostem potká trolla. Ten mu chce sníst život, jenže Jack si vyprosí odložení. Však ještě nic nezažil. Jednoduchá, ale velmi zábavná povídka patří k těm nejlepším ve sbírce.

Některé povídky sklouznou z pohádkových témat k těm hororovějším. Jako třeba V tomto věku od Catriony Ward. John potká ve škole dvě fajn dvojčata a začne se s nimi kamarádit. Jde k nim i na návštěvu, jenže holky cosi skrývají a příjemné to nebude.

Kůže Jamese Brogdena nabídne i něco, co se dá nazvat s přimhouřením očí „body hororem“. Hlavní hrdinka potká chlápka, se kterým se chce intimně sblížit. Jenže dívka má lupénku a onen muž je velmi namyšlený a nesnese jakoukoliv chybu ve vzhledu. Dívku poníží a ona jej prokleje. Brzy se kletba projeví děsivým způsobem. Chlapík se bude potýkat s něčím děsivějším, než je lupénka.

Jsou tu ale i příběhy pro pobavení. Velmi povedený je Henry a skříňka z akátového dřeva od M. R. Careyho. Muž si koupí onen předmět z názvu příběhu, jenže z předmětu slyší hlas. Ve skříňce je totiž démon. To by někoho mohlo odradit, jenže démon slibuje plnit přání. Samozřejmě to má háček. Vtipná, svižná povídka.

Jak je vidět, celá antologie nešetří různorodými náměty a působí pestře. Všechny samozřejmě spojuje ono téma prokletí.

Prokletí je povídková antologie nabitá známými jmény světové fantastiky (Gaiman, Lebbon, Carey, Golden a další). Dali ji dohromady spisovatelka a redaktorka Marie O´Regan a její manžel, editor Paul Kane. Oba společně byli nominováni na cenu Shirley Jackson za antologii Wonderland.

Prokletí je moc pěkná sbírka povídek, bohužel však nelze hovořit o úžasné sbírce povídek. Všichni autoři jsou kvalitní a jejich jména hovoří za vše, ale zábavnost příběhů poměrně dost kolísá a na jednu skvělou povídku připadají dvě spíše průměrné. Samozřejmě záleží na vkusu každého čtenáře, ale některé texty jednoduše nedokázaly udržet mou pozornost. Jiné působily dobře, ale měly poněkud vlažný konec a v člověku nezanechaly hlubší dojem.

Výhodou je však zmíněná pestrost, prakticky každý čtenář si tak najde své oblíbené kousky a třeba autory, které doposud nesledoval, ale nyní se po nich poohlédne.

Antologie Prokletí vytěžila dané téma velmi dobře. Kniha je místy pohádková, jindy prakticky hororová. Přestože zde najdete i slabší povídky, jedná se o velmi zajímavou sbírku, která nevychází každý den.

Vydal: Laser, 2023
Překlad: Dana Krejčová, Milan Žáček, Roman Tilcer, Viktor Janiš
Vazba: pevná
Počet stran: 304
Cena: 499 Kč