Tim Pratt: Dveře spánku

Umíte si představit, že byste se po každém spánku probouzeli někde jinde? Že byste se už nikdy nevrátili domů a jen doufali, že svět, kam vás spánek přenesl, je bezpečný?

Zax prožívá výše zmíněnou premisu a svou „schopnost“ probudit se pokaždé v jiné realitě nijak neumí ovládat. Neví, jak a proč to začalo, a netuší, jak to zastavit. Navštívil už více než tisíc světů (nebo realit) a v žádném nestrávil moc dlouhou dobu. Zax se postupně učí, jak fungovat ve svém stavu, a již na začátku příběhu víme, že pokud usne s někým v náručí, ten druhý se přenese spolu s ním. Důležité je, aby ale spal také. Zaxova první „spolucestující“ jednou bohužel neusnula a onu změnu světa prožila vzhůru. Když se Zax probudí, je jeho kamarádka úplně „mimo“ a odkráčí kamsi do dálky a křičí cosi o červech a dírách.

Zax ale nalezne novou spolucestující, zvláštní a charismatickou Minnu, kterou potká ve světě, který je velmi provázaný s rostlinami. S nimi ostatně Minna dokáže mistrovsky manipulovat. Spolu s ní pak prochází desítky a desítky dalších realit, protože Minně by v domovském světě hrozil trest smrti.

Zax a Minna společně objevují svět za světem, ale je jim v patách Lektor. Vědec, kterého Zax potkal v jedné z realit a chvilku býval jeho přítelem. Lektor chce objevit tajemství schopnosti cestovat mezi světy a je mu jedno, jak toho docílí. Zax v jeden moment zjistí, že před Lektorem se jen tak neschová a bude muset bojovat nejen o svůj život.

Dveře spánku je poměrně svižný a akční román. Pořád se v něm něco děje a hlavní hrdina nemá čas se zastavit. Přitom je prakticky každý svět, který navštíví, takovou drobnou povídkou, krátkým příběhem. Možná by se každá kapitola dala přirovnat k epizodě pomyslného televizního seriálu. Je fascinující, jak rychle se do knihy začtete. Do Zaxova putování vás autor nemilosrdně hodí po hlavě a možná se chvilku budete zmateně rozkoukávat, ale během pár stránek pochopíte, jak se věci v románu mají. Každá kapitolka má místo názvu sérii několika slov či slovních spojení, která trochu naznačí, o čem daná kapitola bude, co se v ní stane.

Zax je sympaťák, ale ze začátku o něm příliš nevíte. Budete ho poznávat postupně a o některých důležitých fragmentech jeho života se dozvíte až v poslední čtvrtině knihy. Přestože jsou Dveře spánku svižná četba, nastanou drobné zádrhely, například kapitola věnovaná flashbacku, aniž byste na to byli upozorněni, a navíc v momentu, kdy o něj vážně nestojíte. To jsou ale ve finále pouze drobné výtky k jinak nesmírně poutavému příběhu.

Samozřejmě patrně nejatraktivnější věcí v románu jsou ony různé reality a stovky světů. Tim Pratt navíc nebyl líný jich mnoho desítek popsat. Některé jsou velmi podobné naší realitě, jiné jsou neuvěřitelně odlišné. Jsou světy, kde ani život není nebo se na něm nerozvinula inteligentní forma života. Zkrátka svět bez lidí. Jinde už proběhla apokalypsa nebo místo lidí vládnou roboti. Některé reality jsou pochopitelné, jiné zcela abstraktní. Je tu nepřeberné množství nápadů a fantazie, až si člověk říká, proč si to autor neschoval pro jiné knihy. Některé nápady jsou úžasné, přitom jim věnuje sotva odstavec. Takové množství nápadů by většině spisovatelů vystačilo na celý život a na desítky románů.

Závěr příběhu je napínavý a autor neztrácí tah na bránu. I když konec působí dobře, je nutné prozradit, že láká k přečtení další knihy. Nezbývá než doufat, že vyjde také u nás.

Tim Pratt získal v roce 2007 cenu Hugo za povídku Impossible dreams. Dveře spánku jsou první román, jenž mu vyšel v češtině. To je u nás zatím vše, ačkoliv má na kontě už přes dvacet knih. Máme co dohánět.

Dveře spánku je nesmírně originální sci-fi román (možná spíš science fantasy), který nabízí napínavý a svižný příběh. Autorova fantazie vám bude připadat nekonečná a takřka magická. Každý okamžik je naplněný něčím zajímavým a zábavným. Nezbývá než před Timem Prattem smeknout a poděkovat za knihu, u které člověk prožívá radost z objevování a dobrodružství.

Ukázka

Vydal: Triton, 2023
Překlad: Zdeněk Uherčík
Vazba: brožovaná
Počet stran: 288
Cena: 349 Kč