Západ bez západu, nikoli bez nápadu aneb WESTWORLD potřetí

Zábavní parky Delosu skončily. Je ale možné, že jeden stále existuje. A my sami jsme jeho Výtvory.

 

Koho někdy tato otázka nenapadla? Každopádně kdysi něžná Dolores (Ewan Rachel Wood), ze které se už v předchozí řadě stala bojovnice a studnice vědění s ne úplně jasnými úmysly, tomu přišla na kloub. A právě zde navazuje nová řada úspěšného seriálu Westworld s podtitulem Nový svět.

Dolores, které to i v nedaleké budoucnosti mimořádně sluší, zkříží cestu Caleb (Aaron Paul, krom moře rolí z nefantastického ranku se mihl v 5. episodě 9. série Akt X), muž, který se horko těžko vzpamatovává ze ztráty svého přítele. Zdánlivě osudové setkání provází oba hrdiny nelehkou cestou prozření a snahy změnit osud.

Na křižovatce je stále i Bernard (Jeffrey Wright), který ví víc, než by měl, a přesto si není jistý, jak k nové Dolores přistupovat. Někdejší šéfka Delosu, bezcitná Charlotte (Tessa Thompson) v sobě nalézá novou osobnost, svět se jí začíná třepit.

Chybějícího Anthonyho Hopkinse mohl vyplnit herecky vynikající Vincent Cassel, jenže činy jeho Seraca jsou mnohem průhlednější než motivace.

Někdejší bordelmamá Maeve dostává šanci se vrátit a žít se svojí dcerou. Ač je Thandie Newton vynikající herečka, mateřský pud se z její postavy vytratil a divák sleduje dokonalou ženu-bojovnici, které nelze moc uvěřit ani mrknutí robotických očí.

Kontrast nevinnosti romanticky a brutálně vyumělkovaného světa s realitou dnešní civilizace se vypařil jako dým nad kotlem umírajícího cowboye. Zbyla jen vzpomínka, nostalgie zachycená na omšelé a zapomenuté fotografii Dolores v modrých šatech uprostřed louky.

Místo Dolores a Maeve tu klidně mohly běhat a střílet Selene z Underworldu a Trinity z Matrixu – outfity k pláči ohrané, stále divácky atraktivní. Jistě, uondaná hospodyně v dějové smyčce nikoho neohromí. Ale to už zřejmě nedokáže ani brutálně bezcitný gangster v černém, jelikož se z něho stává loutka semletá ve víru sebeobvinění a pochyb. Ano, i charisma Eda Harrise dostává ve třetím Westworldu pořádně na zádel.

Tvůrci Lisa Joy, Jonathan Nolan (Interstellar, Temný rytíř) snad měli po vzoru svého filmového předchůdce sérii nazvat Futureworld, protože s westernem má tato řada společné opravdu máloco. To by ani tak nevadilo, diváci už vědí, kterým směrem se bude děj posouvat. Je ale škoda, že klasický individuální přístup k osudům postav se zúžil na nedojemný příběh zmateného Bernarda a věčně pochybujícího Caleba – a že zde Aaron Paul odvedl dobrou práci, jeho role zpočátku nebyla nepodobná Jessemu z Perníkového táty… přesto nedokázal přebít řadu scenáristického balastu a světozáchranných výkřiků. Děj se ubírá spíše globálně a v intencích myšlenky, která za posledních pár desetiletí napadla kdekterého stoupence konspiračních teorií. Motivace skomírá napříč postavami, není komu držet semknuté pěsti. Novému světu chybí individuální osudovost, kterou už postrádala druhá řada.

Mnohému divákovi ale zvedne náladu výborná choreografie akčních scén a dokonalý soundtrack Rjamina Djawadiho (Agresivní virus, Hra o trůny), který se právem stává kultovním autorem seriálové hudby.

P. S.: Počkejte si na dodatek následující po titulcích závěrečné epizody. Tam se odehrává marně očekávaný střet, který voní motivací i střelným prachem, byť nejspíš rychle odvanutým klimatizací. Všechno, v co mohl divák doufat, se odehraje právě zde. A pokud další řada začne tímto stylem, možná ještě bude stát za shlédnutí.

Domovská stanice: HBO
Země původu: USA
Premiéra 1. řady: 2. 10. 2016
Délka epizody: 55 minut
Počet epizod: 3 řady, celkem 28 epizod
Hrají: Evan Rachel Wood, Ed Harris, Luke Hemsworth, Thandie Newton, Jeffrey Wright, Aaron Paul, Tessa Thompson

IMDb.com, Serialzone.cz