Nové knihy za listopad 2022

Které nové knihy z žánru fantastiky doputovaly na knižní pulty v předposledním měsíci letošního roku? Bylo jich opravdu hodně, tak si zřejmě každý čtenář něco vybere :)

Lucie Lukačovičová: Čepel Azylu

„Použij cokoli, co funguje, a přežij!“ – to je heslo lovců nadpřirozených monster. Lovec samotář Benedikt musí opět přistoupit na spolupráci s loveckou organizací Azyl, když vyšetřuje zmizení ducha a vraždu exorcisty. Případ ho zavede ze současné Prahy do Španělska a k setkání s temperamentní lovkyní, která touží po pomstě.

Vydala: Epocha, 2022
Ilustrace: Jana Šouflová
Vazba: brožovaná
320 stran / 349 Kč
Recenze

Zdeněk Žemlička: Vlčice a Královna noci

Vládce dětí noci Khan unikl kletbě sedminásobné smrti, kterou na něj uvrhla mocná bruxa Akivasha. Avšak život v pradávné Evropě stále překypuje běsy smrtelnými i nadpřirozenými. Noc i den jsou plné hrůz. Spolu s Kroanou, Lilit, svou dcerou Inanou, morou Nadjou a kupcem Valdomarem se Khan vydává na dalekou cestu, aby jménem krále Marobuda vedl jednání s Římem. Pronásledování sadistického zabijáka vedle toho působí jednoduše, ale pro Khanovy blízké bude i to představovat výpravu plnou různorodých nebezpečenství. Vládce kikimor netuší, že Akivasha, hnána touhou po pomstě, mu jde vstříc. A v barbarských časech může každé zákoutí představovat nebezpečí, jelikož není nouze o lidské bandity či brány démonů.

Vydala: Epocha, 2022
Vazba: brožovaná
376 stran / 339 Kč

Ursula K. Le Guinová: Velká kniha Zeměmoří 1

Po více než padesáti letech přichází souhrnné vydání všech příběhů slavného Zeměmořského cyklu, rozdělené do dvou svazků.
Knihy jsou obohacené o více než dvacet překrásných ilustrací Mikuláše Podprockého, jež doplňují klasické dílo úžasné představivosti velmistryně žánru Ursuly Kroeber Le Guinové. ilustrací Mikuláše Podprockého, jež doplňují klasické dílo úžasné představivosti velmistryně žánru Ursuly Kroeber Le Guinové. Zeměmořské romány patří mezi nejoceňovanější a nejoblíbenější díla moderní literatury. Dostalo se jim prestižních ocenění včetně americké Národní knižní ceny, Ceny Johna Newberyho, Nebuly a mnoha dalších, což jen upevnilo zvláštní místo, jež zaujímají v srdcích i myslích nespočtu čtenářů. Vůbec poprvé vycházejí všechny ve dvou mohutných svazcích, v nichž mimo jiné najdete několik povídek, z nichž některé vycházejí v českém překladu vůbec poprvé.

Vydalo: Argo a Triton, 2022
Překlad: Irena Přibylová, Petr Kotrle, Olga Machačová
Ilustrace: Mikuláš Podprocký
Vazba: vázaná
736 stran / 898 Kč

Blake Crouch: Upgrade

„Jste dalším krokem v lidské evoluci.“ Logan Ramsay si zpočátku není jistý, jestli je něco jinak. Jen se cítí o něco… jasněji. Lépe se soustředí, lépe zvládá multitasking, čte o něco rychleji, lépe si pamatuje, potřebuje méně spánku. Zanedlouho však začíná svět kolem sebe vnímat jinak. Loganův genom byl hacknut a přeskládán. Důvod, proč ho napadly, sahá desítky let do nejtemnějšího koutu jeho minulosti a děsivého rodinného dědictví. A co hůř – to, co se mu děje, je jen prvním krokem v mnohem větším plánu, který způsobí stejné změny celému lidstvu.

Vydal: Laser, 2022
Překlad: Robert Čapek
Vazba: pevná
344 stran / 399 Kč

James Tiptree, Jr.: Žena, kterou muži neviděli

Alice Sheldonová, spisovatelka publikující pod mužským pseudonymem James Tiptree, Jr., patří nejen k nejvěhlasnějším, ale také k nejkontroverznějším tvářím fantastické literatury.
V českém překladu je Alice Sheldonová v současnosti stále relativně neznámá, přičemž hned několik jejích nejvýznamnějších, literárními cenami ověnčených prací vychází ve sbírce Žena, kterou muži neviděli česky vůbec poprvé. Těchto osmnáct ponurých vizí tvoří vrchol z její nepříliš obsáhlé povídkové tvorby. Dotýká se v nich lidského vnímání a poznání, metafyziky či sexuality a předznamenává svět, v němž je lidstvo odsouzeno k nevyhnutelnému pádu. Jde o knihu, která je nepatrným vyrovnáním dluhu vůči jedné z nejzajímavějších představitelek fantastického žánru a současně i vůči vrcholné světové science fiction.

Vydalo: Argo, 2022
Překlad: Viktor Janiš, Richard Podaný
Vazba: vázaná
504 stran / 788 Kč

V. E. Schwab: Gallant

Šestnáctiletá Olivia Priorová postrádá tři věci: matku, otce a hlas. Jedinými společníky jsou jí přízraky, které vídá kolem sebe, a matčin deník zachycující matčinu rozbouřenou duši.
Pak ale dostane dopis od strýce, kterého nikdy nepoznala, s pozváním na jeho panství – Gallant. Když však Olivia dorazí, zjišťuje, že strýc je mrtvý a dům prázdný, až na jejího bratrance Matthewa a pár sloužících.
Gallant je dům tajemství. Dům osaměle střežící místo, kde mají přízraky velkou moc. Olivia hledá odpovědi na otázky ohledně své rodiny a své minulosti, a přitom objeví temný odraz všeho, co znala, prastarou říši, kde mají duchové pevné obrysy a kde na ni čeká temný pán domu…

Vydal: Slovart, 2022
Překlad: Romana Bičíková
Ilustrace: Manuel Šumberac
Vazba: měkká
320 stran / 369 Kč

Adrian Tchaikovsky: Střepy Země

Válka skončila. Její hrdinové jsou zapomenuti. Až do jednoho náhodného objevu…
Aby zachránili svůj druh, vytvořili lidé po zničení Země bojovou elitu – zdokonalené lidské bytosti s implantovanými vylepšeními. Jedním z nich je Idris. Od chvíle, kdy ho ve válce přetvořili, nezestárl, ani neusnul.
Jednoho dne však mimozemští agresoři, Architekti, zmizeli – a Idris a jemu podobní se stali zbytečnými. Kdysi hrdina lidstva se od té doby protlouká na nezávislé záchranné lodi, aby se vyhnul nežádoucí pozornosti.
Když Idris a jeho posádka objeví ve vesmíru podivné, opuštěné dílo Architektů, získají něco, co má nevyčíslitelnou hodnotu, a pro co by mnozí zabíjeli. Pronásledováni gangstery, kulty a vládami, se řítí napříč galaxií a hledají odpovědi.
Vracejí se Architekti? A pokud ano, proč?

Vydala: Planeta9, Triton, 2022
Překlad: Milan Pohl
Vazba: vázaná
548 stran / 599 Kč

Jan Urban: Družina zatracených (Věčné mlhy 2)

Druhý díl temné fantasy série o střetu božské a lidské touhy po moci Cesta za dvanácti náramky započala. Družinu složenou z městské gardy a nezkušených chlapců drží pohromadě jen chatrná víra a slib mrtvého čaroděje. Stačí, aby se jeden jediný z nich dopustil drobného přešlapu, a celá výprava bude v troskách. Strážkyně Mlh Syhaia je poslední z ukradených Kostek osudu na stopě. Ví, že si musí pospíšit, pokud má jejímu zloději překazit plán přetvořit budoucnost k obrazu svému. Zdá se, že na všechny však v cíli čeká něco jiného, než si mysleli…

Vydalo: CooBoo, 2022
Vazba: brožovaná
608 stran / 499 Kč

Petra Slováková: Vzpomínky na zítřek

Vyvrcholení příběhu románů Střípky času a Pán čarodějů
Jana zůstala osamělá a semletá okolnostmi. Petr je pryč a čaroděje z jeho gangu se pokouší zabít ostatní vůdci. Cestovatelka časem se musí nejen postavit na nohy, ale také zjistit, co její schopnosti doopravdy dokážou.
Jediný, kdo jí může pomoci, je Bezejmenný čaroděj — mocný černokněžník, o němž se říká, že po kletbě ztratil paměť i lidskost. Reis se snaží udržet v chodu policejní oddělení, avšak na množící se případy sotva stačí a věci se mu pomalu, ale jistě rozpadají pod rukama. Jana se nevzdává naděje, že Petra najde, ať to stojí cokoli. Navíc vyplouvají na povrch pravdy z minulosti jejich rodičů i tajnosti kolem policie.
Zdá se, že půjde o všechno, a u některých věcí je jasné, že už je ubránit nejde. V ohrožení jsou nejen hrdinové, ale celé město. Situaci by mohlo zachránit nové společenství, které by dokázalo obnovit staré úmluvy a znovu nastolit mír. Jenže stará pravidla jsou dávno mrtvá a málokdo se bude chtít podvolit. Válka čarodějů vypukla!

Vydal: Host, 2022
Obálka: Braňo Matis
Vazba: brožovaná
584 stran / 499 Kč

František Kotleta: Temné blues v New Orleans

Paranormální detektiv Tomáš Kosek má problémů víc než dost. Nejenže dluží CIA službičku a musí pro ni vyřešit, proč se z amerických mariňáků stávají zombie, ale má na krku i pár hladových naštvaných démonů a bohyně, které získaly prastarou magii. K tomu mocného sumerského démona, jezinky a starou dobrou babu Jagu. To však není nic proti tomu, že se mu místo dcer mají narodit dvě děsivé zrůdičky. Ale kdo jiný by si s tím měl poradit než právě on?
František Kotleta se vrací k jedné ze svých nejúspěšnějších literárních postav a je to jízda víc než podařená.

Vydala: Epocha, 2022
Obálka: Luis Royo
Vazba: brožovaná
416 stran / 349 Kč

Roman Bureš: Vítejte v Pekle

Čtrnáct povídek v širokém spektru žánrů – od pekelné temné fantasy přes drsné postapo a vzdálenou budoucnost až po čistokrevné historické příběhy, a dokonce i jednu pohádku!
Populární autor fantastiky Roman Bureš přináší výběr ze své tvorby, otevírá brány do několika fantastických světů a servíruje nám peklo hned na několik způsobů.
Co se stane, když lidé spáchají takové zlo, že dojde k narušení blány mezi světem lidí a pekelnou říší? Jak zastavit hladového obra, který hrozí sežrat celé království? Zbortí se lidská společnost jako domeček z karet, když bude znát datum svého zániku? Dokáže se mladá dívka postavit svému osudu ve slumu postapokalyptické megapole? A co zažívá hříšník, který se ocitne v pekle, aniž by tušil, za co si ho zasloužil?

Vydala: Epocha, 2022
Vazba: brožovaná
408 stran / 329 Kč

Václav Votruba: Šumavský Děs – Paměti okultní

Opět se ocitáme ve světě Šumavského Děsa. Bájné bytosti, která žije celá staletí ve stínech, odkud sleduje všemožné temné a strašlivé rejdy. Bytosti, která se straní lidí, ale k jednomu člověku má důvěru. K Václavu Votrubovi. Ten již roky sepisuje Děsovy memoáry, čímž vrací na světlo světa pradávné krví zalité příběhy.
V knize vás jich čeká šest, přičemž se podíváme i daleko za hranice Šumavy. Všechny mají jedno společné – okultismus, jímž jsou prodchnuty. Tak jaké příhody se mohly stát i ve vašem okolí? Než se naplno ponoříte do čtení, raději zamkněte, zavřete okna a podívejte se pod postel!

Vydal: Golden Dog, 2022
Obálka: Jiří Arbe Miňovský
Vazba: brožovaná
148 stran / 249 Kč

Leandra Sold: Přání!

Po nehodě rodičů touží Karin po jediném – aby se její matka uzdravila a ona se mohla vrátit do školy. Proto nezaváhá, když jí Pán Mrazu nabídne jedno splněné přání. Jenže co když za něj bude muset později draze zaplatit? Dívka má pouhý rok na to, aby se rozhodla, co je pro ni cennější. Zdraví matky a štěstí mladší sestry, nebo její vlastní touhy a sny? Zatímco jinde se čas zastavil, pro Karin se z týdnů stávají dny a z minut pouhé vteřiny. Jsou totiž rozhodnutí, na která ani věčnost nestačí…

Vydal: Canc, 2022
Obálka: Zuzana Valková
Vazba: měkká
300 stran / 480 Kč

František Kotleta: SPAD

Souborné vydání čtyř dílů.
Je po válkách, které nikdo nevyhrál. Válkách, které rozvrátily svět. Ale lidé přežijí všechno. I výbuchy jaderných zbraní. Přitom vše začalo jen jednou invazí – Ruska na Ukrajinu, kterou se Rusům nepodařilo dobýt… Takové je pozadí dnes už legendární postapokalyptické série Spad, která se dočkala pěti dotisků a poprvé vyšla v roce 2016. Kotleta v ní možná predikoval, jak by mohla vypadat válka, která se skutečně začala odehrávat na počátku roku 2022, ale hlavně jeho příběh přinesl zprávu o lidech, kteří se svého lidství nechtějí vzdát ani když je jenom na obtíž. A právě hrdinové a hrdinství jsou tím, co z této série udělalo nejprodávanější českou sci-fi za posledních dvacet let a příběh nadčasovým, i když se jeho kulisy staly, bohužel, v některých částech až příliš realistickými.

Vydala: Epocha, 2022
Ilustrace: Adéla Stopka
Vazba: vázaná
688 stran / 599 Kč

Kateřina Loučková: Tajemství černé dámy

Urozená panna Malwina uvěřila zemanu z Vlčiště, který jí slíbil pomoc, a namísto dohodnutého sňatku zvolila útěk z domova. K čemu je však ochránce, který se ze dne na den stal psancem?
Bergar z Vlčiště přijal závazek postarat se o příbuznou svého přítele, při návratu domů však zjistil, že kdo vystoupal vysoko, padává hluboko a rychle. Na krku mu zůstala panna, jež má podivné sklony léčit pouhým dotekem, a jemu z dědictví po otci zbyla jen ta problematičtější část.
Malwina, vychovaná ve víře, že magie je temná a zlá síla, se poprvé setkává s tvory z děsivých mýtů a Bergar se zas nemůže rozhodnout mezi spravedlností a pomstou.
A každý něco skrývá – občas i sám před sebou.

Vydaly: Straky na vrbě, 2022
Obálka a ilustrace: Janina Strnadová
Vazba: brožovaná
504 stran / 390 Kč

Ellen Datlow, Lisa Morton (eds.): Stíny Haloweenu

Antologie šestnácti povídek předních tvůrců angloamerické temné fantastiky a hororu. Halloween je čas kouzel, divů a děsů. Dlouho předtím, než jeho tradici začaly definovat sériově vyráběné masky, krvavé filmové horory a vyřezávané dýně, spočívala podstata předvečera slavnosti Všech svatých v temných obřadech a černé magii, v příbězích o prokletých duších, pomstě a podvržencích. Povídky v tomto sborníku na ně navazují v moderním duchu – poeticky, atmosféricky, syrově i experimentálně. Halloween zde můžete zažít ve strašidelném domě, na hřbitově, v léčebně pro choromyslné, v minulosti, současnosti i v budoucnosti na Měsíci.
Autoři: John Langan, Seanan McGuire, Jeffrey Ford, Kelley Armstrong, Jonathan Maberry, Brian Evenson a další.

Vydala: Carcosa, 2022
Překlad: Adéla Bartlová, Petr Kotrle, RIchard Podaný, Roman Tilcer, Milan Žáček
Obálka: Dawid Boldys
Vazba: pevná
368 stran / 459 Kč

Jiří Koreš, Karin Novotná, Jarka Pelikánová, Kristýna Lyach: Červi v hlavě

Spřízněnou duši můžete potkat kdekoli. Autoři této sbírky se setkali na kurzu tvůrčího psaní, kde se jim začalo říkat „horor tým“. Jestli milujete hřbitovy, přízraky, vetřelce, psychopaty, příšerná tajemství a čas od času vás děsí i vlastní děti, držíte v ruce knihu přesně pro vás.
Červy do hlavy vám nasadí Karin Novotná, Kristýna Lyach, Jarka Pelikánová a Jiří Koreš. O zbytek se postará svými ilustracemi Jiří Dvorský.
Tak čtěte, protože nikdy nevíte… Hele, co se to té paní před vámi hemží ve vlasech?

Vydal: Golden Dog, 2022
Obálka a ilustrace: Jiří Dvorský
Vazba: brožovaná
216 stran / 299 Kč

Tomáš Bandžuch, Marek Skřipský: Světy v plamenech (Archivy tajné války 2)

Válečný požár se šíří.
Britové i Němci povolávají do boje ty nejlepší ze svých řad – okultisty, mágy i kvantové fyziky.
Velcí i malí chtějí z plamenů války ukout nový řád.
Čechoslováci sní o vzkříšení své země. Tibetští lámové zas o prastarých tajemstvích. A Spojené státy i Sovětský svaz o velké příležitosti, která se zdá být na dosah, jen ji shrábnout.
Požár zachvacuje jednu zemi za druhou. A nezastaví se na hranicích našeho světa!

Vydaly: Straky na vrbě, 2022
Obálka a ilustrace: TTTRoy
Vazba: brožovaná
508 stran / 375 Kč

Milada Střítezská: Ochránci sampa

Politické napětí mezi Aliancí a Radou stoupá. Mocní Ilusie i Paworu obracejí znovu pozornost k severu. Touží získat předmět, který by se mohl stát esem ve snaze o světovou dominanci. V komplikované době musí tři muži, pověření alateyskou královnou ochránit tajemné sampo za jakoukoliv cenu. Ještě ale netuší, jaké nástrahy jim připravil osud na daleké cestě.
Čtvrtý román o osudech harfeníků severu, ve kterém se proplétají severské mýty, motivy finské Kalevaly a ozvuky fantaskních dobrodružných příběhů, tentokrát zavede čtenáře na tajuplné ostrovy a do hlubin pralesů. Neklidná plavba na západ otevírá dosud nepoznaná nebezpečí a nezastaví se ani před tajemstvím časoprostoru.

Vydalo: Ilusie Publishing, 2022
Vazba: brožovaná
368 stran / 349 Kč

Linda Winterová: Princezna noci a Stínů – Vzplanutí bohů

Pět elementů, pět říší, pět vládnoucích polobohů. Za hříchy své matky byla Sayeh mnoho let uvězněna ve skále a už nikdy neměla spatřit světlo světa. Nakonec ale jednoho dne přijde vysvobození. Její nečekaná svoboda má však trpkou příchuť – ve světě elementární jednoty, kde živlům vládnou polobohové pěti království, musí Sayeh odčinit skutky své matky a vrátit říším Stíny. Není to úplně nejjednodušší úkol, Sayeh je ale připravena ho splnit. Jenže netuší, jaké plány vládcové vlastně mají. Ještěže jí po boku stojí jeden modrooký princ Vody…

Vydala: Bookmedia, 2022
Překlad: Radmila Klásková
Vazba: brožovaná
312 stran / 349 Kč

Lynette Noniová: Zlatá klec (Ranhojička 2)

Opustila jednu klec, jen aby se ocitla v jiné. Druhý díl napínavé fantasy série.
Kiva Meridanová přežila zalindovské vězení i zkoušky utrpením. Opravdová svoboda na ni ale nečeká. Cítí, že jen vyměnila vězeňské mříže za zlatou klec královského paláce. A tak zatímco si zvyká na život v hlavním městě, myšlenky na pomstu ji neopouštějí. Ale za deset let, co byla pryč, se její sourozenci změnili a Kiva brzy zjišťuje, že svá tajemství bude muset chránit nejen před nepřáteli, ale i před vlastní rodinou. Za městskými hradbami mezitím roste napětí mezi rebely a šušká se o rostoucí hrozbě ze strany severních království. Kiva si uvědomuje, že její loajalita je nyní důležitější než kdy předtím. Sama sebe se začíná ptát, komu má být vlastně nakloněna. Aby přežila i tentokrát, bude muset rozplést složitou pavučinu lží. Pokud to nestihne včas, hrozí, že se obě znepřátelené strany nakonec obrátí proti ní a ona přijde o všechno.

Vydal: Fragment, 2022
Překlad: Pavla Kubešová
Vazba: vázaná
440 stran / 469 Kč

Jeff VanderMeer: Stín sviště (Prapodivné potíže 2)

V druhé knize Prapodivných potíží Jonathan Lambshead spolu s přáteli pokračuje v nebezpečném putování Aurorou, alternativním univerzem plným bizarní bytostí a podivných kouzel, kam jej dovedly tajné dveře v podzemí rodinného sídla. Pomalu v sobě objevuje dosud netušené schopnosti a začíná chápat, jak náročný úkol před něj osud postavil. A zatím se vojska Aleistera Crowleyho, který pomocí černé magie už dávno ovládl Paříž a útočí i na pevninský most do Anglie, neúprosně blíží ku Praze… Čtenáři se opět mohou těšit na báječný ohňostroj nápadů, humoru a napínavých scén, jimiž VanderMeerova první řada knih pro mládež doslova překypuje. A jakou roli v tom všem sehraje svišť, jehož stín dopadá až příliš daleko?

Vydalo: Argo, 2022
Překlad: Dominika Křesťanová
Vazba: vázaná
288 stran / 448 Kč

Neil Sharpson: 2184 – Pád Kaspické republiky

Život v Kaspické republice naučil agenta Nikolaje Southa dvěma pravidlům. První: Nikomu nevěř. Druhé: Neudělej si nepřátele.
Kaspická republika se považuje za poslední ostrůvek lidské rasy a humanity ve světě řízeném umělou inteligencí. Svět považuje Kaspickou republiku za brutální diktaturu, která své děti nemilosrdně drtí pomocí propagandy, izolace a policie.
Southův život se změní smrt prominentního novináře, a především odhalení, že největší obhájce režimu byl ve skutečnosti „stroj“, umělá inteligence operující v lidském těle. Do země přijíždí další „stroj“ identifikovat mrtvého. A nic se v Kaspické republice netěší větší nenávisti než stroje. Snad s výjimkou vládnoucí strany.
Southův nový úkol doprovázet „vdovu“ jej vrhne do víru vražd a spiknutí, které mohou republiku nadobro zničit

Vydala: Planeta9, 2022
Překlad: Martin Královec
Vazba: brožovaná
432 stran / 499 Kč

Kerstin Gierová: Pomněnka

Quinn je cool, chytrý a oblíbený. Matilda pochází z nenáviděné sousedovy rodiny, má zálibu ve fantasy románech a rozhodně není jeho typ. Když je však Quinn jedné noci pronásledován a vážně zraněn strašidelnými bytostmi, vidí věci, které nemohou být z tohoto světa. Jenomže komu se můžete svěřit, když sochy najednou mluví ve špatných rýmech a lebky kostlivců se na vás důvěrně šklebí? Nejlépe holce odnaproti, která je vám úplně ukradená. Quinn neplánoval, že se s Matildou vrhnou do kouzelného dobrodružství plného nebezpečí. A už vůbec ne, že se bláznivě zamiluje…

Vydalo: CooBoo, 2022
Překlad: Tereza Eliášová
Vazba: vázaná
408 stran / 399 Kč

Andrea Stewartová: Dcera kostí

První díl Asií inspirované fantasy série Tonoucí císařství
Císař vládne už celá desetiletí a klid a pořádek v říši udržuje magickou mocí, díky níž dokáže z úlomků kostí vytvářet mohutné kostěné konstrukce. Jeho síla však slábne a na ostrůvcích Císařství se postupně šíří vlna vzpoury.
Císařova dcera Lin tráví dny uvězněná v paláci plném zamčených komnat a temných tajemství a ze všech sil se snaží otci dokázat, že je hodna stát se jeho následnicí. Jenže v císařových očích se pro tak důležitou roli nehodí, protože vinou záhadné choroby přišla o všechny vzpomínky z dětství. A tak Lin nezbývá než na otce udělat dojem tím, že sama ovládne zapovězené umění magie kostí. Tak velká moc si ale žádá obrovskou oběť a povstalci už jsou za branami. Lin čeká nelehké rozhodnutí. Jak daleko je pro své dědictví — a záchranu svého lidu — ochotná zajít?

Vydal: Host, 2022
Překlad: Alžběta Lexová
Vazba: brožovaná
439 stran / 469 Kč

Dominik Landsman: Híťovo kouzelné dobrodružství

V nepříliš vzdálené budoucnosti žije lidstvo po apokalypse známe jako Den na hovno v bídě a zmaru. Ve snaze zvrátit tento truchlivý osud je zkonstruován stroj času, ukáže se však, že co jednou proběhlo, změnit již nelze – a tak začnou lidé do minulosti alespoň jezdit na dovolenou a přivážet si z ní věci. Postupem času je ovšem potřeba začít toto regulovat, a tak jedinou věcí, kterou si člověk smí z minulosti přivézt, je Adolf Hitler – toho je totiž zcela v pořádku zotročit a například ho nutit dřít na cibulových plantážích, případně ho nechat zápasit s jinými Hitlery… A přesně to dělá Daniel, který se vydal ve šlépějích svého otce a stal se trenérem Hitlerů. Podaří se mu uspět i na prestižním Mistrovství světa Hitlerů? Humoristický román, jehož vize budoucnosti se doufejme nikdy nenaplní.

Vydal: Ikar, 2022
Ilustrace: Prokop Wilhelm
Vazba: pevná
368 stran / 399 Kč

Alexej Ivanov: Srdce tajgy

Historický fantasy román ze středověkého Ruska
Píše se rok 1455. Moskevské velkoknížectví sílí, pohlcuje okolní území a šíří se směrem na východ — tam, kde se pod svahy Uralu rozkládá jiný, prastarý a děsivý svět. Nad vrcholky Kamenného pásu září pichlavá pohanská souhvězdí, temena vrchů se ježí palisádami hradišť, ze země ční nespočetné modly a v černých hlubinách hvozdů se dosud ukrývají podivné bytosti…
Srdce tajgy je velkolepá historická freska s nádechem pohanské i křesťanské mystiky: skutečná brána do jiných, téměř zapomenutých dob. Především se však jedná o příběh lidí, kteří neochvějně — byť nezřídka marně — čelí osudu a jeho nezvratnosti.
Román se téměř ihned po vydání v roce 2003 stal zásadní událostí na poli ruské literatury. Získal řadu ocenění a svému autorovi otevřel bránu mezi nejuznávanější ruské spisovatele současnosti. V roce 2022 přichází do kin také jeho filmové zpracování — jeden z nejvýpravnějších snímků v dějinách ruské kinematografie.

Vydal: Host, 2022
Překlad: Konstantin Šindelář
Vazba: vázaná
624 stran / 649 Kč

Robert Jordan: Oko světa (Kolo času 1)

„Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí, zanechávajíce za sebou vzpomínky, jež se mění v pověsti. Pověsti blednou v mýty, a dokonce i mýty jsou dávno zapomenuty, když se věk, jež se zrodil, vrátí. Ve třetím věku, věku proroctví, jsou svět a čas v rovnováze. Co bude i co je by mohlo padnout do rukou Stínu.“ V zapadlém Dvouříčí se místní chystají na oslavu jarnic. Do kraje po dlouhé době zavítal nejen forman se spoustou novinek, ale také kejklíř s plnými hrstmi příběhů o hrdinech, velkých láskách i zradách, smutcích i strastech. A je zde také Moirain, jedna z legendárních Aes Sedai, žen schopných ovládat obávanou jedinou sílu. Tyhle svátky budou nezapomenutelné… … jenže bohužel jinak, než by si Dvouříčští přáli. Uprostřed noci zaútočí trolloci, bytosti považované za monstra z mýtů. Temný pán byl sice před mnoha tisíciletími uvězněn, ale pečeti slábnou a on se opět dotýká světa. Jedinou nadějí je dávné proroctví o muži zvaném Drak. Jenže kdo má být oním Drakem? Moirain opouští kouřem a krví pokryté Dvouříčí s pěticí mladých lidí. Všichni se ve světě změní, k dobrému i zlému. A jeden z nich svět zachrání… a také zničí.

Vydal: Laser, 2022
Překlad: Dana Krejčová
Vazba: pevná
784 stran / 499 Kč

Naomi Noviková: Poslední absolvent

Jste připraveni na druhou lekci ve Scholomancii?
Mladá čarodějka Galadriel má před sebou poslední rok ve Scholomancii, drsné kouzelnické střední škole. Jenže právě tento ročník je ze všech nejnáročnější, a co hůř — na jeho konci na studenty čeká děsivý přízrak v podobě závěrečné zkoušky, ze které zdaleka ne všichni vyjdou živí. Galadriel si v minulém roce ověřila, kam až sahají její magické schopnosti, a získala i několik důležitých spojenců. Začíná doufat, že by mohla u zkoušky uspět. Jenže škola to zjevně ví také — a snaží se jí v tom všemi prostředky zabránit nebo ji alespoň donutit, aby konečně naplnila dávné proroctví a stala se nejstrašnější černou čarodějkou všech dob. Pokud si má Galadriel zachránit holý život, bude muset zatnout zuby, napnout všechny síly — a taky porušit pár pravidel. A možná ani to nemusí stačit…

Vydal: Host, 2022
Překlad: Veronika Volhejnová
Vazba: brožovaná
416 stran / 449 Kč

Michael Mammay: Mise ve vesmíru

Plukovník Carl Butler se po misi na Cappě setkává se smíšeným přijetím. Pro některé je válečným hrdinou. Pro druhou polovinu Galaxie je vyvrhelem. Byl nucen odejít do výslužby a přesídlil na Talcu IV, kde nyní zastává funkci v korporátní bezpečnosti a chrání hi-tech knowhow – alespoň tak to má v popisu práce. Až do hackerského útoku, po kterém jej společnost přeřadí na průmyslovou špionáž. Zjišťuje, že za tím bude patrně něco víc než pouhý hack. Butler možná přišel na stopu něčemu mnohem hlubšímu. Teď už nezbývá než doufat, že si nepodepsal rozsudek smrti.

Vydal: Laser, 2022
Překlad: Jakub Marek
Vazba: brožovaná
328 stran / 359 Kč

Lexi Ryanová: Zvrácená pouta

Když Brie přišla o svoji sestru, která padla do spárů víl, myslela si, že život už nemůže být horší. Pak se ale zamilovala do dvou princů… a věřit teď nemůže ani jednomu. Zatímco na Temném dvoře zuří občanská válka, Brie si nedokáže zvolit stranu. Jak by jen mohla, když už se neumí vyznat ani sama v sobě? Čím rychleji se Vílí říše rozpadá na kusy, tím jasnější je, že věštby nelžou a Brie sehraje svou roli v osudu magických království – ať se jí to líbí, nebo ne.

Vydalo: CooBoo, 2022
Překlad: Kristýna Suchomelová
Vazba: vázaná
472 stran / 449 Kč

Jamie Sawyer: Exodus (Věčná válka 2)

Poručík Keira Jenkinsová a její Dingové sice přežili konfrontaci s teroristickou sítí Černá spirála, jejich problémy však teprve začínají. Díky zradě jednoho z Dingů se s těžce poškozenou vesmírnou lodí ocitají na nepřátelském území. Musí nějak najít způsob, jak varovat Alianci, než Černá spirála rozpoutá zničující válku v celé galaxii. Nejdříve se však musí postavit nejstaršímu nepříteli Aliance: Asijskému direktorátu. A Direktorát má s Jenkinsovou nevyřízené účty…

Vydal: Fantom Print, 2022
Překlad: Tomáš Slavík
Obálka: Ben Zweifel
Vazba: brožovaná
336 stran / 359 Kč

Neal Shusterman: Bez citu

Tři přátelé, jejichž cesty svedla náhoda sice unikli rozpojení, děsivé proceduře, která z nich měla učinit zdroje náhradních orgánů pro vyvolené, ale zdaleka nemají vyhráno. Connor, Risa a Lev ve zvráceném světě budoucnosti potkávají nečekané spojence i kruté a bezcitné protivníky a z těchto setkání vyvstávají otázky, kde život začíná a končí – a co vlastně znamená žít. Dlouho očekávané pokračování románu Bez šance přináší nejen napětí a akci, ale jak už to u Neala Shustermana bývá, také mnoho podnětů k zamyšlení, které není snadné vystrnadit z hlavy.

Vydalo: Yoli, 2022
Překlad: Petr Kotrle
Vazba: brožovaná
368 stran / 399 Kč

Jennifer L. Armentroutová: Koruna z kostí a zlata (Z krve a popela 3)

Pokloňte se své královně, nebo před ní vykrvácejte.
Poppy by ani ve snu nenapadlo, že někdy zažije lásku, jakou našla u prince Casteela. Chce si užívat svého štěstí, ale předtím se musí rozhodnout, jestli přijme korunu z kostí a zlata. Vždy toužila po kontrole nad vlastním životem, ne nad ostatními. Jakmile však vyjdou na světlo hříchy království, povstane i dávná síla ohrožující vše, za co Poppy a Casteel bojovali. Oba tak brzo zjistí, jak daleko jsou ochotni zajít pro svůj lid – i jeden pro druhého.

Vydal: Fragment, 2022
Překlad: Kateřina Hejnová
Vazba: vázaná
632 stran / 599 Kč

Patrica Briggs: Uchvatitel duší (Mercy Thompson 13)

Upír Wulfe zmizel. Někteří by to asi nepovažovali za velkou ztrátu, jelikož je smrtelně nebezpečný, s největší pravděpodobností šílený a právě teď považuje za vrchol „zábavy“ šmírování mojí maličkosti. Jenže po varování, že by jeho zmizení mohlo zničit pečlivě vybudovanou síť aliancí, která má zajistit bezpečí naší smečce, mému druhovi, mně nezbývá, než Wulfeho najít – a doufat, že je stále naživu. No, tak naživu, jak jenom upír může být.
Nepohřešuje se však jenom Wulfe. A navíc začínají umírat lidé. Že by se do Tri-Cities vrátil Žnec a sklízí duše svým prokletým srpem? Anebo je to jen postava z béčkového hororu a naším skutečným nepřítelem je někdo dočista jiný?
Čím dál se po Wulfeho stopě vydávám, tím pokroucenější – a temnější – ta pěšina je. Musím zjistit, co se děje, aby další mrtvolou nebyla ta má.

Vydal: Fantom Print, 2022
Překlad: Kateřina Niklová
Obálka: Daniel Dos Santos
Vazba: vázaná
352 stran / 399 Kč

Cassandra Clare: Příběhy z Akademie lovců stínů

Simon Lewis byl člověkem i upírem. Nyní se stává lovcem stínů. Jisté dramatické události ho však zbavily vzpomínek a Simon už sám neví, kým vlastně je. Ví, že se přátelil s Clary a že přesvědčil naprostou bohyni Isabelu Lightwoodovou, aby si s ním vyšla… ale neví jak. A když vidí, jak se na něj Clary a Isabela dívají a že očekávají, že bude tím mužem, kterého si pamatují, nedokáže to dál snášet. Využije toho, že se Akademie lovců stínů znovu otevřela a vrhne do nového světa lovu démonů, odhodlaný znovu najít sám sebe a stvořit si nové já, ať už bude tento nový Simon kýmkoli. Akademie je však instituce lovců stínů, což znamená, že má i svoje problémy. Přidejme se tedy k Simonovi na jeho cestě mezi lovce stínů a seznamme se se slavnou historií akademie prostřednictvím hostujících lektorů, jako jsou Jace Herondale, Tessa Grayová a Magnus Bane. Těchto deset povídek je epilogem série Nástroje smrti a zároveň ochutnávkou toho, co skrývají Temné lsti.

Vydal: Slovart, 2022
Překlad: Pavel Kaas
Vazba: měkká
536 stran / 449 Kč

Sabine Bohlmannová: Dívka jménem Willow – Šepot lesa

Láska může být občas pěkně začarovaná. Kdyby se Valentýnina maminka zamilovala, nemuseli by se stěhovat a všechno by zůstalo při starém. Čtyři kamarádky se přece tolik těšily na léto ve Willowině čarodějném lese! Avšak s podomácku vyrobeným lektvarem lásky to nevyjde tak úplně podle plánu. Navíc musí Willow, Valentýna, Markéta a Lotti vyhnat tři kluky, kteří si v čarodějném lese bez zeptání staví stromový domek. Les se však nezdá být tak úplně proti…

Vydal: CPress, 2022
Překlad: Kristýla Lakomá
Ilustrace: Simona Ceccarelliová
Vazba: vázaná
240 stran / 329 Kč

World of Warcraft – Kuchařka 2 – Nové příchutě Azerothu

Pochutnejte si na nových kulinářských dobrotách z Azerothu díky World of Warcraft: Novým příchutím Azerothu. Věhlasný šéfkuchař a pandaren Nomi vás v pokračování World of Warcraft: Oficiální kuchařky provede rozmanitými zeměmi Azerothu a představí recepty, které se poprvé objevily v rozšířeních nesmírně populární hry od Blizzardu.
Jako malý pandarenský chlapec odpověděl Nomi na volání Zvonu kuchařské školy a rychle vyrostl ve slibného šéfkuchaře (s trochou pomoci od jistého dobrodruha). Přestože Nomi strávil mládí tím, že objevoval nové a neotřelé způsoby, jak uvařit příšerně připálené jídlo, dovedl od té doby své kuchařské schopnosti k dokonalosti a teď je připravený své bohaté znalosti předat dál. Během let tento neohrožený kuchař procestoval Azeroth a naučil se bezpočet receptů a technik z Pandarie, Roztříštěných ostrovů, a dokonce i tajemných Stínových zemí. V této kuchařce sesbíral Nomi ty nejlepší recepty ze svých cest a poradí vám, co všechno potřebujete vědět, abyste si na pouti Azerothem co nejlépe pochutnali.

Vydal: Fantom Print, 2022
Překlad: Tomáš Kratochvíl
192 stran / 649 Kč

Joe Abercrombie: Moudrost davů

Říká se, že pokud chcete změnit svět, musíte ho nejprve spálit. Nyní se tato moudrost otestuje v tavicím tyglíku revoluce: Bořiči a Paliči se chopili pák moci, dým z ohňů vzpour nahradil průmyslový smog a všichni se musí podřídit moudrosti davů.
Občan Brock, který už nemá co ztratit, je odhodlán stát se novým hrdinou pro nový věk, zatímco občanka Savine musí svoje nadání vytlouct ze všeho zisk proměnit za umění přežít, jedině tak dojde vykoupení. Orso zjistí, že když je svět vzhůru nohama, není nikdo níž než monarcha. A na krvavém severu docházejí Rikke a jejímu křehkému Protektorátu spojenci… zatímco Černý Calder shromažďuje síly a chystá pomstu.
Břehy padly, slunce Unie bylo roztrháno na kusy a v temnotě zákulisí se pomalu stahují nitky Tkalcova nemilosrdného plánu…

Vydal: Polaris, 2022
Překlad: Olga Machačová
Vazba: brožovaná
512 stran / 499 Kč

Reki Kawahara: Sword Art Online – Aincrad 2

Hlavního hrdinu příběhu o smrtícím MMORPGčku Sword Art Online, ze kterého se do jeho pokoření nelze odhlásit, už známe. Kromě něj a dalších dobyvatelů z první linie v něm ale uvízlo i mnoho jiných hráčů s různými povoláními a vlastními příběhy. Druhá kniha vám představí epizody z krutého, ale přesto radostného herního života čtyř takových uvězněných dívek, které se ve hře setkaly se sólistou Kiritem: krotitelky šelem Silicy, kovářky Lisbeth, záhadné dívky Jui a Sači, na jejíž osud Černý šermíř nezapomene do konce života.

Vydala: CREW, 2022
Překlad: Petr Kabelka, Matěj Vozábal
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
332 stran / 389 Kč

Jeff Lemire: Sweet Tooth – Mlsoun 3

Přeživší lidé a děti z nové generace zvířecích hybridů hledají po letech strastí odpovědi. A zdá se, že je mohou najít jen na jediném místě na celém světě: na severní Aljašce. Právě v této vzdálené zamrzlé divočině se poprvé objevila nemoc, která se pak rozšířila po celé zeměkouli. Gus, Jepperd a jejich přátelé cestují na sever do odlehlé výzkumné základny, kde se narodil Gus, v naději, že porozumění zdroji nákazy přinese lék. Jaká síla byla vypuštěna ve zmrzlé tundře? Půjde ji zastavit? I kdyby přeživší dosáhli svého cíle, možná už nebudou mít koho zachraňovat… Závěrečný díl Gusova a Jepperdova post-apokalyptického putování přináší infarktový a srdcervoucí konec. Knihu napsal a nakreslil Jeff Lemire (Descender, GREEN ARROW) s přispěním Matta Kindta (Mind MGMT) a tvoří ji sešity 26–40, dosud nezveřejněné skici a rozhovor s autorem, vedený Damonem Lindelofem (spolutvůrcem Ztracených a Pozůstalých).

Vydala: CREW, 2022
Překlad: Michael Talián
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
368 stran / 999 Kč
Recenze