MYŠÍ DOMEČEK

Taky se vám stává, že vám zmizí klíče, knoflík nebo bonbón, co jste si nechali na později? Kdepak, nezmizí, to si ho odnesou do svého domečku myši! A když budete chtít, můžete do takového domečku ve hře Myší domeček nahlédnout.

Hra Myší domeček je kooperativní hra pro dva až šest nakukovačů ve věku od pěti let a trvá okolo dvaceti minut.

Co najdete v krabici

V této hře je už samotná krabice důležitý herní komponent, protože z ní budete sestavovat myši domeček. V krabici je plastový pořadač, který slouží jako podpora podlahy domečku. Do podlahy uchytíte stěny, stůl a oheň v krbu. Celý domeček je rozdělený na čtyři místnosti: ložnici, koupelnu, obývací pokoj a kuchyni. Druhá část krabice slouží k přiklopení domečku a má uprostřed díru pro umístění světla.

Rozložený domeček

A co je tam dále? Již zmíněné světlo, které je nastaveno tak, aby svítilo 30 vteřin. Dřevěné žetony předmětů, které myši do domečku dotáhly, kartonové žetony sloužící pro zadání otázek a označení odpovědí. 

Dvě oboustranné karty slouží pro otázky a jsou v obtížnosti jedna až čtyři. Jako ukazatel počtu kol a bodů je zde kartonový stojánek s košíkem a myší rodinou.

Nápad i provedení se mi líbí, celé je to udělané tak, aby nebylo nutné nic rozebírat a prostě jen vše vytáhnete z krabice, otočíte, naskládáte na sebe a můžete hrát.

Jak se to hraje

Herní komponenty

Na začátku si zvolíte obtížnost hry. Máte k dispozici karty s otázkami úrovně jedna až čtyři a žetony předmětů tří barev: zelené, oranžové a červené. To můžete libovolně kombinovat. Pokud chcete hrát nejlehčí variantu, hrajete jen se zelenými předměty a otázky máte na kartě  číslo 1. Na obráceném pólu bude varianta se všemi žetony a otázkami na kartě číslo 4.

Vybranou desku otázek si položíte na stůl a na ní skrytě vylosujete žetony a předměty. Otázky jsou několika typů. Například: Je daný předmět v dané místnosti? Jaké jsou v místnosti předměty? Jakou stranou je žeton předmětů otočen? Jsou tyto předměty v místnosti spolu?

Pak nasypete dřevěné žetony do domečku a domečkem trochu zatřesete. Do otvoru ve střeše zasadíte světlo, připravíte se k okénkům a světlo rozsvítíte. A 30 vteřin koukáte, kde se co v domečku válí. Můžete se domluvit, že každý kouká z jedné strany, domečkem si točíte, nebo se u okének střídáte. Snažíte se zapamatovat si, jaký předmět kde leží a jaká strana žetonu je vidět.

Domeček s žetony

 

Po 30 vteřinách světlo zhasne a vy se vrhnete na otázky.

Otočíte si žetony na desce otázek a snažíte se zodpovědět všechny otázky. K tomu použijete žetony s křížkem nebo s fajfkou. Poté co se domluvíte, zvednete strop domečku a vše zkontrolujete.

Za každou správnou odpověď dostanete bod, celkem tedy za kolo můžete získat až čtyři body.

To vše opakujete celkem čtyřikrát a podle závěrečného skóre zjistíte, jak jste úspěšní. Pokud se vám podařilo získat alespoň 12 bodů, byli jste ve hře úspěšní.

Moje hodnocení

Líbí se mi, jak je paměťová hra udělaná. Koukáte do domečku, snažíte se vidět, co je uvnitř, a zapamatovat si to. Vizuální stránka hry se mi moc líbí, třeba i to, že domeček má ilustrované stěny jednotlivých místností. Tím, že se domeček nemusí pořád rozebírat a skládat, nemáte ani strach, že se rozpadne. Pěkné se vejde do krabice. U světla je vyměnitelná baterie, takže taky žádný problém. Jako plus vnímám, že je hra kooperativní a učí děti spolupráci.

Jako mírný hendikep vnímám, že občas jsou věci v domečku špatně vidět, třeba když je žeton těsně u okna nebo když zůstane žeton stát a opře se o stěnu.

Každopádně pokud máte malé děti, doporučuji hru vyzkoušet.

Počet hráčů: : 2 – 6
Doporučený věk : od 5 let
Herní doba : 20 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Albi
Gigamic
Autoři: : Elodie Clément, Théo Rivière;
Originální název : Peek-a-Mouse;
Rok vydání : 2020
Orientační cena : 599,-