Harry Potter: Boj o Bradavice – Obrana proti černé magii

Ve hře se stanete studentem věhlasné školy kouzel v Bradavicích, kde v rámci výuky obrany proti černé magii nastoupíte do čarodějného duelu. Vaším cílem je soupeře třikrát omráčit.

Hra je určena pro dva hráče a je karetní, postavená na systému nakupování karet a skládání balíčku (deckbuilding).

Co najdete v krabici?

Tak především hromadu karet. Je zde základní balíček pro každého hráče, do kterého si můžete vybrat jednoho ze 3 zvířecích pomocníků, karty knihovny, karty kleteb a především velký balík dalších karet, které si postupně dokupujete. Souboj se odehrává na herním plánu, kde stojí mágové proti sobě. Pak je v krabici ještě hromádka žetonů, kovové žetony lebek, kterými se označují zásahy, karty jednotlivých kolejí a kartonové stojánky s erby kolejí, prezentující jednotlivé čaroděje.

Krabice s hrou
Krabice s hrou

Jak se hra hraje?

Cílem hry je třikrát omráčit soupeře. To se děje tak, že na začátku souboje se postaví oba čarodějové doprostřed herní desky a pomocí blesku se snaží vytlačit soupeřovu postavu z jednoho plánu.

Ve svém tahu nejprve musíte zahrát všechny kletby, které máte v ruce. To jsou většinou nepříjemné efekty, které vás pro daný tah omezí. Pak již pokračuje klasický deckbuilding, hrajete karty z ruky a vyhodnocujete jejich efekty. Karty jsou 3 typů – spojenci, které si vykládáte před sebe, kouzla a kouzelné předměty. Karty vám dávají mince, za které si můžete koupit další karty z učebny, srdce, za která se léčíte (posouváte zpátky ke středu hracího plánu), a blesky, které sesílate na soupeře a tím ho tlačíte ke kraji herního plánu. Některé karty umožňují čistit balíček (odstranit z něj slabé karty), některé pak sesílají na soupeře kletby.

Po odehrání všeho, co chcete, uklidíte karty na odhazovací balíček a vezmete si do ruky 5 nových.

Rozehraná hra

Moje hodnocení:

Hru dostal třináctiletý syn k Vánocům. Bez problémů ji hrajeme spolu, ale dostal za úkol se naučit pravidla sám. Pravidla jsou jednoduchá, pokud už jste hráli jakékoliv deckbuildingové hry, nebudete s nimi mít problém. Ostatním je rychle vysvětlíte. Hra rychle odsýpá, tahy jednotlivých hráčů jdou rychle za sebou. Herní doba je okolo hodiny.

Balíček karet nákupů je dostatečně velký, umožňuje různé kombinace a zajišťuje variabilitu hry. Také to, že se hraje na tři vítězné body, vnímám jako plus, umožňuje to balíček postupně vyladit a na konci mocným kouzlem poslat protivníka rychle k zemi.

Graficky hra vychází z filmu a je stejná jako u hry Bitva o Bradavice. Provedení hry mi přijde standardní, karty jsme obalili. Pěkně jsou kovové žetony omráčení, ale to je spíše třešnička na dortu.

Osobně se mi jako dvojkovka hra líbí, s klidným srdcem ji mohu doporučit, zvláště pokud máte rádi Harryho Pottera.

Počet hráčů: : 2
Doporučený věk : od 11 let
Herní doba : 60 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : REXhry

USAopoly

Autoři: : Andrew Wolf, Kami Mandell
Originální název : Harry Potter™ Hogwarts Battle: Defence Against the Dark Arts
Rok vydání : 2019
Orientační cena : 849,-