Knižní novinky: červen 2022

Na čtenáře čeká knižně nabitý červen plný knih českých i zahraničních autorů a také nových sérií.

Kateřina Huňová: Sladké sny

Když před lety udeřila epidemie Pandóry, lidstvo mělo na kahánku. Jedinou naději skýtal lék, jehož vedlejším účinkem byla absolutní a nenávratná ztráta spánku. Co se pro jednoho může zdát jako nekonečný flám, pro jiného se promění v noční můru, nebo spíš v jeden nikdy nekončící den plný dřiny a útrap. Nyní je společnost Nového světa rozdělena do kvadrantů a Jacob, který patří do toho nejnižšího, se snaží protlouct, jak to jen jde. Živí se jako toreador bojující s robobýky a přitom si přivydělává pokoutným prodejem Sladkých snů. Drogy, která je jediným prostředkem, jak si dopřát alespoň pár hodin osvobozujícího spánku. Jednoho dne však zaklepe na Jacobovy dveře zpovykaný boháč s nabídkou, která se neodmítá. Nabízí nemalou sumu výměnou za to, že ho bude Jacob trénovat v boji s robobýky, aby se mohl zapsat do historie jako nejlepší toreador. Přání je to zcela bláhové, Jacob se ale rozhodne muži vyhovět a vydělat si tak kredity navíc. Avšak toto rozhodnutí odstartuje řetězec událostí, jež Jacoba zavedou na cestu lemovanou intrikami a temnými tajemstvími, kterými je Nový svět protkaný. Vše může skončit něčím velkolepým, nebo se zvrhnout v nekontrolovatelný pád. Vítejte v Novém světě, kde je cesta za lepším životem vykoupena krví.
Vydá: Fantom Print

Kristina Haidingerová: V rozkvětu

Zpočátku se zdá, že tahle kniha Soně pokazí slibně se vyvíjející rande. Namísto románku se před ní otevírá úplně nový, bizarní svět: přitažlivá i děsivá Zahrada, která dokáže reagovat na tajné touhy. Bohužel ale nejen na ty její. Něco zvenčí se snaží Zahradu zničit, některé bytosti se pokouší za jakoukoli cenu uniknout. A Soňa zjišťuje, že svět Zahrady je s realitou propojen víc, než by se jí líbilo.
Vydá: Golden Dog

Miroslav Pech: Rytíř

Jirka je milý kluk, má ukázkové rodiče a zrovna se seznámil s dívkou svého věku. Františka je skvělá kamarádka. Hezké, že? Akorát je všechno trochu jinak. Jirka má narozeniny. Místo oslavy ho však čeká podivný rituál. A Františka je už pár let mrtvá. Chlapec musí projít takovou zkouškou odvahy, o jaké se mu nesnilo ani v nejdivočejších nočních můrách.
Vydá: Golden Dog

Kristýna Sněgoňová: Pán hor (Legie 6)

Nejmladší členka posádky vesmírné lodi Kraksna zmizela, a zatímco kapitán Moravec a poručík Vojcechovsky vyrazili na své mise, pátrání po ní zůstalo na techniku Vodičkovi a italském pěvci Giuseppem. Vyzvednout ji na planetě obřích žížal ale není žádná procházka růžovým separátem a oba musí dokázat, že ještě nepatří do starého železa. Aby mohli Amandu zachránit, musí přežít v manéži vesmírného cirkusu, vyhnout se Loydovi toužícímu po pomstě za ztrátu varlete, totiž antihmoty, a setkat se s Pánem hor, legendárním vůdcem odboje proti enlilskému impériu, který bude potřebovat jejich pomoc. To vše za klení břitkou ostravštinou a procítěného přednesu árií z Dona Giovanniho. Protože „Staro qui come agnellina le tue botte ad aspettar, vy modrý svině!“ Vítejte ve vesmíru, kde poslední nadějí lidstva na záchranu okupované planety je nákladní loď Kraksna a její svébytná posádka, vesmíru Kristýny Sněgoňové a Františka Kotlety, který je temný, krutý i zábavný, jak jen profesorka Krasiński dovolí.
Vydá: Epocha

Larry Niven, Jerry Pounelle: Luciferovo kladivo

Do Země narazila gigantická kometa a způsobila zemětřesení přesahující tisícinásobně rozsah Richterovy stupnice a tsunami vysoké stovky metrů. Města se ocitla na dně oceánů, oceány se změnily v páru. Nastal počátek nové doby ledové a konec civilizace. Ale pro vyděšené muže a ženy, kteří zázrakem přežili, to byl zároveň počátek boje mnohem nebezpečnějšího…
Vydá: Triton

Joe Hill: Černý telefon a další příběhy

Originální, cenami ověnčená sbírka vizí a nočních můr
Minulost nezemřela. Dokonce ještě ani nepominula.
Imogene je mladá a krásná. Umí líbat jako filmová hvězda a ví vše o každém filmu, který byl kdy natočen. Kromě toho je mrtvá a jednoho dne roku 1945 čeká v kině Rosebud na Aleca Sheldona… Arthur Roth je osamělý chlapec s hlubokými myšlenkami a darem pro to, stát se obětí šikany. Je těžké, najít si kamarády, pokud jste jediný nafukovací kluk ve městě… Francis je nešťastný. Francis byl kdysi člověk, ale to už je pryč. Teď je z něj dvouapůlmetrový cvrček a všichni v Calliphoře se budou třást strachy, až ho uslyší zpívat… Malý John Finney je zamčený ve sklepě, který je znesvěcený krví dalších zavražděných dětí. Mimo něj je tam i stařičký telefon, dávno odpojený, ale v noci na něj volají mrtví…
Vydá: Beta

Julie Borlová: Čarodějka od jezera bohů

Fantasy román ze světa volně inspirovaného renesanční Itálií.
„Dle Proroctví se blíží Sedmé milénium. S ním prý přijde Temný pán – mág ze Světa stínů – a prastaré zlo, které nás ovládne. Osobně si ale myslím, že je to žvást. Žádná magie není.“ Malvína je dívka s vědeckou myslí a nohama pevně na zemi. Až do chvíle, kdy jí zkříží cestu tajemný mladý čaroděj a mluvící Jezero. Události, které následují, rozmetají dívčin starý život na kusy. A zdaleka ne jen ten její.
Vydá: Pointa

Lucie Ortega: Tma pod srdcem

Po událostech z předchozího léta bojuje Lena s návratem depresí, nevyřešeným vztahem s matkou i pocitem viny. Ze všeho nejvíc chce za minulostí udělat tlustou čáru. Nečekaná žádost o pomoc ji však přivede zpět do Lukášova penzionu, kde odhalí znepokojivé tajemství. Kvůli němu se vydává přes Temný Nav k Ostrovu neviňátek, aby našla duši nenarozeného dítěte. Kostějovo království je ale nebezpečnější než kdy dřív a Leně by se velmi hodila Divišova pomoc. Dokáže duši neviňátka najít a přivést zpět do světa živých? Odolá nové hrozbě, která se šíří Temným Navem? Je dobré srdce dar, nebo prokletí? Pokračování slovanské fantasy Světla nad močálem.
Vydá: Fragment

Petra Machová: Krevní msta (Dračí město 3)

Jak poznat, kdo je přítel a kdo nepřítel? Hranice se stírají a nikdo nemá pevnou půdu pod nohama. Každý po něčem touží a neváhá pro to udělat cokoli.
Eldar doufal, že se mu podaří uprchnout a zachránit Janu. Mohli by se přidat k boji proti Alarovi Zarnskému. Ale znělo to naivně a on zjistil, že nemá šanci — pokud je osobní hračkou paní Černých ještěrů.
Lianea se zahalila do Stínu a Klan Pavouka jí ležel u nohou. Co víc by si mohla přát? Vzdala boj o svou duši. Bylo tak snadné rozplynout se v temnotě, to by se však nesměla objevit jiskřička naděje. A spolu s ní chuť zase žít.
Jana se uzavřela do svého světa, aby unikla bolesti. Ale svůj strach přetaví v odhodlání, protože její přátelé ji potřebují a v srdci jí hoří touha po pomstě.
Vydá: Host

Lizzie Fry: Sabat

Představte si svět, kde doopravdy existuje magie. Kde matky předávají své schopnosti dcerám. Schopnosti, které nikomu neškodí. A potom si představte v křesle amerického prezidenta populistického demagoga, který se rozhodne, že je třeba všechny čarodějnice zavřít – bude to bezpečnější pro ně i pro jejich okolí. Stvoří tak svět, v němž být ženou znamená mít nakročeno k tomu být zločincem. Zatímco po celém světě dochází k zatýkání čarodějnic, jistá mladá žena v sobě objeví schopnosti, o jakých se jí ani nezdálo. Jsou nebezpečné, a ona se tím pádem ocitá na prvním místě žebříčku nejhledanějších čarodějnic světa. Ale ona se jen tak nevzdá a to samé platí i pro ženy kolem ní. Hon na čarodějnice se změní v bitvu kdo s koho.
Vydá: Argo

Fonda Leeová: Nefritové město

Dva klany, jeden zdroj moci
Nefrit — nerost, který propůjčuje válečníkům nadlidskou sílu a rychlost — je hybnou silou a esencí ostrova Kekon. Ctihodní bojovníci, Zelené kosti, jako je rodina Kaulů, ho už celá staletí používají k umocnění svých schopností a obraně ostrova před invazemi cizích národů.
Nyní už válka ustala a svůj vliv nad hlavním městem Kekonu musí všemi prostředky upevňovat nová generace Kaulů. Jejich jediným cílem je ochrana vlastního teritoria, ovládnutí obchodu s nefritem a obrana čtvrtí pod jejich dohledem. V rychle se rozvíjející nové zemi už není pro starodávné tradice místo.
Když se nečekaně objeví nová droga, která umožní komukoli — i cizincům — nosit nefrit, potlačované napětí mezi Kauly a rodinou Aytů přeroste v otevřené násilné střety na život a na smrt. Výsledek klanové rozepře stanoví budoucnost všech Zelených kostí, všech starodávných klanů, od nejúctyhodnějšího patriarchy až po posledního pouličního pěšáka — a také celého Kekonu.
Vydá: Host

TJ Klune: Dům v blankytně modrém moři

Linus Baker vede tichý, osamělý život. Je mu čtyřicet a žije v malinkatém domečku s ďábelskou kočkou a sbírkou starých elpíček. Jako sociální pracovník na oddělení péče o magickou mládež se celé dny stará o dobro dětí ve vládních sirotčincích.
Když si Linuse nečekaně předvolá nejvrcholovější management, obdrží velmi zvláštní a přísně tajný úkol – odcestovat do sirotčince na ostrově Marsyas, kde žije šest nebezpečných dětí: zahradní trpaslice, lesní víla, vyvern, neidentifikovatelný zelený sliz, špicodlak a Antikrist. Linus musí překonat strach a zjistit, jak pravděpodobné je, že by mohly přivodit konec světa.
Jenže děti nejsou jedinou záhadou na ostrově. Jejich opatrovatelem je totiž šarmantní a tajemný Arthur Parnassus, který udělá cokoli, aby své svěřence ochránil. Když se Arthur a Linus začnou sbližovat, vyplují na povrch dávná tajemství a Linus se musí rozhodnout, zda má dětem i Arthurovi zničit domov, nebo přihlížet, jak se svět ocitá v plamenech.
Dům v blankytně modrém moři je okouzlující, mistrně vystavěný příběh o cestě a hlubokém prožitku, jakým je nalezení neobvyklé rodiny na nečekaném místě – a poznání, že do té rodiny také patříte.
Vydá: Fantom Print

Ava Reedová: Popel a duše

Láska mezi smrtí a nesmrtelností!
Praze se říká zlaté město, ale Mila v ní vidí nekonečné množství šedi. Má totiž zvláštní schopnost: dokáže předvídat smrt. Lidé, kteří mají zemřít, ztrácejí v jejích očích veškerou barvu. V zoufalé snaze zbavit se tohoto prokletí se zaplete do boje mezi světlem a temnotou. Brzy zjistí, že nebe a peklo jsou úplně jiné, než si představovala. Kterou stranu si vybere?
Již 12 let ohrožuje svět nerovnováha. Ve skutečnosti ji drží pohromadě rovnováha dobra a zla, světla a stínu, lidí a věčných. Úkolem Věčných je zachovat tuto rovnováhu. Ašer je doma v říši temnoty. Drží se stranou všech intrik, dokud jeho starý nepřítel Tariel náhle neprojeví zájem o lidskou dívku: Milu. Asher zjistí, že Mila má zvláštní schopnosti. Schopnosti, které by člověk vůbec neměl mít. A brzy stojí před těžkým rozhodnutím: Bude chránit dívku, kterou miluje, i když to může uvrhnout celý svět do chaosu?
Vydá: CooBoo

Livia Llewellyn: Ta, co jde první

Stroje v Becherské čtvrti ve městě Obsidie pracují přesčas a všechno se zdá poněkud vychýlené z rovnováhy. Co nevidět začne Epocha II a Ministerstvo porodnictví se už připravuje, ovšem zda bude vražedná Alex při tomto dlouho očekávaném přechodu představovat problém, nebo přínos, se teprve ukáže.
Ta, co jde první Livie Llewellynové je mistrovským příspěvkem do světa Mýtu Cthulhu.
Vydá: Medusa

James Rollins: Koruna věčného soumraku

Skupina outsiderů se vydá na nebezpečnou pouť, aby odhalila tajemství z pradávné minulosti, která jsou klíčem záchraně jejich světa.
Nadaná studentka předpoví apokalypsu, ale „odměnou“ je jí rozsudek smrti. Na útěku do neznáma se spojí s bývalým rytířem, který znovu pozvedne zbraně, jež má zakázáno nosit, a vrátí se domů. S princem, který holduje pitkám, ale vystoupí z bratrova stínu a najde vlastní smysl života. A s uvězněným zlodějem, který unikne z důlní temnoty a objeví zářivý artefakt, jenž rozpoutá celosvětový zápas o moc.
Na útěku před starými i novými nepřáteli se musí všichni čtyři naučit důvěřovat jeden druhému – jinak nemohou ve zvláštním, krásném, ale zároveň vražedném světě přežít. Každým okamžikem se však blíží záhuba.
Koruna věčného soumraku je první částí cyklu Pád měsíce.
Vydá: BB/art

Larry Correia: Syn černého meče

Po Válce bohů byli démoni vypovězeni do světa. Tyto zdánlivě nezastavitelné bestie málem vyhladily lidstvo, pak ale bohové seslali velkého hrdinu jménem Ramrowan, aby svět zachránil. Ramrowan sjednotil kmeny, dal jim magii a vytlačil démony do moře. Od té doby patří souš lidem, zatímco oceány se staly nezdolatelným peklem, což kontinent Lok zcela izolovalo. Bylo předpovězeno, že se démoni jednou vrátí a pouze Ramrowanovi potomci je dokáží porazit. Stali se prvními králi a všichni lidé jim sloužili, představovali totiž jejich jedinou šancí na přežití.
V průběhu staletí se zástupy potomků velkého hrdiny rozrostly a získaly moc. Stali se z nich krutí tyrani a jejich náboženství pouze ospravedlňovalo jejich chamtivost. Z bohů a démonů zbyly jen mýty a legendy a lidé v ně přestali věřit. Kasty, původně vytvořené proto, aby sloužily Ramrowanovým synům, povstaly a zničily své vládce. Veškeré náboženství bylo zakázáno a nahradil ho kód neústupného Zákona. Přeživší členové královských rodů a jejich kněží byli vyloučeni z kast a odsouzeni k životu nedotknutelných. Začal Věk zákona.
Ashoka Vadala si za svého nositele zvolila mocná starodávná zbraň. Stal se ochráncem, členem elitního vojenského řádu potulných vymahačů Zákona. Nikdo není v pronásledování těch, kdo tajně praktikují staré zvyky, nemilosrdnější. Všechno je pro něj černé, nebo bílé, dobré, nebo zlé, dokud nezjistí, že celý jeho život je lež. Ashok není tím, za koho se považuje, a když se ocitne na špatné straně Zákona, důsledkem je povstání, válka – a zkáza.
Vydá: Fantom Print

Claire M. Andrewsová: Dcera Sparty

Sedmnáctiletá Dafné zasvětila celý svůj dosavadní život tomu, aby se stala bojovnicí tělem i duší a získala si tak uznání nesmlouvavých obyvatel starověké Sparty. Ale nečekané setkání s bohyní Artemidou – která drží v rukou osud Dafnina bratra – převrátí život, který tak pracně budovala, vzhůru nohama. Z hory Olympu bylo ukradeno devět záhadných předmětů, a pokud se Dafné nepodaří je všechny včas najít, bohové přijdou o svou už tak slábnoucí moc, ve světě smrtelníků zavládne chaos a její bratr propadne hrdlem.
S pomocí Artemidina dvojčete – krásného a až příliš sebejistého boha Apollóna – procestuje Dafné Řecko od Mínótaurova labyrintu po hádanky spřádající Sfingu z Théb, naváže spojenectví s mýtickým hrdinou Théseem a Amazonkou Hippolytou, a postaví se samotným bohům.
V moderním pojetí klasické báje o Dafné a Apollónovi proměňuje Dcera Sparty debutující autorky Claire Andrewsové dobře známou mýtickou tradici zaměřenou téměř výhradně na muže v silné, napínavé dobrodružství se ženou v hlavní roli.
Vydá: Slovart

Chloe Gong: Naše zakázané vášně

Láska i nenávist mohou být silnější než osud. Co zvítězí tentokrát?
Píše se rok 1926 a krvavý konflikt mezi dvěma gangy barví ulice Šanghaje do ruda. V srdci chaosu je osmnáctiletá Juliette Caiová, která má převzít roli dědičky Šarlatového gangu. Proti němu stojí Bílé květy – rivalský gang pod vedením otce Romy Montagova, Juliettiny někdejší lásky. Když však gangstery na obou stranách posedne šílenství, musí se Juliette a Roma společně postavit nadpřirozenému zlu. Jinak už brzo nebude žádné město, kterému by mohli vládnout.
Vydá: CooBoo

Cassandra Clare: Řetěz ze železa (Poslední hodina 2)

Zdá se, že Kordélie Carstairsová má všechno, o čem kdy snila. Je zasnoubená s Jamesem Herondalem – mladíkem, jehož miluje od dětství. Žije v Londýně po boku své nejlepší kamarádky Lucie Herondaleové a Jamesových okouzlujících společníků, kteří si říkají Zbojníci. A nosí legendární hrdinský meč Cortana. Pravda je však mnohem pochmurnější. Oznámené zasnoubení a plánované manželství je lež, která má jen chránit dívčinu pověst. James je totiž zamilovaný do jiné. Meč své majitelce popálí ruku. A ke všemu mezi lovci stínů řádí sériový vrah. Zabíjí pod rouškou temnoty a poté beze stopy mizí. Podaří se hrdince a jejím přátelům padoucha dopadnout? Napínavé pokračování série Poslední hodina, které se čte jedním dechem.
Vydá: Slovart

Tanya Stewnerová: V zajetí přísahy (Alea – dívka moře 7)

Setká se konečně Alea se svou sestrou?
Posádka Alfa cru se rozhodla nastražit past na doktora Oriona. Sammy, Ben a Tess vyplouvají do Říma, zatímco Alea a Lennox se vydávají po souši ke skále Loreley, u které se podle legendy nachází vstup do světa mrtvých. Doufají, že tam najdou Aleino dvojče Antheu. Pokud by se s ní skutečně setkali, mohlo by se jim podařit obnovit Aleiny schopnosti mořské dívky. Co když ale doktor Orion jejich plány prohlédne a vymyslí svou vlastní ďábelskou lest?
Vydá: Fragment

Marjorie Liu, Sana Takeda: Netvora 5 – Dítě války

Doutnající uhlíky nepřátelství mezi lidmi a arkaniky se rozhořely a na Známý svět padl stín nové války. Maika Půlvlčice si uvědomuje, že se rychle blíží katastrofa kosmických rozměrů, ale prozatím se snaží přežít – a vyhrát – první bitvu. V pátém svazku Netvory, obsahujícím sešity 25 až 30, bude Maika muset zapomenout na prožité zrady a osobní pocity, aby pomohla bránit opevněné arkanické město Ravenu, první válečný cíl Lidské federace. V žáru boje budou Maika a její přátelé postaveni před těžké rozhodování mezi spravedlností a slitováním, bezpečím a svobodou, rodinou a společností, za sebe i za druhé.
Vydá: CREW

Paul Benjamin, Rocio Zucchiová: World of Warcraft – ŠAMAN

BLIZZARD ENTERTAINMENT hrdě představuje další zemí otřásající svazek ze série o povoláních ve World of Warcraft: Šaman! Zemětřesení. Ohně. Záplavy. Vichřice. Mezi azerothskými duchy elementů panuje chaos. Jedinou naději, jak jim zabránit, aby rozervali svět na kusy, představují šamani jako Muln Earthfury a ostatní členové utajovaného Zeměkruhu. Avšak když Mulnovy pokusy o ukonejšení elementů selže, chaotičtí duchové dál bez zábran pokračují ve svém řádění. Zeměkruhem se šíří pochybnosti a vyvstane znepokojující otázka: ztratili šamani svou schopnost rozmlouvat s elementy? Odpověď přichází v podobě příchodu Šotoy, tajuplného taurena, který ovládá elementy nikoli skrze uctivé prosby, nýbrž důraznými rozkazy. Jeho mocný druh šamanismu se selhávajícímu Zeměkruhu na první pohled jeví jako dar z nebes, avšak přijetí Šotoových způsobů by znamenalo vzdát se přesvědčení, která organizaci dlouhou dobu řídila. Zatímco se svět kolem nich hroutí, musí se Muln a Zeměkruh rozhodnout, zda je Šotoa hrdina… nebo kacíř.
Dílo prozkoumává bohatou tradici Zeměkruhu a stoické úsilí šamanů zklidnit vzpurné azerothské elementály – stejné pravěké síly, které sehrály zásadní roli v herním datadisku World of Warcraft: Cataclysm.
Vydá: CREW

Kojoharu Gotóge: Zabiják démonů 7 – Útok ve stísněném prostoru

Šinobu z Pilířů protidémonských jednotek pomohla našim hrdinům postavit se zpátky na nohy a naučila je techniku nepřetržitého plně soustředěného dýchání. V rámci další mise zavítají na palubu vlaku s názvem Nekonečno, kde mají společně s Ohnivým pilířem Rengokuem za úkol porazit démona, který se tam skrývá. Všichni ovšem nakonec skončí uvěznění v jeho snu. Dokážou se z této beznadějné situace dostat?
Vydá: CREW

Bill Willingham, Mark Buckingham: Mýty 19 – Sněhurka

DEUS EX MATRIMONY Kdysi bývala láskou Krásného prince, nejlepšího šermíře všech dob. Pak se provdala za Zlého vlka, nesmiřitelného potomka Severního větru. Ale než Sněhurka potkala kteréhokoliv z nich, byla zasnoubená s někým jiným… Nyní se tento temný princ vrátil, obklopený nepřekonatelnou magií, aby pojal Sněhurku (znovu) za manželku. A co její současný manžel? Toho se bude potřeba zbavit. A co její děti? Pro ty v této nové šťastné rodině rovněž není místo. Tohle rozhodně není pohádkový konec, jaký by si Sněhurka a Wolfi představovali… Na knize Mýty: Sněhurka, obsahující příběhy ze sešitů 114–129 série Mýty, se podíleli Bill Willingham, Marc Buckingham, Steve Leialoha a Andrew Pepoy, s pomocí hostujícího kreslíře Shawna McManuse.
Vydá: CREW