V červnové Pevnosti se prohánějí dinosauři i Prohnaný druid (PR)

Dinosauři z Jurského světa se zbavili okovů a je jich plná nová červnová Pevnost. Nejen ostrými zuby ale živ je člověk. Vítáme vás zpět na stránkách vašeho průvodce fantastickými světy.

Konečně dostanou pořádně nažrat. A nedělejte, že vás nikdy nezajímalo, jak by to vypadalo, kdyby se dinosauří predátoři dostali do hustě obydlených aglomerací. JURSKÝ SVĚT: NADVLÁDA nabízí setkání herecké elity z jurské minulosti i dneška, a to vše ve jménu parádního „neoprehistorického“ dobrodružství režiséra Colina Trevorrowa.

Zpětně si ale ještě řekneme pár vět i k novému DOKTOROVI STRANGOVI a podíváme se před rameno na letošní ANIMEFEST.

Ze seriálové sekce pak zdraví fenomenální lunapark STAR TREK: STRANGE NEW WORLDS.

Kristýna Sněgoňová a František Kotleta vyrážejí do boje, společně s nimi Aga, takže ať žije LEGIE, a dokonce přihodíme i rozhovor s kapitánem Moravcem!!!

Larry Correia oproti tomu představuje beranidlo na démony, SYNA ČERNÉHO MEČE. Ondřej Neff ve sbírce HU! nabízí POVÍDKY DĚDKA ČUCHÁKA.

Čeká nás první zastavení v pouti po SVĚTECH JANA KOTOUČE, na stanici jménem SEKTOR HIRANO.

Povídkami přispěli Oskar Fuchs a Tereza Kadečková.

Fantasy v rytmu afrických bubnů zastupují POZLACENÉ od Naminy Forny a HNĚV DRAKŮ od Ewana Wintera.

Na vlně mile odpočinkové dětské fantasy přiklusávají SKANDAR A ZLODĚJ JEDNOROŽCŮ.

V manze a komiksu vládnou ALDEBARAN, LADY BALTIMORE 1, KOVBOJ ZE ŠAOLINU, JMENUJI SE DYLAN a TO BYLA ZÁKOPOVÁ VÁLKA.

Za PROFÍKY potřetí promluví naše redakční sluníčko Míša Merglová.

V historické sekci se z Asie ozývají legendární válečníci SAITÓ MUSAŠIBÓ BENKEI a válčící mnich SOHEI.

Tomáš Bandžuch si posvítil na temnou kapitolu našich dějin související s KOLEKTIVIZACÍ československého venkova.

Dovolíme si ještě pár střípků z nedávného COMIC-CONu PRAGUE 2022, pozveme vás na SVĚT KNIHY i na larpovou bitvu HEROES V.

A to rozhodně není vše. Ať se vám hezky čte, listuje a těšíme se na viděnou na PEVNOSTCONU 2022!!!

Příloha:
Kevin Hearne: Prohnaný
Pokud chcete číst tuto knihu (a zůstat příčetní), musíte se připravit na to, že vám nabourá pár obecně přijímaných faktů. Tím prvním je představa, že všichni druidové jsou důstojně vyhlížející starci s dlouhými vousy v bílých prostěradlech, kteří z rukávu sypají nudná moudra o přírodě a Zemi. Dalším je předpoklad, že Thor je cool chlapík s velkým srdcem, co vypadá jako Chris Hemsworth z Avengers. Protože hrdina našeho příběhu je přesvědčen o naprostém opaku. Atticus O’Sullivan je totiž druid, dokonce poslední druid na Zemi. A přestože vypadá jako irský mladík, po světě se potuluje už pár tisíc let. Většinu z nich strávil útěkem a ukrýváním se, za což částečně může jeho povaha a smysl pro humor (či absence onoho smyslu u jeho pronásledovatelů) a částečně vlastnictví magického meče, který by rád získal jistý keltský bůh. A jak to vypadá, právě teď Attika dostihla jeho minulost, takže se bude muset postavit osudu. Ještě že má kolem sebe pár přátel…

Prohnaný nadchne originálním pojetím i způsobem, jakým autor propojuje současný svět s tím mytickým, nechybí tu ani spousta popkulturních odkazů. Za většinu z nich je zodpovědný sympatický hlavní hrdina, který dokáže komentovat dění kolem sebe s patřičnou razancí i smyslem pro humor a ironii. V tomto směru je mu vynikající nahrávačem pes Oberon, jehož Atticus učí mluvit. Kontrast lidských slov a psího pohledu na věc (tady jde o klobásy a pudlice) patří k tomu nejkouzelnějšímu, co kniha nabízí. Přidejte svižně odsýpající děj plný akce a řízných hlášek, a máte román, při kterém se opravdu pobavíte.

Časopis Pevnost 6/2022
www.pevnost.cz