Fantastická Ostrava je zpět! (PR)

Památkově chráněné budovy ostravského Trojhalí Karolina se již potřetí otevřou všem nadšencům fantastiky i široké veřejnosti. Ve dnech 25. 6 – 26. 6. 2022 se bude konat třetí ročník festivalu Fantastická Ostrava, který i letos láká na výstavy, známé hosty i tematické pohybové aktivity.

Rozlehlé industriální prostory pojmou několik významných výstav. V první řadě se představí dva zahraniční hosté, kteří prozatím v ČR nevystavovali – Piotr Mintura se svou sbírkou memorabilií Mandalorianů z Hvězdných válek a Patryk Groszkowski s papírovými modely japonských Pokémonů.

Mezi hlavní hosty festivalu patří astronom a astrofyzik RNDr. Jiří Grygar, CSc. Svými zkušenostmi a přednáškami jistě zaujme veterán filmového průmyslu Jakub Grundler alias ZOMBÍ FX, který pracoval na maskách a prostetikách k mnoha filmům a seriálům, včetně těch pro streamovací stanici Netflix. Dále se návštěvníci mohou dozvědět zajímavosti o natáčení nízkorozpočtových fanfilmů, jenž však dokáží oslovit i profesionální porotu. O tom povykládají tvůrci ze SpyGEAR Arts Studio.

Sobotní program představí historicky první velkou Cosplay soutěž v Ostravě! Poprvé v rámci Fantastické Ostravy proběhne přehlídka cosplayerů, kam se může přihlásit kterýkoli cosplayer s ručně vyrobeným kostýmem. Do poroty Cosplay Soutěže zasednou tři profesionální cosplayeři, a soutěžit se bude o skvělé ceny od bezpočtu štědrých sponzorů. Hlavní cenou je šicí stroj Garudan Visio v hodnotě necelých 13tis korun.

V kostýmech z Hvězdných válek se objeví dobře známá a léty prověřená Rebel Legion. Nově jim také pomohou brněnští SaberArt Brno – Lightsaber Academy. Ti návštěvníkům předvedou, jak probíhají tréninky se světelnými meči a jaké jsou možnosti pořízení světelných mečů pro českého fanouška. Rebel Legion i SaberArt Brno budou přítomni pouze v sobotu.

Nebude chybět ani literatura. Pro fanoušky jsou přichystány besedy se známými autory jako je například Františka Vrbenská, Jan Kotouč, Vendula Brunhoferová, Zuzana Hartmanová, Kristina Hlaváčková, Martina Wolfová, Jan Urban a další. O zkušenosti s prací v nakladatelství se ochotně podělí šéfredaktoři nakladatelství Medusa, Carcosa a Golden Dog v Panelu malých nakladatelů. Zajímavý pohled do práce kreslířů a ilustrátorů přinese Panel ilustrátorů. Zde se sejdou Jiří Kůs, Ondřej Hrdina a Jiří Dvorský.

Sobotní program bude rovněž vyhrazen i pro hororový žánr, který zastoupí linie Horrorconu s mnoha přednáškami, besedami a promítáním. Neděle pak bude seskládána z různých přednášek o steampunku, cosplayi a další tvorbě.

Letos se návštěvníci mohou také potěšit spoluprací s Česko-japonským kulturním centrem, které do Trojhalí přinese malé Japonsko. Ochutnat budete moct tradiční japonské Onigiri nebo Taiyaki, kávu, čaje a pobavit se stavby origami či se seznámit s japonským jazykem.

Po oba dny budou probíhat exhibiční utkání a workshopy fascinujícího sportu – středověkých soubojů – to vše pod odborným dohledem MFC Slezsko a jejich přátel. S All4sim si zazávodíte na simulátorech, pobavíte se u Parostrojní show a pokocháte dioramatem železnice.

Vstup na akci je i letos pro všechny zdarma a nabídka je letos opravdu pestrá. Vedle knih a tradičních fanouškovských propriet si zájemci budou moci zakoupit i autorskou tvorbu českých handmade tvůrců, originály nebo kopie kreslířů, a printy cosplayerů.

https://www.fantastickaostrava.cz/
https://www.facebook.com/fantastickaostrava/