Pevnost 4/2022: Malazská kniha padlých, Prašina i Terry Pratchett

Profesor Brumbál, Malazská kniha padlých, parádní Štěpán Kopřiva a tisíc dalších fantastických fláků najdete v nejčerstvější náloži pevnostního čtení.

Možná FANTASTICKÁ ZVÍŘATA zkraje budila jisté rozpaky, ale co si budeme povídat, na završení trilogie se těšíme každý. Jude Law a Mlok Scamander jsou připraveni se s námi v dubnu podělit o BRUMBÁLOVA TAJEMSTVÍ, a to jsme si s Pevností pochopitelně nemohli nechat ujít. A zatímco ve filmové sekci se ještě vrátíme k novému BATMANOVI, seriálová bojůvka se soustředí na hodně zajímavé novinky VIKINGOVÉ: VALHALLA, ALL OF US ARE DEAD, PEACEMAKER a na první zmínku o Negan/Megan The Walking Dead spin-offu ISLE OF THE DEAD.

Jenže pozor, toto všechno bledne vinou lesku, který vychází z literárních stránek. Nakladatelství Planeta 9 po nekonečném čekání uvádí na trh nejvyhlíženější knihu letošního roku, nové vydání MĚSÍČNÍ ZAHRADY, první část fenomenálního fantasy cyklu, jednoho z nejlepších v dějinách, MALAZSKÉ KNIHY PADLÝCH od Stevena Eriksona.

Aby toho nebylo málo, Štěpán Kopřiva jde vstříc čtenářům skvělým infernálním thrillerem 101 MINUT z prostor hořícího pražského metra. Anebo si raději počtete o SYMFONII OZVĚN od Jodi Taylorové?

Případně vás víc potěší povídky od Lukáše Vavrečky a Richarda Šusty?

Či vás zajímá severský fantasy cyklus ILUSIE od Milady Střítezské? A román TAXIDERMISTOVA MILENKA zní taky řízně.

U příležitosti vydání komiksové PRAŠINY jsme si pak mohli promluvit i s Vojtěchem Matochou a s Karlem Osohou. Pokračuje SUPER SPELLSHORT SÁGA.

Budoucím autorům přichází poradit náš oblíbený profík, skvělá spisovatelka a redakční poklad MÍŠA MERGLOVÁ.

Z historie pomrkává francouzský zbojník CARTOUCHE i šílené krvavé revoluční běsnění ve VENDÉE. Comic-Con Prague 2022 hlásí další fenomenální hosty: Roberta Picarda a Kevina J. Andersona.

S pevnostní oblíbenou kapelou DELORAINE se v Hlasu fandomu podíváme do zákulisí vzniknu jejich vymazleného nového klipu RAGNAROK. Zavzpomínáme na jarní FÉNIXCON.

Samozřejmě nechybějí deskovky v čele s MARS TERAFORMACE: EXPEDICE ARES a počítačové hry. A ani to není vše.

A mimochodem, do pár dnů konečně ohlásíme konání letošního PevnostConu… udělejte si čas na konci srpna.

A do to doby ať je všechno fantastické, ideálně ve společnosti Pevnosti, vašeho průvodce fantastickými světy! 😊 #casopispevnost #pevnostvladne

Příloha:
Terry Pratchett – Soudné sestry
Soudné sestry jsou podle mnoha odborníků tou knihou, kterou se začala zlatá éra Zeměplochy (aby skončila zhruba Muži ve zbrani, což už můžeme rozporovat, ale zase jindy). Terry Pratchett zde poprvé dokonale vyvážil parodický potenciál s lidskostí, moudrostí a špičkovým vypravěčstvím. Trochu podváděl, protože základní příběh ukradl u jistého Shakespeara a jeho Macbetha (ale on tenhle alžbětínský pisálek taky opisoval, kde se dalo, tak co – a navíc, Mášrecht je jen jeden!). Vítejte tedy v Lancre, kde zrovinka došlo k převratu. Bohužel pro novou vládu jaksi přežil synáček starého krále. A ujaly se ho místní čarodějky. A ty se rozhodnou, že to jen tak nenechají…
Tenhle příběh je nezapomenutelný. I proto, že nezapomenutelné je ústřední trio čarodějek – hrdá a víc než jen maximálně pyšná Bábi Zlopočasná, které pozice týmové (ne)hráčky vyloženě sedne; Stařenka Oggová, co je milá a žoviální, ale má páteř z oceli; a mladičká Magráta Česneková, která je hodná a milá a tak trochu zmoklá slepice. Jejich vzájemné interakce jsou geniální, stejně jako způsob, jakým se v Lancre, navzdory všemu, co si myslí jeho vládci, všechno podřizuje jejich přáním. A rozhodně je geniální způsob, jakým celou knihu namluvila Zuzana Slavíková. Naprosto souzní především s Bábi (kdyby se u nás dělala nějaká hraná adaptace, má náš hlas jistý!), ale stačí málo, a je s vámi pokoji Stařenka i Magráta. Tohle je audio verze slavné hlavologie. Poslechněte a žasněte!

Časopis Pevnost 4/2022
www.pevnost.cz