Liou Cch’-sin: Toulavá Země

Sci-fi romány jsou skvělé, ale i sci-fi povídky mohou nabídnout intenzivní zážitek. Především v nich často můžeme najít nejroztodivnější nápady i v rámci samotného žánru. To je i případ sbírky Toulavá Země, kde se fantazií nešetří.

Knihu o deseti povídkách otvírá titulní příběh Toulavá Země. Premisu můžete znát i z čínského filmu Země na scestí, i když se nejedná zrovna o příliš dobrý snímek. I proto jsem byl k povídce trochu skeptický. Slunce se má postupně změnit na červeného trpaslíka a naši modrou planetu pozřít. Aby se lidstvo zachránilo, rozhodne se Zemi přemístit k jinému slunci. Na Zemi se postaví tisíce motorů a planeta se tak postupně vydá na cestu. Zní to šíleně? To sice ano, ale autor se snaží nastalou situaci popsat takřka dokumentárně, aby to na čtenáře působilo věrohodně.

Hora vypráví o horolezci, který se s přítelem plaví lodí po moři, když se k Zemi přiblíží cizí vesmírné těleso. Z moře najednou vystoupá obří vlna, která se zformuje do podoby té nejvyšší hory na světě. Horolezec na ni vystoupá a čeká ho setkání pátého druhu. Rozhovor s civilizací, která žije zcela jinak než my, je jednou z ozdob celé sbírky.

Změnou ve stylu vyprávění je například Čínské slunce, které se dá považovat za jistou alegorií na lidské snažení jít stále za větším úspěchem nebo více penězi. Mladík v povídce takovou cestu postupuje, je čističem, který se dostane až do velkého města. Jenže pak má za úkol vyčistit umělé slunce nad Zemí.

Velice přemýšlivým příběhem je Pro dobro lidstva. Jsou zde Stvořitelé naší planety, ale dozvídáme se, že jsme jen jednou z více Zemí a jsme jen projektem někoho jiného. Zkrátka nejsme tak důležití, jak jsme si možná mysleli.

Sbírce nechybí humor a autor je v něm ironický a sebekritický. To ukáže v Lásce z Tchaj-Jűanu, která pojednává o internetové kletbě. Sám autor v povídce vystupuje. Nebojí se do sebe kopnout a srazit si hřebínek.

Patrně nejsilnějším příběhem oplývá Požírač. K Zemi se přiblíží podivný krystal. Nese zprávu o Požírači, který se nás chystá zničit. Jako předvoj přiletí vesmírná loď s vyslancem. Je to obří ještěr, který je krutý, ale pravdomluvný. Lidé prosí, aby ušetřil jejich civilizaci, ale ještěr oponuje s tím, že lidé se také nemazlili s mravenci, kteří vytvářeli obří říše. Jak víme, lidstvo se nevzdává, a když přiletí Požírač, gigantická loď, která dokáže vysát z celé planety energetické zdroje, rozhodnou se bojovat.

Nesmírně zvláštní, ale také poměrně humornou povídkou je Vejminek boží, v níž na Zem sestoupí stovky a stovky bohů, kteří chtějí pomoci. Jsou už staří, a tak jednoho boha dostane každá rodina. Jenže lidé se k bohům nechovají zrovna hezky. Zajímavá povídka k zamyšlení.

Každý příběh je něčím zajímavý. V některých je znát, že asijští autoři mají jiný pohled na svět než třeba Evropané. Příběhy jsou zručně napsané, i když jim někdy můžeme vyčíst jisté odosobnění, jelikož autor často vypráví dokumentární formou, a tak spíš vnímáme příběh jako celek, než abychom si pamatovali postavy.

Liou Cch‘-sin je fenoménem současné science-fiction literatury. Zasloužený úspěch mu přinesla trilogie Vzpomínka na Zemi. Napsal toho ale mnohem více, a tak postupně v češtině vycházejí překlady jeho starších děl jako například Kulový blesk nebo Věk supernovy.

Toulavá Země přináší deset povedených sci-fi povídek, které autor napsal v rozmezí několika let a jsou tak průřezem jeho tvorby. Ukazují bohatou fantazii Liou Cch‘-sina. Především se zaměřují na roli člověka ve vesmíru v daleké budoucnosti či se zamýšlí nad tím, jak si své planety vážíme. Nicméně každý čtenář může v příbězích najít něco trochu jiného. V každém případě platí, že tohle je moc pěkná povídková sbírka a Liou Cch‘-sin prostě umí.

Vydal: Host, 2021
Překlad: Hana Do
Vazba: vázaná
431 stran / 399 Kč