V Cross Clubu propukla šestá oslava hororu

Křest střelbou z pistole, stripshow na téma True Blood, filmové hity Planet Dark nebo autogramiáda dvaceti autorů hororu – to vše letos nabídl 6. ročník HorrorConu.

 

Současná přerušovaná dystopie mnohé hororové fanoušky ponechala v nejistotě, zda se na letošní HorrorCon proplížit mezi zombiemi, či celý masakr sledovat online, po ruce misku s popcornem. Nakonec se moderátoři této reality show kombinované s psycho-sociálním experimentem rozhodli, že těch zombií zatím není tolik, aby si s nimi průměrný občan naší země neporadil. Tudíž byl přímý přenos odpískán a ti odvážní se 13. listopadu 2021 na vlastní pěst vydali do Prahy, kde po roční pauze v prostorách Cross Clubu propukla v pořadí šestá (Ještě jich zbývá šest set šedesát! To dáme!) oslava temnějšího odvětví fantastiky.

Hvězdná trojice Miroslav Pech, Pavel Renčín a Otomar Dvořák a začínající autorka Lenny Ka

 

Při podobné příležitosti zde pochopitelně nemohl chybět nikdo, kdo na české hororové scéně něco znamená. Ti doposud méně známí tvůrci se blýskli prostřednictvím autorského čtení v bloku nových autorů (R. Bočková, A. Haverská, P. Skořepa) či během vyhlášení výsledků pátého ročníku soutěže O krvavý brk.

Z čtenářům již známých autorů se rozhodně vyplatilo zajít na skleničku vína s Ludmilou Svozilovou a Veronikou Fiedlerovou, kde se posluchači v rámci diskuze mohli dozvědět mnoho zajímavého o úskalích a přístupech k tvorbě příběhů.

Náš redaktor Pavel Skořepa asistuje modelce Aoki Gahaře

 

O básníku Adolfu Heydukovi se posluchači mohli dozvědět mnoho nového na přednášce Petra Bočka, který zde následně pokřtil i svůj bizarro-horror Hřbitov trpaslíků.

Hovoříme-li o křtech, nelze nezmínit křest knihy Tráva od autorky jménem Anya Martin, kterou v českém jazyce představil Roman Tilcer v rámci svého čerstvě vzniklého nakladatelství Medusa.

Překladatelé Roman Tilcer a Milan Žáček křtí Trávu

 

Středobodem celé sešlosti se pak stal křest letošní kmenové antologie České temno, nesoucí ambici vytvořit průřez napříč českým literárním hororem za posledních dvacet let. Jde o doposud největší knihu v edici HorrorCon a zároveň největší knihu vydanou nakladatelstvím Golden Dog.

Přednášející a autoři Českého temna

 

Pro navození správné atmosféry tajemna se vyplatilo zajít i na přednášky. Ze známých autorů i osobností si pro příchozí uchystal vyprávění o inspirativních děsivých místech známý záhadolog a spisovatel Otomar Dvořák. Nádherné vyprávění Františky Vrbenské návštěvníky uvrhlo do říše exotických strašidel, která člověku nedají spát.

Kdo by hledal ještě více zahraniční inspirace, pro toho tu byla uchystána evokace knihy Fantasmagoriana, která se tímto poprvé představila českému čtenáři.

Křest knihy Fantasmagoriana prostřelenými játry

 

Inspirace číhala i na poli hudebním – na hudební stage návštěvníky svým výstupem uchvátili famózní Emerald Shine. A komu bylo libo více elektronické temnoty, ten zajisté ocenil hudební projekci, o niž se postaral DJ DemiMortuus. Předěl mezi hudebními výstupy vyplnila kombinovaná maskérská a taneční strip show Aoki Gahary.

Kapela Emerald Shine přivezla i harfu

 

Ani tím však výkřiky hrůzy nekončí, neboť tradičně nechyběly ani kinematografické kousky. O temnějších filmových a audio novinkách pohovořili i dělníci hrůzy ze světa Planet Dark. Filmoví milovníci se setkali s produkcí z cyklu Stopy hrůzy: Loutky útočí!, kde hrála vedle jiných kousků prim novinka Jsme si o smrt blíž, po které následovala i beseda s režisérkou Bárou Annou Stejskalovou. Na vlastní oči jste také mohli shlédnout snímek Vendeta, který tímto oslavil své desetileté výročí vzniku. A ty, kteří by z české produkce uvítali raději něco novějšího, zde čekala žhavá novinka Hrana zlomu režiséra Emila Křižky, v níž si hlavního protagonistu vystřihl Štěpán Kozub. Obdobná spolupráce obou pánů následovala v o pár let starším kraťasu Ruchoth Raoth, který letošní hororový festival uzavřel.

Uvedení filmové novinky Hrana zlomu

 

Šestá epizoda příběhu zvaného HorrorCon je za námi. V úsvitu hrozící izolace se objevily stovky krvežíznivých nadšenců, kteří si veškerou dekadentní krásu i ošklivost užili v radostném duchu. Nadšená atmosféra, kterou by bylo možné krájet pitevním nožem, naplnila spokojeností všechny se společnou vášní pro (ne)příjemnou temnotu… A ti odvážnější nyní zajisté vzdávají chválu Satanovi, sponzoru tohoto pořadu, aby se další ročník vydařil neméně skvěle jako ten současný! Hastur s vámi a na viděnou příště!

Foto: Jiří Šeda, Lukáš Loužecký