S Peterem Jelínkem o steampunku, cosplayi a fantastice

Slovenský spisovatel Peter Jelínek své vášni pro steampunk obětoval prakticky vše. A to i svou tvorbu! Povídal jsem si s ním nejen o kostýmech, které si sám vyrábí, aby mohl být alespoň na okamžik ve svém vysněném světě.

 

Proč právě steampunk? Co tě na něm nejvíc fascinuje?

Keby sme sedeli pri pive, tak po tebe zhúknem: „Prostě proto!“ ale odpoviem trochu obšírnejšie. Od detstva ma fascinovali Zemanove filmy, plus filmy Adéla ještě nevečeřela a Tajemný hrad v Karpatech, kde Michal Dočolomanský stvárňoval klaďasa a Miloš Kopecký bol dokonalý záporák.

Potom som si prešiel obdobím záujmu o fantasy, sci-fi, space operu, ale hlavne o komiks. Vtedy som znovu objavil vizuálnu stránku steampunku v komikse Regulator, ktorý vyšiel v časopise Heavy Metal. Jednoducho ma očarilo to more možností, ktoré steampunk ako retrofuturistický žáner ponúka. Fascinuje ma možnosť spojiť literárne diela z minulosti s alternatívnou históriou, alebo trochu zmeniť zaužívaný pohľad na literárnych hrdinov z konca 19. storočia. Napríklad v knihách o Sherlockovi Holmesovi sa jeho životopisec Watson o detektívovi vyjadruje v superlatívoch, vlastne sa tak vyjadruje každý, s kým sa Sherlock stretne. Neverím, že neexistoval niekto, komu by tak dokonalý člověk jako S. Holmes trochu neliezol na nervy.

 

Své kostýmy si rád tvoříš sám, s drobnou výpomocí, jak myslíš, že o tobě vypovídají v rámci žánru?

Zaujímavá otázka. Obvykle sa snažím, nech môj kostým vyjadruje nejaké dobrodružné povolanie. Exorcista, mechanický delostrelec, lovec odmien… Naposledy som bol v kostýme v Ostrave na steampunkovém pikniku. Mal som oblek inšpektora polície z mojej knihy Le Sabotage. V kostýme som sa snažil spojiť secesné a gotické prvky, ale chápem, že moja maska s ostňami na ksichte sa nemusela páčiť každému. Takže čo sa týka kostýmov, rád trochu provokujem.

 

Jsi autorem dvou knih o Terenci Norrovi. Co tě přivedlo k tomuto tématu?

Úprimne, lenivosť. Pracoval som v tej době na svojom románe Le Sabotage a chcel som si od neho odpočinúť, napísať niečo krátke a ľahké, kde by sa nič vrátane mňa nebralo vážne. Tak vznikli prvé dve tri poviedky o Norrovi. Neboli to nijaké veľdiela, ale boli, dúfam, sympatické ľuďom, ktorí ich čítali a dožadovali sa ďalších. Tak som sa Norrovi začal venovať trochu viac.

 

Máš nějaké negativní i pozitivní zážitky ze svých spisovatelských začátků?

Samozrejme, jako každý, kto píše. Ako nového autora vás nikde nevítajú s otvorenou náručou, ale keď držíte v rukách svoju prvú knihu, všetko negatívne je zabudnuté.

 

Co přesně pro tebe znamená styl steampunk?

Steampunk je pre mňa zmesou zloženou z viacerých ingrediencií, ale tri základné sú:
Očarenie. Očaruje ma vizuálne, skrátka sa mi páči vizuálna kreativita tohoto štýlu, čo sa týka módy a doplnkov.
Zdroj vzdelávania, pretože ma stále núti hladať si nové informácie z histórie, techniky a iných činností, ktorým sa v minulosti ľudia venovali.
A samozrejme je pre mňa zdrojom špekulácií, pretože zo súčasného stopäťdesiatročného odstupu, môžem špekulovať, ako by sa vyvíjal svet, keby sa nejaká udalosť odohrala inak, alebo keby vynašli nejaký vynález o pár desiatok rokov skôr a podobne.

 

Jak se cítíš, když si vytváříš a následně nosíš na různých tematických akcích vlastní steampunkový kostým?

Keď vytváram, to si niekedy aj nadávam. Prípadne sa blíži nejaký con a ja si hovorím, že už som na to starý, aby som šiel v kostýme. Ale obvykle niečo vyrobím a potom sa cítim fajn. V kostýme má každá akcia úplne inú atmosféru, člověk sa zoznamuje s ľuďmi akosi ľahšie, hocikto sa při ňom pristaví… Je to iné jako v nezaujímavom všednom civile.

Co tě přivedlo k zápletce příběhu z alternativní historie války mezi Francií a Pruskem?

Vojna medzi Francúzskom a Pruskom sa v dejinách reálne odohrala. Vďaka nej vznikla Parížska komúna a Bismarck mohol uskutočniť svoj plán o zjednotení Nemecka. Ja som v knihe len pozmenil víťaza. Vyhrali Francúzi, takže o komúne nikto ani nepočul a zjednotenie Nemecka sa odsunulo o cca pol storočia. K zápletke ma priviedlo to, že prusko-francúzska vojna bol najväčší európsky konflikt před prvou svetovou vojnou, ktorý významne zmenil tvár kontinentu, aj rozloženie síl vo svete.

 

Na co se potenciální čtenáři mohou následně těšit z tvého steampunkovského pera?

V septembri mi vyjde v češtine poviedka v antológii od nakladateľstva Epocha, ale o tom ešte nemôžem bližšie hovoriť.

V slovenčine sa môžu tešiť na tretiu knihu o Norrovi a spol. Bude sa volať Nocte Exeo a snažím sa ju napísať inak ako dve predošlé. Takže fanúšikovia, ktorí už sa s Norrom zoznámili, sa s ním znova stretnú, ale budú ho spoznávať z iného pohľadu.

Stvořil jsi i víc než jen postavy ve vlastním světě? Třeba grafomanského démona?

Grafomanského démona som rozhodne nestvoril. Lenivosť je mocná a nedovolí. Ako zamestnaný člověk sa nestíham venovať písaniu, jako by som mal, a priznávam sa, že píšem, len keď sa mi chce.

Co pro tebe znamená si kromě vymyšlených světů tvořit vlastní kostýmy?

Jedným slovom: zábavu. Viacerími slovami: rád špekulujem a vymýšľam si nové pracovné postupy a samozrejme teší ma, keď to niekto pozitívne ohodnotí. Plus mi to umožňuje stretávať sa s ľuďmi s rovnakou krvnou skupinou.

Web Petera Jelínka

FB stránka Petera Jelínka