Rick Riordan: Hrobka nemrtvých (Apollónův pád 4)

Puberťák Lester Papadopoulos, ještě nedávno mocný řecký bůh Apollón, pokračuje ve strastiplném putování, aby napravil své chyby a vyžehlil si to u svého otce, božského Dia. Překážky pod nohy mu kladou nejen imperátoři z triumvirátu, ale tentokrát i někdo další, kdo má nevyřízené účty s římskými polobohy.

Třetí díl pentalogie Apollónův pád – Zrádný labyrint skončil krutou ranou do srdcí mnoha čtenářů příběhů o řeckých a římských polobozích. Bolest a pocit viny zanechal i v Lesterovi, dříve mocném bohu Apollónovi, který měl poněkud sebestředný pohled na lidi i polobohy. Ten nyní ve své skoro lidské podobě musí dopravit tělo padlého kamaráda do San Franciska, v jehož okolí se ukrývá Nový Řím, vojenský tábor a město obývané římskými polobohy. Na cestě ho doprovází polobohyně Meg, dcera bohyně Demeter, a jedno neradostné proroctví. Vzhledem k předlouhému seznamu Apollónových nepřátel se to samozřejmě neobejde bez těžkostí a nepříjemností. Přesto příchodem do tábora nemají Meg a Lester vyhráno. Splnili jeden slib, ale nekonečné množství úkolů je stále před nimi.

Hrobka nemrtvých přivádí hlavní hrdiny mezi nové nepřátele, i když o střety s těmi starými není nouze. Zároveň se na scénu vracejí staří známí z předchozích dvou Riordanových pentalogií – Percyho Jacksona a Bohů Olympu. Vzhledem k tomu, že se příběh odehrává v Kalifornii, je snadné uhodnout, že se bude jednat o římské polobohy: prétory Reynu a Franka nebo Hazel, dceru Pluta. I tentokrát Lester musí čelit hříchům své božské minulosti, protože ve své aroganci a pýše spáchal spoustu křivd a zatratil nejeden život. Přesto je vidět, že od chvíle, kdy v New Yorku přistál v popelnici, ušel velice dlouhou a trnitou cestu za sebepoznáním. Kéž by si z něho ostatní bohové z Olympu vzali příklad, protože takový Zeus rozhodně není otcem či manželem roku.

Americký spisovatel knih pro mládež Rick Riordan umí obléknout příběhy inspirované starověkými mýty do moderního hávu, ale zároveň upoutat a udržet dynamiku. Olympští bohové rozhodně nebyli příliš vybíraví, s kým si pořídí potomstvo. Sám Apollón přiznává, že má zájem o obě pohlaví, a faunové, dryády či kyklopové multimix jen dotvářejí. Jenže v Hrobce nemrtvých to vůbec není na škodu, naopak to působí naprosto přirozeně. Dokonce to má oporu i v samotných mýtech. Tentokrát krapet prosakuje i ekologický přesah, ale tohle je jeden z příběhů, kde se to naprosto ztratí a do děje hodí.

Hrobka nemrtvých je přípravou na závěrečné finále série. Lestera a Meg čeká rozhodující střet, jehož výsledek je krajně nejistý, ale kvapem se blíží.

Ukázka

Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Dana Chodilová
Obálka: Maxmillian Meizold
Vazba: vázaná
Počet stran: 416
Cena: 399 Kč