Kendare Blake: Dvě temné vládkyně

Na trůn usedla další královna travička. Vytoužené vítězství si ale Katharina příliš nevychutnává. Těla jejích sester se totiž doposud nenašla a ona tak není jediná, kdo má o jejich smrti pochybnosti. Mirabelle a Arsinoe se skutečně podařilo uniknout na pevninu, ale ostrov Fennbirn jako by se nenechal jejich odchodem upokojit. Žádá si ukončit panovnický rok tak, jak se podle tradice patří.

Ani padlé královny neřekly skrze Katharinu ještě své poslední slovo. Ostrov sužuje zlo, s nímž se nové vládkyni těžko bojuje. A lid se bouří. Věci ještě komplikuje Jules, kamarádka královny Arsinoe. Ta ovládá na rozdíl od tří sester hned dva dary zároveň, což navzdory zlým jazykům působí na spoustu lidí jako znamení, že by právoplatná panovnice tentokrát nemusela pocházet z pokrevní linie.

Královny v exilu zatím pronásleduje proslulá Modrá královna. Volá je ve snech zpátky domů, na ostrov, kde se zaběhnutý řád postupně mění v katastrofou nasáklý chaos. Cosi se změnilo a zdá se, že bohyni již pouhé vítězství té nejlepší z královských sester trojčat neuspokojí. Dosavadní pravidla už neplatí.

Navzdory čtivosti poháněné spoustou otazníků působí Dvě temné vládkyně jako slabší díl série, ve kterém autorka věci komplikuje s cílem oddálit finále. Jak už je u Kendare Blake zvykem, první polovina knihy plyne v pomalém tempu a přináší spíš další nejasnosti než zvraty. Na druhou stranu, že se dívky prostě poperou na život a na smrt o trůn a jedna na něj usedne, asi nikdo nepředpokládal. Závěrečná třetina je opět našlapaná událostmi a odhaleními, která fatálně zasahují do dosavadního vývoje.

Vleklosti děje do značné míry pomáhá i fakt, že v knize dostalo více prostoru množství vedlejších postav. O tom svědčí i rejstřík na začátku knihy, který pomáhá čtenáři se v důležitějších postavách lépe orientovat. O co méně prostoru dostaly v tomto díle protagonisté, o to pozitivněji se dá hovořit o jejich vývoji. Královny už vůbec nepůsobí tak uniformně jako na začátku série. Naplno se ukazuje rozdílnost jejich povah i myšlení.

Ačkoliv se určitě v žánru YA fantasy najdou propracovanější a poutavější série s námětem boje o trůn, tetralogie Temné koruny se stále drží v lepším průměru. Hádat, jak to celé skončí, je po událostech na posledních stránkách opět nelehkým úkolem. Nezbývá než doufat, že závěrečný čtvrtý díl Five Dark Fates přinese vzhledem k délce a spletitosti příběhu dostatečně uspokojivé rozuzlení.

Ukázka

Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Alžběta Kalinová
Vazba: vázaná
480 stran / 399 Kč