Pevnost 9/2020 – Kingsmani i Juraj Jánošík

Přísně tajná a tajemná jak hrad v Karpatech je Pevnost pro měsíc září, kterou vás provedou fešáci z agentury Kingsman a další hrdinové ze všech koutů fantastické galaxie.

Taky bychom si přáli, aby nám slušely obleky jako KINGSMANŮM, ale protože se tak nikdy nestane, raději o nich budeme psát.

Stejně tak nám bylo ctí věnovat se projektu KRÁLOVÉ VIDEA, který v našich stařeckých dušičkách rozžehnul uhlíky nostalgie.

A kdo se radši bojí, ten by určitě neměl vynechat LOVECRAFTOVU ZEMI v seriálové sekci.

To už ale na temporální brány klepou ČASOVLÁDCI, skvělá novinka od Martina Sládka, se kterým jsme si střihnuli i velký rozhovor.

Mimochodem, když už zazněl ten strach, znáte IMAGINÁRNÍHO PŘÍTELE od Stephena Chboskyho? S průměrné fantasy se v tomto románu vyklube vysoce nadprůměrný horor.

PŘED BOUŘÍ od Zuzany Hartmanové zase přináší svět Krys apokalypsy, v němž se snoubí magie s technologiemi a kde se bohové proměnili na démony.

Povídkami pak do nového čísla přispěli Jan Hlávka, Martin Paytok a Václav Vágenknecht.

A jedeme dál: u příležitosti vydání TARANITOVÉHO TRIPTYCHU s námi pohovořil mistr retro steampunku Leonard Medek.

Představíme si podzimní novinky ČESKÉ YOUNG ADULT FANTASTIKY.

Zároveň vás seznámíme s pragokalyptickým Janem Urbanem, s Danielem Tučkem, který zná vůni Pelyňku, a s Janem-Markem Šikem, jemuž není cizí žádný Rituál.

Zavzpomínáme na SIN CITY a nesmíme opomenout ani METABARONY od Alejandra Jodorowského. Asijská animovaná sekce se hrdě hlásí k SATOŠIMU KONOVI.

V historii zabrousíme k tajemnem opředeným počátkům americké maríny. Poznáme nebeského krále Chunga Chuo-sioua.

V Hlasu fandomu si povíme víc o nadcházejícím ŽIŽCONU, KNIHEXU, opláčeme spolu letošní POTTERFEST, dáme slovo našemu milovanému VĚDÁTOROVI, a navíc vás upozorníme na důležité novinky v XB-1.

A ani tohle není vše. Jak vidíte, ani před PevnostConem jsme se neflákali, a proto vám můžeme nabídnout zcela plnotučné vydání vašeho oblíbeného průvodce fantastickými světy.

Ať se vám nová Pevnost líbí 😊 #casopispevnost #pevnostvladne

 

Příloha: Svetozár Olovrant: Juraj Jánošík proti Dračímu řádu
Kdo by neznal nejslavnějšího slovenského zbojníka Juru Jánošíka, který bohatým bral a chudým dával? Svetozár Olovrant nás ovšem ve svém poněkud ztřeštěném příběhu zavádí do světa, kde se dějiny Slovenska ubíraly poněkud jiným směrem. A tak se tu náš známý Juro Jánošík ve službách Marie Terezie prohání na mechanickém oři s parní valaškou u pasu, svádí nelítostné boje s rebelujícími Čechy a odhaluje magické spiknutí, které může způsobit státní převrat. Podaří se mu ovšem zastavit zlotřilou čarodějnici a její přisluhovače?

 

Časopis Pevnost 2020/9
www.pevnost.cz
facebook.com/CasopisPevnost