Za jakou cenu Magie vítězí?

Kate Lennartová, rozená Danielsová, se stala matkou, ale to neznamená, že pověsila řemeslo na hřebík a meč odhodila v dál.

Pořád provozuje Špičkově ostrou agenturu, která řeší všechno možné nadpřirozené svinstvo, a navíc si nárokovala Atlantu jako své území, takže si mateřské dovolené ve velkém klidu neužívá. Spíš neví, kam dřív skočit. Teď je přivolaná k novému případu, protože někdo – nebo něco – zvládl unést dvě stě lidí z jejich domovů a mimořádně krutým a ohavným způsobem je zavraždit.

Kromě toho musí vychovávat svého třináctiměsíčního syna Conlana, u kterého se zatím neprojevily schopnosti kožoměnců, ale zdá se divné, že by Kate a Curran měli „normální“ dítě. Kate se navíc děsí toho, že jí otec Roland bude chtít syna sebrat. Ví, že se blíží den, kdy se svému otci bude muset postavit, i když je pravděpodobné, že přitom zemře…

Magie vítězí je závěrečným dílem série Kate Daniels, takže se zde Ilona Andrews (za tímto pseudonymem se skrývá autorské duo manželů) snažila dát prostor každé vedlejší postavě – a těch je v sérii opravdu hodně. Proto se tu setkáme s každým, kdo v téhle sérii hrál větší či menší roli, a překvapivě to vůbec nepůsobí násilně a prvoplánově. Naopak všechny postavy do děje hladce zapadají a čtenáři si tak můžou užívat oblíbené (nebo méně oblíbené) hrdiny, z nichž se po těch deseti dílech stali naši staří dobří přátelé.

Magie vítězí přináší všechno, na co jsou čtenáři série s Kate Daniels zvyklí a mají to rádi: propracovanou zápletku, akci, ironický humor, skvělé vedlejší postavy, spoustu podivných potvor, překvapivá odhalení a zvraty, pár žhavých chvilek mezi Kate a Curranem a samozřejmě nějakou tu bitvu i úmrtí.

Překvapivě dobře se Ilona Andrews zvládla vypořádat s tím, že se ze zatraceně schopné bojovnice stala matka. Tohle je (alespoň dle mého) v urban fantasy vcelku neobvyklé, protože těhotenství hlavní hrdinky obvykle znamená šťastný konec. Ilona Andrews se s tím ale popasovala skvěle, takže Kate zvládne v jedné ruce držet syna a v druhé meč a rozhodně neztratila nic ze svých bojových schopností, ironického smyslu pro humor ani tendencí dostávat se do čím dál větších magických průšvihů.

Sečteno podrženo, Magie vítězí je brilantním a epickým zakončením vynikající urban fantasy série. Vytknout se jí dá snad jen to, že ten poslední boj s Rolandem, ke kterému vlastně celá série směřovala, je vyřešen (opět) poněkud narychlo a trochu zkratkovitě. I tak by ale čtenáři měli být ideálně naprosto nadšení ze skvělého konce, minimálně aspoň spokojení. Má očekávání Magie vítězí dokonce ještě překonala, a to už jsem je měla vážně vysoká.

Teď nezbývá než doufat, že v českém překladu vyjde i spin-off Iron and Magic, kde je hlavním hrdinou charismatický záporák Hugh d’Ambray a tajemná Bílá čarodějka Elara, se kterou jsme se mohli seznámit právě v Magii vítězí. A jelikož má být Iron and Magic jen prvním díl série, tak je možné, že se ve spin-offu třeba setkáme také s některými oblíbenými hrdiny ze série Kate Daniels.

Ukázka

Vydal: Fantom Print; 2019
Překlad: Hana Vrábelová
Vazba: vázaná
320 stran / 359 Kč