Retellingy VII: Červená karkulka, Aladin, Petr Pan…

Na světě existuje celá řada pohádek. Některé jsou známé více, jiné méně. Některé se dají dobře uchopit a jde na jejich základě snadno stvořit nový příběh, a s jinými je to složitější. Nebo si možná jen nenašly tolik fanoušků, aby se je autorům vyplatilo převyprávět…

Naštěstí já se nebojím vlka nic a poohlédla jsem se i po příbězích, které nejsou tolik vyhledávané, ať už jsou pro to důvody jakékoliv. Nezřídka se totiž jedná o kousky známé stejně dobře jako pohádky, které jsem zmiňovala v předchozích článcích, jen je prostě tolik lidí nepřepisuje po svém. Tradičně se bude jednat o mix česky i anglicky vydaných knih.

Červená karkulka

Karmínové pouto
Snaha o záchranu světa před nekonečnou temnotou, legendární zbraně, romantika a to vše jako jistá verze Červené karkulkyRosamunda Hodgeová se po retellingu Krásky a zvířete rozhodla prozkoumat i další pohádkové vody.

The Girl in Red
Ne, té Christiny Henryové se prostě nezbavíte… Nedá se jí upřít jedno: má nápady a její hororové retellingy se postupně zlepšují. Její Červená karkulka se odehrává v postapokalyptickém světě, kde si ženy nemohou dovolit spoléhat se na to, že je někdo zachrání. Ne všichni vlci tu mají kožich a dlouhé, ostré zuby.

Sisters Red
A Červenou karkulku si dáme ještě jednou, tentokrát v podání Jackson Pearceové. Máme tu vlkodlaka Fenrise, který rád dívčí maso. Když ale zaútočí na sestry Marchovy, se zlou se potáže. Dívky nejen že přežijí, ale rozhodnou se ho ulovit. A během toho hodlají zmasakrovat všechny vlky, které potkají.

Cloaked in Red
Sbírka povídek Vivian Vande Veldeové rozebírá známou pohádku o Červené karkulce z pohledů všech jejích aktérů.

Příběhy tisíce a jedné noci

A Thousand Nights
Jak už název napovídá, jedná se o retelling Příběhu tisíce a jedné noci. E. K. Johnstonová použila stejný základ – jen je tu kromě vyprávění příběhu ve hře také sesterské pouto (hlavní hrdinka se nabídne místo své sestry, na niž padl vládcův zrak), magie a dávné tajemství – zdejší panovník totiž nebyl vždycky tak krutý.

 

Pomsta a rozbřesk
Reneé Ahdiehová napsala příběh, který vyšel i česky u nakladatelství CooBoo. V ledasčem se podobá příběhu zmíněnému výše. Rozdíl je v tom, že zdejší hrdinka se rozhodla pomstít mrtvou přítelkyni a magie tu nemá natolik zásadní roli. Obě knihy shodou okolností vyšly v zahraničí v roce 2015.

Aladin a kouzelná lampa

Zakázané přání
Jak by to dopadlo, kdyby džin v příběhu Aladina a kouzelné lampy byla žena, která by se do Aladina zamilovala? Jessica Khouryová popustila uzdu fantazii a výsledkem je příjemný romantický retelling.

 

Of Metal and Wishes
Sarah Fineová se sice inspirovala příběhem Aladina jen volně, přesto v něm hlavní stopy jsou patrné. Mimo jiné tu máme jistého ducha, který plní přání, nebo vznikající lásku mezi dvěma mladými lidmi z diametrálně odlišných ekonomických poměrů (já vím, to je ledaskde). Kniha by se dala označit za steampunk a podle všeho není pro slabší povahy.

Petr Pan

Petr Pan v Šarlatovém plášti
Příběh Petra Pana zná skoro každý, i když ho třeba ani nečetl. James Matthew Barrie vytvořil nesmrtelné dílo, které dodnes miluje spousta dětí. Geraldine McCaughrean nenapsala retelling, ale napsala jediné pokračování příběhu Petra Pana, které kdy bylo uznáno za oficiální, a já si nemohla odpustit ho tu zmínit.

Lost boy
Christina Henryová naposledy (slibuji) – tentokrát se podívala na zoubek příběhu Petra Pana. Respektive kapitána Hooka. Ukázala čtenářům, jak se z nejlepších přátel mohou stát nepřátelé na život a na smrt. On totiž ten Petr Pan nemusel být vůbec žádné zlatíčko…

Alias Hook
I Lisa Jensenová se rozhodla udělat z Petra Pana zloducha a rehabilitovat nebohého Hooka. Soustředila se na to, co se dělo s Hookem poté, co se s ním chlapec, který nikdy nevyroste, údajně vypořádal.

Hook & Jill
Wendy i Ztracení chlapci v Zemi Nezemi pomalu stárnou, na rozdíl od Petra Pana. Wendy postupně začíná toužit po věcech, které jí Petr nemůže dát (i kdyby chtěl). A tak se v podání Andrei Jonesové poohlédla jinde.

Unhooked
Tento místy hororově laděný, ale jinak romantický retelling Lisy Maxwellové vypráví příběh Petra Pana trochu jinak. Země Nezemě je děsivé místo plné nestvůr, o kterém Gwen vyprávěla její matka. Ale Gwen jí nikdy nevěřila, dokud se na toho vybájené místo sama nedostala.

Tiger Lily
Jodi Lynn Andersonová se rozhodla vyprávět příběh, který se odehrál předtím, než do Země Nezemě přišla Wendy Darlingová se svými bratry. Wendy totiž nebyla jediná, kdo se kdy zamiloval do Petra Pana.

 

V příštím článku se podíváme na pár posledních kousků, které se nikam nevešly.

Předchozí články:
Retellingy I: Kouzlo moderních pohádek
Retellingy II: Trocha klasiky neuškodí
Retellingy III: Kráska a zvíře
Retellingy IV: Jak to bylo s Alenkou?
Retellingy V: Křehké dívky – Popelka a Sněhurka
Retellingy VI: Křehké dívky podruhé – Šípková Růženka a Malá mořská víla