Naomi Noviková: Ve stínu Hvozdu

Vítejte ve světě, kde si Drak na deset let odnáší do věže mladou dívku, která pak místo opouští zcela změněná. Drak si však zásadně vybírá vždy jen tu nejkrásnější z vesnice, proto jsou všichni obyvatelé v šoku, když nakonec sáhne po nešikovné, neustále ušmudlané Agniezsce.

Nejde ani tak o to, že by Agniezska byla třeštidlo. Ona i když se snaží, pohromy si ji sami vybírají a na jejích šatech pak nechávají ošklivé šmouhy a fleky. Je tomu tak už od malička a nedá se s tím nic dělat. Když se dostává k Drakovi do věže, očekává se od ní poslušnost a čistota. Jenže tvrdohlavá Agniezska nic z toho nesvede.

Drak ve skutečnosti není opravdový drak. Je to starý čaroděj, který nestárne, a vypadá tedy jako mladý muž. Pouze jeho netrpělivost a neochota přijmout něco nového a neznámého dokazují, že je na světě už možná přes sto let. Nikdo, kdo jde do věže, předem neví, co přesně ho uvnitř čeká. Agniezska je zaskočená, když se z poznámek od své předchůdkyně dozví, že Drak vlastně jen touží po tom, aby mu někdo každý den vařil, jinak o moc víc nestojí. O to zvláštnější je, že na Agniezsku zkouší své čáry a kejkle, jako kdyby se ji pokoušel učit magii. Je možné, že v ní zahlédl něco víc než v předchozích dívkách?

Ve stínu Hvozdu je pohádkový fantasy příběh protkaný velkou dávkou magie. Čtenář společně s Agniezskou, jejímž pohledem je příběh vyprávěn, postupně odkrývá tajuplný svět, který ovšem není tak romantický, jak se může na první pohled zdát. Deset let se nudit ve věži totiž zrovna romantické není. Navíc vesnice spolu se sídlem Draka se nachází v blízkosti Hvozdu, který každou chvíli útočí na obyvatele. Posílá na ně nestvůry a pohromy a kazí jim úrodu. Dřív to bylo jen občas, takže Drak stihl vše ohlídat a nebezpečí zneškodnit, avšak teď si Hvozd usmyslel, že je ten správný čas, aby zlo převzalo vládu nad světem.

Naomi Noviková se do jedné, samostatně stojící knihy podařilo vtěsnat to, na co jiní autoři potřebují minimálně tři díly. Román si buď zamilujete, nebo ho v polovině odložíte. Záleží, jak se postavíte k naivitě příběhu a „obyčejné“ dívce Agniezsce. Problém vidím především v tom, že se k nám kniha dostala až čtyři roky po vydání originálu. Za tu dobu se totiž tenhle archetyp hlavní hrdinky docela nepěkně ustálil. Pravdou však zůstává, že Ve stínu Hvozdu je originální variace na dobře známé pohádkové motivy.

Ukázka

Vydal: Host, 2019
Překlad: Milan Žáček
Vazba: brožovaná
488 stran / 399 Kč