Dokáže Marcy překonat svůj strach?

Pamatujete si na malého dobrodruha Artura, který jednou zachránil celé své město a ze svých výletů si přinášel magické předměty? Právě ten Artur už vyrostl a stal se z něj táta. Teď je na jeho dceři Marcy, aby se vydala na dobrodružnou pouť. Jediný problém je, že Marcy se velice bojí tmy…

 

Marcy příliš nevěří všem těm kouzelným historkám, které jí její otec Artur vypráví. Jak by to mohla být pravda, když se táta sotva ohne pro brýle? A rozhodně není možné, aby ona – taktéž z rodu Brownstonů, jehož členové jsou známí svou odvážností – měla strach ze tmy a dobrodružství ji vůbec nelákala! Co když nikdy nebude taková jako zbytek rodiny?

Nakonec se holčička přece jen na jedno dobrodružství vydá, protože se bojí o tátu, který odjel do Egypta hledat ztracenou knihu a už týden se nevrací. Strach o tátu je silnější, a tak ani příliš nepřemýšlí, do jakých problémů by se mohla dostat. Na křídlech bájného rudého ptáka se z Islandu vydává do Egypta hledat Artura a seznamuje se také s mnoha tamními bohy. Jestliže kniha Artur a zlaté lano byla úžasným úvodem do severské mytologie, tohle je podobně podařený vstup do té egyptské.

Marcy a hádanka od sfingy se nese ve stejném duchu jako předchozí díl Artur a zlaté lano. Příběh je založen především na detailních ilustracích Joea Todd-Stantona, které prozradí mnohem více než jen skromný text. Jde o poměrně napínavé čtení, jež se soustředí na překonávání strachů, objevování nových věcí a vytváření pevných lidských pout. Učení se o mytologii snad nikdy nebylo zábavnější než při čtení příběhů z Bájné pokladnice profesora Brownstona.

Marcy a hádanka od sfingy je krátká roztomilá kniha plná zvratů, která zaručeně potěší nejen děti. Dobrou zprávou je, že se série (snad brzy) dočká i třetího dílu.

 

Vydalo: Paseka, 2019
Překlad: Naďa Špetláková
Vazba: vázaná
Počet stran: 48
Cena: 289 Kč