N. K. Jemisinová: Páté roční období

První díl trilogie Zlomená země, která si získala fanoušky i kritiky na celém světě a třikrát po sobě získala prestižní cenu Hugo v kategorii nejlepší román, se dočkal i českého vydání.

Děj Pátého ročního období se odehrává na místě ironicky pojmenovaném Tišina. Jedná se o tektonicky velice neklidný a nestabilní kontinent, kde jsou na denním pořádku drobné otřesy země, ale jednou za několik set let se zde odehraje něco doopravdy vážného – vybuchne sopka, přijdou kyselé deště, dlouhé zimy nebo se najednou změní magnetický sever. Lidé nikdy dopředu netuší, jaké útrapy je čekají, když nastane ono titulní páté období, přesto se naučili být připraveni a udělat všechno proto, aby řádění mocné přírody a následné hladovění přežili.

Katastrofy apokalyptických rozměrů nastávají jen jednou za čas, ale obyvatelé Tišiny mají nebezpečí neustále na paměti a žijí ve strachu z veškerých pohybů neklidné země. Čeho se ovšem bojí ještě víc, jsou orogénové – jedinci se zvláštními schopnostmi manipulovat s podzemní energií a uklidňovat nenadálé otřesy. Potencionálně by měli představovat spásu, není ale nic horšího než neposlušný orogén, který se rozhodne svou sílu využít opačně a vyvolat peklo na zemi. Nadané děti jsou proto často zabíjeny na potkání, případně je rodiče pošlou na tvrdou výchovu do Opory, instituce, která by z nich měla vychovat poslušné a prospěšné členy společnosti. V Opoře se učí ovládat emoce a postupně získávají prsteny, jakési odznaky svého postavení. Čím více prstenů, tím větší sílu a kontrolu by daný orogén měl mít. A tím více se na něj rovněž musí soustředit pozornost strážců, kteří dokážou jeho schopnosti negovat.

Příběh je vyprávěn ze tří perspektiv. Nejprve se na scéně objevuje Essun, orogénka, která utekla z dosahu Opory a rozhodla se začít nový život v jedné z mnoha drobnějších osad roztroušených po Tišině. Minulost ji ale dostihne a ona se musí vyrovnat s osobní tragédií. Ve stejnou dobu dojde nečekaně k dalšímu velkému otřesu a Essun cítí, že přichází kataklyzmatické období, jaké lidstvo dosud nezažilo. Loučí se proto se starou existencí a vydává se na nebezpečnou cestu, protože tuší, že někde v divočině se nachází její unesená dcera. Dále se děj soustředí na Damaju, malou dívkou, která má za sebou první incident, a rodiče se jí tudíž rozhodli zbavit a poslat ji na vychování do Opory. Poslední pohled na orogénství nabízí Syenit, mladá žena se čtyřmi prsteny, která se vydává na rutinní misi pod vedením zkušenějšího mentora s cílem získat zkušenosti a posunout se v hierarchii Opory zase o kousek výš.

Páté roční období je bezesporu výjimečný román a zaslouží si veškerou pozornost a ceny, které získal. Fantasy žánr se pyšní tím, jak dokáže rozvíjet představivost a dovoluje autorům a čtenářům neustále objevovat něco nového. N. K. Jemisinová ale přichází ve své knize ještě s něčím navíc. Nabízí originální, úžasně promyšlený svět s  komplikovanou historií, který je však třeba objevovat postupně spolu s postavami. Nic zde není zadarmo a veškerá odhalení jsou dávkována s precizností hodnou zkušeného spisovatele. Čtení zpočátku vyžaduje pořádnou dávku trpělivosti, nakonec do sebe vše ale perfektně zapadne. Hlavní dějová linka Essun je vyprávěna poměrně nezvyklým způsobem v druhé osobě a autorka se příliš nezdržuje s vysvětlováním pojmů, které používá. K dispozici je naštěstí mapa i přehledný slovníček základních termínů usnadňující pochopení toho, co se na stránkách odehrává.

Na první pohled se jedná o klasický dystopický příběh o přežití za všech okolností upozorňující na potenciálně fatální důsledky klimatických změn, pod jeho povrchem však dřímají mnohem zásadnější otázky, které mají význam i pro současný svět. Tišina ostatně stojí na základech naší reality, příběh se jen odehrává v hodně vzdálené budoucnosti a bravurně v sobě kombinuje fantasy se sci-fi prvky, které jsou zatím pouze lehce naznačeny, ale v pokračování budou jistě hrát významnější roli. Kniha je obzvlášť oceňována za svou diverzitu a zpodobnění světa na jednu stranu z hlediska sexuální orientace a rasové tolerance neuvěřitelně tolerantního, ale zároveň svázaného přísnými pravidly, které představují úrodnou půdu pro rozvoj diskriminace a předsudků.

Páté roční období představuje fascinující první kapitolu a výborný úvod do děje celé trilogie. Pojednává o krutých a temných věcech. Samotná planeta dělá všechno proto, aby se zbavila svých obyvatel, oni jí v tom však zdatně sekundují a postavy se zde musí vyrovnávat s mnoha nešťastnými událostmi. Přesto je na knize něco uhrančivého a bude zajímavé sledovat, jak autorka rozvine naznačené záhady a jakým stylem se rozhodne pokračovat ve vyprávění.

Ukázka

Originální název: The Fifth Season
Stránky autorky: http://nkjemisin.com
Vydal: Host, září 2018
Překlad: Roman Tilcer
Vazba knihy: vázaná
Počet stran: 432
Cena: 389 Kč