Lenka Dostálová: Labyrint osudu (Dcery světla a temnoty 2)

Sára s Leou na planetě Salemon úspěšně porazily Démona stínů, ale tím zápas mezi světlem a temnotou nekončí. Jsou tu další světy, na nichž bitva o nadvládu či rovnováhu stále probíhá, a démoni pomalu nabývají vrchu. I Lea se se svou temnotou bude muset popasovat.

Po návratu ze Salemonu, kde obě sestry prokázaly své nadání a statečnost, by si mohli mnozí myslet, že na Leu nebudou Světlí tak zahlížet. Ale Lea je stále odstrkovaná a nikdo jí moc nevěří. Jenže copak si sama vybrala, že bude patřit k démonům? Stále bydlí pod jednou střechou se Sárou, ale její strážce Lukáš nad ní drží ochranný dohled i před ní. A jak by taky ne, vliv Temných je na Lee znát čím dál víc. Kdyby Leu aspoň stále nepronásledoval Silkon a při každé příležitosti nezkoušel nad Leou uplatnit svou moc. Čím častěji je však nucena používat své démonské schopnosti, tím víc se v ní temnota rozpíná. Jak dlouho zvládne Silkonovi a temnotě vzdorovat? Opravdu nemá na vybranou? Když Sáru s doprovodem, který Lea zná z dřívějších let, vyšlou bez ní na Salemon, je to poslední kapka ke všem zradám, kterých se na ní všichni dopouštějí. Včetně Sáry.

Lenka Dostálová v druhém pokračování Dcer světla a temnoty dále rozvíjí příběh dvojčat předurčených postavit se každá na jinou stranu barikády. Jejich svět se od toho našeho liší pouze existencí magie. Démoni, což jsou mágové, kteří podlehli temnému vlivu, se snaží všemi prostředky převzít moc nad světy a Světlí se jim v tom snaží léta zabránit alespoň udržením rovnováhy. Zlo je však mocnější a mág, který se pro něj rozhodne, už nikdy Světlý nebude.

Autorka Lenka Dostálová (*1992) už má na kontě čtyři vydané knihy pro mládež. Kromě prozatím dvou dílů o Sáře a Lee je to sci-fi série Projekt Alfa, jejíž druhý díl vyšel v tomto roce. Narodila se v Jičíně, vystudovala Českou lesnickou akademii v Trutnově a Českou zemědělskou univerzitu v Praze a je nadšenou knihomolkou. Na webových stránkách se se svým fanoušky dělí o myšlenky, jak by mohla naložit s dalšími pokračováními knih, a také nabízí bonusové povídky k vyšlým knihám.

Labyrintem osudu se kromě hlavních a známých postav promenádují i nové, a to hlavně z temné strany síly. Jako má Sára mužskou oporu ve strážci Lukášovi, po Leině boku stane jiný mladý muž. Zda pro ni bude oporou, nebo problémem, se ještě ukáže. Čtenáři se dozví podrobnosti z minulosti, které osvětlí Leino i Sářino předurčení, také něco málo o fungování rady a spolu se Sárou se znovu krátce podívají na Salemon. Hrdinové navštíví i zázemí démonů a tajemné místo s Labyrintem osudu.

Román Labyrint osudu na mě působil o hodně temněji než Démon stínů, v kterém některé scény měly až pohádkový nádech (hlavně na Salemonu). Děj je čtivý, akční scény se souboji mezi mágy a démony střídají klidnější s pátráním po informacích nebo o Leině rozervanosti. Příběh se točí hlavně kolem Ley, Sára dostala daleko méně prostoru.

V obou knihách mi připadá až moc okaté, jak ostatní Leu odmítají a zatajují informace před oběma holkami. Je jasné, že se všechno zvrtne, když hrdinky nevědí, na čem jsou. Holt je Lea Temná, a tím to hasne, nezáleží, jaká je a co sama chce. Mágové by si ušetřili spoustu nesnází, kdyby k Lee a jí podobným přistupovali úplně jinak. Co mě ještě zarazilo, byla samotná klíčová zápletka s Labyrintem osudu. Byla příliš strohá a rychlá, ale i překvapující. Uvidíme, co s takovým zakončením Lenka Dostálová provede v dalším pokračování.

 

Vydal: Fragment, 2017
Vazba: brožovaná
320 stran / 299 Kč