Lenka Dostálová: Démon stínů (Dcery světla a temnoty 1)

Šestnáctiletá dvojčata Sára a Leo žijí od malička v dětském domově a nedají jedna bez druhé ani ránu. Sára má nyní příležitost přestěhovat se do pěstounské rodiny. Nebude to však jediná okolnost, která by sestry mohla rozdělit. Sára, jak se zdá, patří do světa plného magie, který musí před Leo tajit a chránit ji před ním.

dostalova_dcery-demon-stinuAni jedna ze sester si ze svého dětství před příchodem do domova vůbec nic nepamatuje. Vědí jen, že jim matka zemřela při požáru a otce nikdo nezná. Dosud vedle sebe vyrůstaly a dávaly jedna na druhou pozor. Zvlášť mírná a zdvořilá Sára má se svou divokou sestrou Leo hodně práce, aby ji uchránila od průšvihů, které svou impulzivností snadno způsobí. Teď na to bude Leo sama, když se Sára stěhuje pryč. Je ráda, že sestra takovou šanci dostala, jen kdyby se jí od té doby, co se rozhodla odstěhovat, nezdály noc co noc noční můry o temnotě a stínech, jež na ni ve snu promlouvají.

Sára se po nastěhování k pěstounce paní Dosenové dozví o magii, která je součástí mnoha světů, včetně toho našeho. V každém světě probíhá neustálý boj o rovnováhu mezi dobrem a zlem a Sára s magickým nadáním zděděným po matce je jeho součástí. Její probouzející se schopnosti jsou lákadlem pro démony, kteří je chtějí získat pro sebe, proto se Sára musí magii naučit ovládat za pomoci strážce Lukáše. To také znamená odloučení od Leo, aby sestru od všeho uchránila a aby se nestala prostředkem k ohrožení Sáry. Po útoku démonů na Sáru a vyhrocení Leiných nočních problémů se však ukáže, že Leiny sny a magický svět Sáry mají něco společného. Obě se ocitnou v jiném čase a na jiné planetě zvané Salemon, na němž mají za úkol utkat se s Démonem stínů, aby zachránily obyvatele obou světů.

Lenka Dostálová (*1992) je rodačkou z Jičína, vystudovala Českou lesnickou akademii v Trutnově a nyní studuje na České zemědělské univerzitě v Praze. Píše od svých třinácti let a Démon stínů je druhou autorčinou vydanou knihou. Je psána er formou pro náctileté slečny.

Příběh čtenáře zavede z našeho moderního světa na planetu Salemon, která je klasickým středověkým fantasy světem plným magických tvorů, čarodějů a démonů. Obě holky se mu budou muset přizpůsobit a pracovat na svých dovednostech, které jim můžou pomoci ke splnění úkolů. Čeká je čarování, trénování bojových schopností, vymýšlení lstivých plánů a přemlouvání místní inteligentní fauny ke spolupráci. Nebudou na to samy, potkají řadu spojenců, ale i záludných bídáků, kteří jim pěkně zavaří. Děj má spád, hlavní hrdinky jsou sympatické, až na pár zkratkovitých výjimek.

Kniha Démon stínů je klasická fantasy, jež představuje zajímavou směs bytostí a magie, která mě bavila. Svět Salemon je barvitě propracovaný. Jen mi vadily některé části dialogů, protože neplynuly přirozeně, a občas mi připadalo, že si Sára a Leo prohodily charaktery. Veškerá vyústění zápletek jsou logická, i když hrátky s časem nemám moc ráda.

Vydal: Fragment, 2016