RHAPSODY – poslední marš metalových válečníků

10. března 2018 se konalo poslední vystoupení fantasy-metalové kapely Rhapsody. Kapela si už podruhé zvolila zlínský klub Masters of Rock Café, který toho večera tak trochu praskal ve švech. Jako předskokany si Italové přivezli své krajany – skupinu Scarlet Aura a finské Beast in Black. Nemohli zvolit lépe.

 

Hned vystoupení Scarlet Aura dokázalo fanoušky rozparádit. Frontmankou je drobná energická blondýnka Aura Danciulescu, která se na pódiu rozhodně nenudí. Svým projevem trošinku připomněla metalovou královnu Doro Pesch, posledním coverem písně Zombie zase vzpomenula na The Cranberries.

 

Velkou peckou byla čerstvá severská vichřice v podobě Beast in Black, která zahrála většinu svých hitů. Skupina z Helsinek má na kontě čtyři videoklipy, z nichž nejpopulárnější je ten o princezně ztracené v zamrzlém zámku – tedy k písni Blind and Frozen. Právě při té už skandovala drtivá většina návštěvníků.

 

Rhapsody, kapela z italského Terstu, tak nastoupila před perfektně naladěný dav. Set odstartovala legendární skladba Dawn of Victory a další hity sledovaly vysoko nastavenou laťku. Kapela tentokrát hrála písně pouze z první (Emerald Sword) ságy a nenašel by se asi fanoušek, který by neznal slova. Jenže utáhnout vokály s Fabiem Lionem není tak snadné. Svůj rozsah dost výrazně předvedl při Winds of Destiny nebo Lamento Eroico. Naprosto dechberoucí výkon však podal při Time to Say Goodbye (cover písně Con te partirò od Andrey Bocelliho). Hudebně asi nejvíce potěšila The Wizard’s Last Rhymes (cover 9. symfonie Z nového světa od Antonína Dvořáka) nebo veselá The Village of Dwarves. Ale při zvoleném playlistu lze tu nejlepší volit jen těžko.

Atmosféra na pódiu byla skvělá, spolupráce hudebníků bezchybná. Co je bohužel nutné vytknout, je absence klávesisty a nadužívání playbacku i pro další doprovodné nástroje. Ani letos jsme se nedočkali živé flétny nebo třeba houslí. Přitom právě Rhapsody by si zasloužili vystoupení s celým orchestrem, nehledě na fakt, že zrovna s tím zlínským už dříve spolupracovali. Vzhledem k tomu, že kapela tímto turné definitivně končí, žádného plnohodnotného koncertu se už asi ani nedočkáme.

Foto: Tislav Rocker

Malá ochutnávka z koncertu: