Sarah J. Maasová: Královna stínů (Skleněný trůn 4)

Královna stínů se přichází pomstít

Aelin Ashryver Galathynius se vrací do Zlomuvalu, aby se pomstila za smrt své rodiny. Brzy zjišťuje, že během její nepřítomnosti se stala spousta špatných věcí. Musí přehodnotit své plány, aby tyranský král nemohl zabít dalšího člověka, na kterém jí záleží. I když to znamená stát se ještě na chvíli vražedkyní Celaenou Sardothien a brodit se krví…

Nejdřív musí osvobodit svého bratrance Aediona, který má být při příležitosti princových narozenin popraven. K tomu potřebuje pomoc Arobynna Hamela, Krále vrahů, svého bývalého mistra a zaměstnavatele. Až na to, že by ho raději zabila, než s ním spolupracovala. Taky se musí pokusit o záchranu prince Doriana posedlého jedním z démonických valgů, i když netuší, jak to má bez magie udělat. Pak se snad konečně dostane k tomu, aby si vyřídila účty s Arobynnem, který nechal zavraždit jejího milovaného Sama. Ale hlavně musí osvobodit magii a jednou provždy zúčtovat s krutým adarlanským králem. Otázkou zůstává, jestli bude žít tak dlouho, aby mohla svou vytouženou pomstu vykonat…

Aelin alias Celaena dospěla z nafoukaného a rozmazleného spratka ve skutečně silnou hrdinku, které uvěříte i to, že zmasakruje půl tuctu mužů. Zároveň ale působí lidštěji a starostlivěji než v prvních dílech. Pořád má sice svá tajemství, není zvyklá žádat o pomoc a spoustu záležitostí si raději vyřizuje sama. Všechno to ale dělá proto, aby nikdo z jejích milovaných nezemřel.

Nechybí ani skvělé vedlejší postavy. Opět se setkáme s bývalým kapitánem královské stráže Chaolem Westfallem, který se utápí v pocitu viny a beznaděje, s krásnou a smrtelně nebezpečnou  čarodějkou Manon Černozobou, Aeliiným bratrancem a přítelem z dětství Aedionem a nakonec i s legendárním vílím válečníkem princem Jeřábem. Akorát prince Doriana si moc neužijeme, protože ho ovládá jeden z valgů a on tak není sám sebou. Přibyly i nové postavy: Nesryn Faliq, členka městské hlídky a Chaolova bývalá milenka, chromá dívka Elide, které se zaplete s Manon a její Třináctkou, nebo Aeliina bývalá soupeřka kurtizána Lysandra.

Královně stínů nechybí akce, pečlivé plánování, nebezpečí, překvapivá odhalení, trocha ironického humoru, špetka romantiky ani složité mezilidské vztahy. Líbilo se mi láskyplné sourozenecké hašteření mezi Aelin a Aedionem nebo Aelinino a Lysandřino prohlubující se přátelství. Bavila mě i dějová linie s čarodějkou Manon, protože ta patří mezi skutečné bad-ass hrdinky. A to navzdory tomu, že celá tahle část do příběhu zapadá trochu násilně a není úplně jasné, jakou roli v něm bude hrát. Sarah J. Maasová se od prvního dílu neskutečně vypsala, její styl je lehký a chytlavý. Když k tomu přidáte svižný příběh, který vás ani na okamžik nebude nudit, tak máte o zábavu na pár večerů postaráno.

Pár chybiček se ale vloudilo i do Královny stínů. Sarah J. Maasová očividně nevěděla, jak celý ten gordický uzel ve finále rozseknout, takž si vypomohla několika obrovskými náhodami i nelogičnostmi. Taky si trochu zavařila tím posunem od young adult literatury ke klasické fantasy. Kvality mistrů tohoto žánru totiž série Skleněný trůn nedosahuje. Nicméně jako lehčí fantasy orientovaná hlavně na ženy a dívky funguje výborně.

Skleněný trůn byl plný nelogičností, druhý díl Půlnoční koruna průměrný, třetí Dědička ohně dobrý. Teprve čtvrtý díl ale můžu označit za skvělý. Byla jsem až překvapená, jak moc mě to pohltilo a čtení jsem si neskutečně užívala. Těch skoro šest set padesát stran mi uteklo, ani jsem nevěděla jak. Akorát mě zaskočil ten konec. Sarah J. Maasová totiž některé dějové linie uzavřela, ale samozřejmě hned přišla s novou zápletkou, takže jsem velmi zvědavá, kam hodlá příběh posunout a co dalšího si pro hrdiny připravila. A doufám, že pátý díl Empire of Storms u nás vyjde co nejdříve, protože prostě musím vědět, jak to bude pokračovat.

Ukázka

Vydalo: CooBoo; 2016

Koupit knihu