Rick Riordan: Bohové Olympu – Proroctví

Bohové Olympu jsou dalším románem Ricka Riordana, známého především díky sérii o Percym Jacksonovi. S tímto mladým polobohem se sice tentokrát nesetkáme, protože je nezvěstný, ale Percy není jediným hrdinou, který má potenciál a dovede zaujmout. Ocitáme se opět v Táboře polokrevných v New Yorku a svět, jak ho známe, je v ohrožení.

Jason Grace se probudí ve školním autobuse mezi svou dívkou Piper a kamarádem Leem, ale ani jednoho z nich nepoznává. Trpí totiž ztrátou paměti a netuší ani to, kdo je on sám. Annabeth měla vizi, která ji nasměrovala ke třem polokrevným do Grand Canyonu v domnění, že se dozví, kde je její kluk Percy Jackson. Bohužel jí nezbylo nic jiného, než vzít do Tábora polokrevných tři nováčky a po Percym pátrat někde jinde. V táboře se však tato trojice příliš dlouho neohřeje, jelikož záhy vyráží na nebezpečnou výpravu vedenou Velkým proroctvím.

Jason: Platí pořád jeho skutky, i když si na ně nedokáže vzpomenout? Uvažoval, jestli to vezmou soudci v úvahu nebo jestli mu táta Zeus napíše lísteček: „Omluvte, prosím, mého syna Jasona z věčného zatracení. Měl amnézii.“ (str. 427)

Přitažlivý Jason patří mezi vůdčí osobnosti, umí létat a cítí, že do tohoto podivného tábora nepatří. Jeho patronka po něm chce, aby ji dostal z vězení, ale má to udělat? Na její záchranu má čtyři dny, a pokud tak neučiní, už nikdy nezíská své vzpomínky zpět.

Patnáctiletá Piper McLeanová je krásná a chytrá, což je vzácná kombinace u dcery Afrodíty. Piper zvažuje, zda zradí své přátelé a zachrání svého otce, nebo jim prozradí, co se děje a dá všanc jeho život.

Patnáctiletý Leo Valdez je hyperaktivní a pořád něco opravuje či staví. Osiřelý ohňonoš se objevil přesně ve chvíli, kdy světu hrozí zkáza, což mnozí považují za špatné znamení. Snad aby si raději toto tajemství nechal pro sebe. Přináší opravdu smůlu, nebo je tomu právě naopak? Proč by se ho ale potom pokoušela jeho teta Callida jako malého hned několikrát zabít?

Vyprávění se střídá z pohledu Jasona, Piper a Lea, ale jelikož jsou tito protagonisté od začátku spolu, nepůsobí to jako rušivý element a čtenář tyto přechody sotva postřehne. Odhalení totožnosti tety Callidy a propojení hlavních hrdinů představuje pro čtenáře jedno překvapení za druhým. Popisy okolí se střídají v dobře vyvážené míře s myšlenkami a dialogy. V táboře se setkáváme se starými známými postavami, jako je Annabeth, Cheirón nebo Rachel, ale dostává se i na některé méně významné v podobě protivné Drew či ochotného Butche.

Fantasy příběh se spoustou záhad a romantickým podtextem čtenáře zaujme jak z hlediska mytologie, tak pro dobře propracovaný charakter postav. Bájné bytosti ožívají a hrdinové jsou neustále ohroženi na životech, takže o napínavé a nepředvídatelné scény není nouze. Autor Rick Riordan používá slangové výrazy, často dochází na ironii, nadsázku či humorné komentáře. Strhující příběh plný tajemství, dobrodružství a akce nutí čtenáře hltat jednu stránku za druhou.

Proroctví má otevřený závěr, a pokud chcete zjistit, kdo přežil a co všechno zůstalo nevyřešené, musíte si přečíst první díl ze série Bohové Olympu. Druhý díl by mělo nakladatelství Fragment vydat v září tohoto roku.

Vydal: Fragment; 2012