O’Barrův dechberoucí příběh znovu ožívá (PR)

V pořadí druhý příběh ze světa Vrány Jamese O’Barra o lásce, tragické smrti a bolestivé pomstě se konečně dočkal vydání. Námět pro film, který nikdy nevzniknul, zadaptovali do komiksové podoby scénárista John Wagner a kreslíř Alex Maleev. Ten do Prahy přijíždí novou Vránu představit jako host Komiks Festu.

OBarr_Vrana_Mrtva-dobaSilný příběh Vrány, který vzniknul jako reflexe trpkých životních zkušeností Jamese O’Barra, se potýká se stejně komplikovaným osudem jako jeho autor. Právě proto na sebe dalo pokračování čekat tolik let. Známé je nešťastné úmrtí představitele hlavního hrdiny filmové Vrány Brandona Leeho během natáčení, po kterém se O‘Barr stáhnul na dlouhou dobu do ústraní. Když pak konečně dokázal spisovatel s Vránou opět trávit čas, plánovaný film, pro který napsal námět, se nenatočil. A komiks, s nímž mu pomohli scénárista John Wagner a kreslíř Alex Maleev, nebylo možné celé roky vydat.

„Komiks vyšel už na začátku druhé poloviny 90. let u vydavatelství Kitchen Sink Press, které ale nedlouho na to zkrachovalo. Práva pro „Mrtvou dobu“ tak byla, stejně jako pro dalších pět knih, nedostupná. Odkoupil je totiž poněkud podivínský producent filmu Vrána, od něhož se je naše nakladatelství pokoušelo téměř jedenáct let marně získat. Nezabírala ani intervence amerických vydavatelů. Úspěšně to rozlousklo až v minulém roce nakladatelství IDW, protože začalo publikovat za spolupráce O’Barra nové příběhy s Vránou. Proto u nás vyšel dříve novější „Soumrak bohů“ než „Mrtvá doba“,“ rozmotává zamotanou cestu Vrány Václav Dort, ředitel Comics Centra.

Největší devizou Mrtvé doby není jen emotivní příběh o pomstě za zavraždění blízkých, který oslovuje čtenáře po celém světě, ale také kresba výtvarníka Alexandera Maleeva. Bulharský výtvarník zvolil velmi náročnou kombinovanou metodu, kdy šedé odstíny kresby tuší tvořil nástřikem airbrushem, další pak vyškrabáváním ploch (podobným místy linorytu) a zalepováním rastrů (tzv. tangíry). Mnoho míst je i náročně šrafováno. Další pole byla malována temperou. „Výrazný Maleevův styl jsme v českém vydání zdůraznili díky digitální restauraci dat a nové grafické úpravě celé knihy. V původních vydáních není na mnoha místech prakticky vůbec nic vidět, protože technika zvolená Maleevem je pro reprodukci velmi náročná. My jsme navíc maximálně přiblížili usazení stránek původnímu záměru výtvarníka a komiks je proto výrazně působivější,“ dodává Václav Dort.

Komiks Vrána: Mrtvá doba je na stránkách www.comicscentrum.cz do 3. 11. 2014 k dostání za 299 korun. Jeho standardní cena pak bude 499 korun. Všichni, kdo si chtějí knihu nechat podepsat od Alexe Maleeva, mají výjimečnou příležitost 1. listopadu na Komiks Festu, kde známý bulharský kreslíř vystoupí. Veřejnou diskuzi s ním od 19:00 povede Václav Dort.

Více informací o knize včetně ukázky naleznete zde.

 

James O’Barr a příběh Vrány

James O‘Barr se narodil 1. 1. 1960 v Detroitu matce alkoholičce. Měl krušné dětství v sirotčincích,  až si ho nakonec vzali do péče pěstouni. James v sedmnácti letech opustil náhradní rodinu a nastěhoval se ke své lásce Bethany, kterou o několik let později smrtelně srazil opilý řidič. James se s touto ztrátou nedokázal vyrovnat a začal žít sebedestruktivní život plný rvaček, drog a násilí, jenž neopustil ani později u námořnictva. Po skončení výcviku se vrátil do Států s rozhodnutím zabít řidiče dodávky, jenže ten mezi tím zemřel. A právě z onoho pocitu marnosti vznikla Vrána, kterou původně tvořil pouze v rámci art-terapie. K jejímu vydání O’Barra přemluvil až majitel komiksového krámku v Detroitu.  Záhy si nového nezávislého komiksu všiml Hollywood a začal připravovat jeho filmovou adaptaci. Pro představitele hlavní role Brandona Lee se stal film osudným – při natáčení byl nešťastnou náhodou zastřelen.

Alexander Maleev – nejúspěšnější komiksový kreslíř z bývalého východního bloku

Alex Maleev se narodil v roce 1971 v Bulharsku. Po přestěhování do USA v polovině 90. let studoval na výtvarné škole The Kubert School, kde díky svému talentu přeskočil už po prvním měsíci celý jeden ročník. Brzy na to ale ze studií odešel a vydal se na profesionální dráhu. Jeho prvním dílem byl právě komiks „Vrána: Mrtvá doba“. Ze světa Vrány nakreslil ještě další pokračování „Má vlastní krev“. Později pracoval se scenáristou Brianem Bendisem na sérii „Sam and Twich“ a pro vydavatelství Marvel dlouhou dobu kreslil jejich superhrdinu Daredevilla. V současnosti Maleev pracuje na sérii Hellboy a Ú.P.V.O., která začne  v Americe vycházet letos v prosinci.

O NAKLADATELSTVÍ COMICS CENTRUM

Nakladatelství Comics Centrum vzniklo v roce 2003. Zakladatelé získali své zkušenosti s komiksem již v roce 1993 prací na magazínu Comics Arena a následně stáli u zrodu nakladatelství Crew, jehož pak byli v letech 1997 – 2000 spolumajiteli.
Ve své produkci se Comics Centrum zaměřuje na komiksové příběhy určené především dospělým čtenářům, na díla zajímavá po scenáristické i grafické stránce. Nakladatelství vydává romány v obrazech, například Ragemoor, Drsná škola, Goon, Vrána, Hellboy, Sin City, 300 – Bitva u Thermopyl, nebo Conan.
V roce 2007 Comics Centrum vydalo v České republice historicky první knihu o dějinách světového komiksu. Pro tuto knihu poprvé v České republice nakreslil speciální obálku Bryan Talbot. V roce 2012 Comics Centrum přivítalo v Praze Jamese O´Barra, výtvarníka a autora kultovního komiksu Vrána, který zde prvně pohovořil o své práci, komiksech, o Vráně a její zfilmované verzi. Loňské vydání restaurovaného komiksu Drsná škola bylo natolik úspěšné, že si restaurovaná data vyžádali i ve vydavatelství Dark Horse v USA.
www.comicscentrum.cz