Alexandra Ivy: Pohlceni temnotou (Strážci věčnosti 7)

Layla jako poloviční džin a sirotek to neměla v životě jednoduché. Adoptivní matku jí zavraždili. Věznil ji mocichtivý čaroděj. Pečuje o malé děťátko, které se zvláštními okolnostmi ocitlo v její péči. Ukrývá se před nadpřirozenou komunitou, protože kříženci džinů jsou likvidováni pro své nestabilní schopnosti. Schovávání by jí prošlo, kdyby Caine na její stopu neočekávaně nenavedl upíra Tanea.Ivy_Pohlceni_temnotou

Pohlceni temnotou začíná přibližně tam, kde končí pátý díl Rozbouřená temnota. Po stopách nečistého psa (člověk pokousaný vlkodlakem) Caina se vydali vlkodlačí král Salvátor, otrava Levet, upíři Tane s Jagrem a banda poskoků. Jagr se hned na začátku podzemních tunelů vrátil, aby si mohl vyžehlit vlastní vztah. Salvátor a Tane se později rozdělili. Vlkodlak se vydal za Cainem a jeho úspěchy i pády zachycuje příběh Za hranicí temnoty. Upír Tane začal pátrat pro Cainově čarodějnici, jež je podle Levetova citlivého nosu zčásti džin.

Tane vykonává funkci Charona – likviduje upíry, kteří se stali závislí na drogách prostřednictvím lidské krve a zešíleli. Nemá příliš přátel a mezi nadpřirozenou komunitou má pověst bouřlivého sukničkáře. Layla rozhodně není žádná křehule. Její magie zrovna neoplývá stabilitou, ale dokáže si poradit, přesto to vypadá, že tenhle upír pro ni bude velké sousto. Ke všemu ji přitahuje jako muž. Vzájemná jiskra neunikne asi Tanemu, přeci jen obvykle zvládá plnit rozkazy, a teď by nejraději tu zrzavou džinku odtáhl do svého pelechu a užíval si s ní horizontální zábavy, místo aby ji předal Věštcům.

Dobrodružství Layly a Tanea se neodehrává jenom v temných podzemních tunelech Spojených států, ale dvojice si odskočí i do Londýnských stok, kde pátrá po tajemství Laylina původu. Přitom narazí na místního šéfa klanu Viktora, jemuž jde překvapivě Levet také na nervy. Ač to Layla netuší, tak se stala jednou z aktérek starého proroctví, které může zničit svět…

Pohlceni temnotou se drží osvědčené kvality zbytku série. Opět nechybějí česká přirovnání a nějaká ta chybka se také najde, ale zdaleka ne v takové hustotě jako v prvních dílech. Jak se v téhle sérii začíná ukazovat, tak spousta věcí spolu souvisí. Objevují se nové postavy a nové rasy, které autorka nenásilně vpašovala do děje.

Rozhovor s autorkou

Vydaly: Levné knihy, 2012