Antonín K. K. Kudláč (ed.) – Cáry rubáše

V povídkové antologii Cáry rubáše, kterou sestavil Antonín K. K. Kudláč, najdeme šest českých duchařských příběhů, jež se odehrávají v minulosti i v současnosti, na našem světě i na onom, některé humorné, jiné strašidelné.

Kudlac_Cary_rubasePrvní příběh napsal Vladimír Šlechta a nese název Něco o strašidlech. Jedná se krátkou, osmistránkovou chuťovku, kde v hlavních rolích vystupuje sígr Radim a strašidlo Anežka. Čtenáře možná překvapí, že povídka je psaná ve třetí osobě v přítomném čase a autor vystupuje jako vypravěč. Netypickou má příběh i pointu. Rozhodně v něm nechybí ironie a nadsázka. „Podle způsobu parkování už tušíte, že chlapík s marlborkou není dobrý člověk. Prohlédněte si ho blíž: je obtloustlý, dlouhé prořídlé vlasy má stažené do culíku, jeho obličej se podobá chladiči buldozeru.“ (str. 7)

Autorem Malé smrti je Filip Gotfrid. Hlavní hrdina David má problém v sexu. Když má dojít na věc, tak vídává malého kluka. Za pomoci lehké děvy Jasněnky a jejího známého doktora se snaží dát svůj sexuální život do kupy. I obyčejný sex s sebou může nést značná rizika nadpřirozeného charakteru, stačí jen, když…

Jakub Mařík se v Krvi pod sněhem vypravil do časů nedávno minulých, do šumavských Modlan s ostře střeženou státní hranicí. Soudruh poručík Karel Vlček, od Veřejné bezpečnosti z Českého Krumlova, přijíždí do zasněžené vísky, aby zjistil, kdo brutálně zavraždil  místního nepříliš vzorného občana. „My o vlku… Sakra, nepřipadáte si taky jako v morbidní verzi Jeníčka a Mařenky? Chápete, myslím tím tu cestičku z drobků…“ (str. 63) Lehce drsnější příběh s místy hororově detektivní atmosférou, kde ani jedna strana není ta dobrá.

Hlavní hrdina povídky Solitér od Svatopluka Doseděla už prožil pětašedesát let. Svoje učitelské povolání dávno opustil a přes zimu se stal opět jediným obyvatelem zapadlé osady Krabat. Na vlakovém nádraží potká starou cikánku, ale za nevyžádanou předpověď osudu ji nezaplatí, a kletba na sebe nenechá dlouho čekat. Maxe v noci překvapí dívka Kiky a oddíl římských legionářů. Čtenář se na konci neubrání úvahám, jestli nakonec cikánka nebyla pouze nadaná personalistka nadpřirozené firmy.

Nejdelší ze všech příběhů napsal Jakub Guman. Být mezisvětním policistou není špatné povolání, obzvlášť když terénní práci vykonávají schopnější kolegové. Jenže hlavní hrdina povídky Z druhé strany zemřel, když spáchal sebevraždu. Bohužel ani smrt nezabrání firmě Šalda s.r.o., jež prosazuje Regulační zákony, které dohlížejí na vztah mezi mrtvými a živými, aby nevyužívala služeb svého zaměstnance i po smrti. Obzvlášť, když může pendlovat mezi První a Druhou stranou.  A  hodit očkem po přítelkyni Dominice. Gumanova povídka dokazuje, že Praha má značný nadpřirozený potenciál, ale zároveň v ní nechybí romantické klišé.

Poltergeist ze školky od Michala Špačka si bere na mušku zvláštní mateřinku, kde řediteluje paní Livedová. S dětmi jí pomáhá Jezabel, objekt hlídá rotvajler Damien a děti se místo pohádek dívají na film Přichází Satan. Paní ředitelka jednoho dne zavolá na stodvanáctku, protože školku sužuje duch, který uklízí po dětech hračky, opravuje prolézačky a pouští jim animované pohádky namluvené Jiřinou Bohdalovu. Výskyt poltergeista přiláká místní policii, hasiče boží i lidi z Holdingu. Svižná, zábavná i kousavá povídka. Svět tak lehce obrácený na ruby, ale na druhou stranu krutě pravdivý.

Šest autorů plus jeden editor. Cáry rubáše by se tak daly označit za pánskou jízdu. Šest pestrých příběhů spojených jedním tématem. Určitě si každý milovník příbězích o strašidlech najde ten svůj. K povedenějším určitě patří první, třetí a šestý se svojí chytlavou atmosférou.

Vydal: Epocha, 2013 (edice Pevnost)