Kresley Cole: Nedostižný přízrak

I na dalšího z bratrů Wrothových čeká jeho vyvolená. Jen si nikdy nepředstavoval, že jí bude bytost, kterou nikdo kromě něj nevidí. A již osmdesát let zesnulá burleskní tanečnice Néomi není nijak nadšena, že po ní jede šílený upír s rudýma očima.

Cole_Nedostizny_prizrak

Néomi je od roku 1927 vězněm svého domu, coby duch nemůže opustit hranice pozemku a společnost jí dělají pouze noviny, které opomenutím předchozího obyvatele stále chodí do schránky. Do jejího milovaného domova nenadále vpadnou tři upíři vlekoucí čtvrtého rudookého bratra v řetězech. Chtějí mu pomoci, aby se zbavil závislosti na krvi a vyléčil z šílenství. Když jim Conrad začne tvrdit, že vídá krásnou Néomi, již nikdo z bratrů nevidí, nemají důvod mu věřit. Néomi na upíry nevěří, ale protože právě ten šílený připoutaný upír je prvním člověkem, který ji za osmdesát let jejího neživota vidí, je odhodlaná udělat cokoli, aby mu dokázala, že není jen výplodem jeho choré mysli. Postupně mu pomáhá zvládnout jeho krvežíznivost a vzájemné sympatie na sebe nenechají dlouho čekat.

Néomi je navzdory posmrtnému stavu velice živou a energickou dívkou s obrovskou chutí k životu, jelikož nežila nijak dlouho. V tajné komůrce shromažďuje memorabilie po bývalých nájemnících panství, nejradši podprsenky, kondomy a balíčky sušenek, a za největší výhodu posmrtného života považuje skutečnost, že si už nemusí holit nohy. Jakkoli zpočátku působí naivně a dětinsky, v průběhu románu se mění a jedná dospěleji.

Conrad Wroth je obávaný nájemný vrah Lorů známý tím, že pije ze živých bytostí. Jejich krví do sebe ale pojal i jejich vzpomínky a to nevyhnutelně vedlo k šílenství. Za svůj lidský život nezažil ani radost, ani teplo ženského těla, a jako upír bez nevěsty není milování schopen. Néomi sice jeho srdce nerozproudí, ale lhostejná mu taky není. Conrad je komplikovaný muž, nepustí si k sobě jen tak někoho a neotevře se každému. Zpočátku  regulérní šílenec se postupně jednak působením Néomi, jednak tím, jak se zbavuje své závislosti, mění v chlapa do nepohody, který by pro svou vyvolenou udělal cokoli.

Čtvrtý příběh z říše Lorů jen velmi volně navazuje na předchozí díl Závod o život, z větší míry je ovšem samostatně stojícím příběhem. S předchozími díly nyní již jedenáctidílné série ho pojí camea postav, které si zahrály hlavní i vedlejší party v u nás již vydaných dílech. Především však v knize autorka prohlubuje pojetí nadpřirozených bytostí říkajících si Lorové.

Na rozdíl od předchozích dílů nepatří hlavní hrdinové tohoto románu ke znepřáteleným stranám a dojmu poněkud bláznivé a bojovné nadpřirozené verze Romea a Julie se tedy nedočkáme. Autorka nyní proti sobě staví šíleného upíra a nehmotnou ženu a otázkou pro čtenáře tedy je, jak zařídit, aby se dočkali svého „a žili šťastně až navěky“. Romantická linka tohoto páru ale není jedinou příběhovou linií, Kresley Cole ve vedlejších liniích otevírá dveře do následujících dílů a nenásilnou formou čtenáři odkrývá minulost jednotlivých výrazných postav románu a tím dodává příběhu a vystavěnému světu hloubku.

Stejně jako předchozí díly i tento je psán velice jednoduchým, odlehčeným stylem založeným na dialozích, romantický příběh s akční zápletkou ve vedlejší linii tak ubíhá svižným tempem a nabízí to, co čtenář paranormálních romancí žádá – lásku, sex, humor, akci, napětí i mnohá překvapení.

Nedostižný přízrak je důstojným, ne-li z dosud v překladu vydaných dílů nejlepším pokračováním příběhů z chaotického, ale velice propracovaného světa Lorů, bytostí známých z jiných žánrových knih, ale autorkou upravených k obrazu svému. Její pojetí duchů tak může čtenáře duchařských příběhů v lecčems překvapit.

 

Vydal Baronet, 2013

Koupit knihu