Ivana Nováková: Baltazar

Ivana Nováková rozehrává milostný příběh o ďáblovi, který utekl z pekla, zabydlel se v Praze a šéfuje reklamní agentuře.

Baltazar dělá práci snů, přátelí se s vlkodlaky, občas se vyspí s čarodějnicí, užívá si vymožeností civilizace. Jeho pohodový režim zásadně změní setkání s Violou, zaměstnankyní konkurenční reklamky, milovnicí Prahy a barokní hudby. Poprvé v existenci se Baltazar cítí šťastný, dokud ho nedožene jeho temná minulost. Začíná zběsilá jízda, kterou ani ďábel ani Viola nemusejí přežít.

Román Baltazar je vrstevnatá oslava zdravé lidské přirozenosti a výsměch škatulkování podle toho, v kterého boha kdo věří. Protože mentální nastavení těch, kteří svěřují konečné vyhodnocení svých skutků nějaké nadřazené všemocné a všehoschopné entitě, je v zásadě stejné. Autorka Ivana Nováková čtenářům s laskavou ironií vzkazuje, že zodpovědnost za své činy si každý nese sám.

Přestože idea příběhu je ryze konzervativní, jednání postav je moderní. Postavy pracují v současných profesích, ve volném čase však zpívají barokní kantáty v pražských chrámech.

Vyprávění je dynamické a napínavé. Je napsané lahůdkovou krajkovanou češtinou, prošpikované spoustou kulturních odkazů a vtípků.

Kromě samotného příběhu je kniha přitažlivá i zpracováním. Vymazlená grafika a úžasná obálka z dílny Rosany Zvelebilové evokuje měkké zvlněné linie barokní architektury a připomíná zasněné průhledy do starobylé pražské zástavby.

Když jsem četla Baltazara, v uších mi zněla píseň Baroko od Richarda Müllera s textem Michala Horáčka.

Vydal: Canc; březen 2024
Autorka: Ivana Nováková
Obálka a ilustrace: Rosana Zvelebilová
Počet stran: 300
Cena: 440 Kč