CHCI ZPÁTKY SVÉ ZOUBKY

Byl žil jeden Mufík a ten měl vééélkou tlamu. A v ní spoustu neposedných zoubků. Ty se jednou v noci rozhodly, že si vyrazí do světa. Jenže Mufík byl bez zoubků smutný. Pojďte, děti, pomoct Mufíkovi získat zoubky zpět.

Hra Chci zpátky svoje zoubky od tvůrce Výbušných koťátek Elana Leeho a jeho čtyřleté dcery je určena pro dvě až čtyři děti od 4 let a vrátit Mufínkovi zoubky vám bude trvat zhruba 10 minut.

Hra patří do série Koťátkových her. Pojďme se na ni podívat.

🎲 Co najdete v krabici

 Pro každého hráče je tady jeden obrázek Mufíka. Jsou v různých barvách a je tam místo i na to, abyste si ho pojmenovali.

Co najdete v krabici

Pak tady máme hromádku Mufíkovych zoubků (60), které se zatoulaly do světa. Zoubky se postupně vracejí na Zoubkovou destičku, odkud putují Mufíkovi zpátky do tlamy.

K tomu je balíček 36 karet, na kterých jsou nakreslené zoubky ve třech barvách.

Důležitou součástí je kolotoč, na kterém si vždycky vytočíte nějakou akci. A ke kolotoči patří i kolo s vylepšením, které je oboustranné.

Vše doplňuji pravidla v češtině a slovenštině, a navíc ještě krátká pohádka Mufíkovy zoubky o tom, co se stalo.

🎲 Jak se to hraje

 Na začátku hry si vezme každý hráč jednu kartu Mufíka s jeho tlamou, kde mu chybí dvanáct zoubků. K tomu dostane dvě karty. A cílem hry je být první, komu se podaří vrátit svému Mufíkovi všechny zuby do tlamy.

Tah hráče je jednoduchý, jednou rukou si přidržíte kolotoč a druhou s nim zatočíte. A řídíte se tím, co padlo. Můžete získat jednu až dvě karty, doplnit na Zoubkovou desku jeden až dva zoubky a nebo získat jackpot – můžete si vzít všechny zoubky ze Zoubkové desky a dát je do tlamy své příšerky.

Rozehraná hra

A k čemu jsou karty? Tady si sbírat série a můžete si za ně koupit točení vylepšeným kolotočem. Vylepšení má dvě strany – po zaplacení dvou stejných karet  se kolotoč redukuje jen na tři pole, kde vždy něco získáte – kartu, zoubek přímo do tlamy nebo všechny zoubky ze Zoubkové desky. Pokud odhodíte tři stejné karty, pak má kolotoč strany jen dvě, zoubek přímo do tlamy nebo všechny zoubky z obláčkové desky.

A hra končí v okamžiku, kdy má některá příšerka plnou tlamu zoubků.

🎲Moje hodnocení

Hru jsem zkoušel s  třiapůlletou dcerou Aničkou. Nejprve jsem si přečetli krátkou pohádku, která nás uvedla do děje. A pak jsme se pustili do hry.

Hra je nápaditá, i když je z velké míry založená na náhodě, kterou představuje točení kolotočem. Líbí se mi, že je tady i další prvek, a to právě sbírání karet. To umožní výhodnější točení na kolotoči. To jsem Aničce vysvětlil, ukázal jí to. Vždycky když měla stejné karty, zeptal jsem se jí, jestli je chce použít a vzít si lepší kolotoč.

Za další plus považuji, že hra je jednoduchá a děti ji po naučení zvládnou hrát bez problému samy.

Počet hráčů: : 2 – 4
Doporučený věk : od 4 let
Herní doba : 10 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Blackfire
Exploding kittens
Autoři: : Elan Lee
Originální název : I Want My Teeth Back
Rok vydání : 2023
Orientační cena : cca 590,-