Jan Hartman: Boží software

Není žádný hmatatelný důkaz, že by existoval. Přesto v něj věří miliardy lidí, ačkoliv jeho podoba nebo pojmenování mohou být různá. Boha si mnohdy představujeme jako vznešenou entitu. I ti, co v něj nevěří, o něm uvažují. Jak by to vypadalo, kdyby byl bůh obyčejný člověk?

Boží software začíná jak červená knihovna, když sledujeme štěstí české vědkyně Diany. Ta si právě vzala exotického Španěla Adriána a přijíždí spolu na líbánky do Barcelony. Jejich vztah se rozvinul velmi rychle, takřka explozivně, a tak teprve na líbánkách Adrián Dianě sdělí cosi šokujícího. Že je bůh.

Ano, ten bůh. Respektive vstoupil do Adriánova těla a do Diany se zamiloval. Problém je, že dříve byl Adrián docela darebák a jde po něm drogový král. Začíná tak dramatický thriller, kdy se Diana musí srovnat s novým zjištěním, kdo Adrián je, a zároveň bojovat o holý život.

Úvod románu je poměrně dost ukecaný. Což samozřejmě souvisí i s upovídaností postavy boha, který je geniální, všechno ví, zná a nebojí se to použít. Jistě, od boha očekáváme ohromné vědění a nekonečné znalosti, ale Adrián místy působí spíš jako vejtaha než jako bůh. Takřka v každém rozhovoru s Dianou se nechá unést a předvede nějaký rozbor čehokoliv. S tímto autor velmi plýtvá a z Adriána je nakonec poměrně dost otravný chlápek, jenž neví, kdy přestat mluvit.

Zajímavé je, že jako bůh poměrně dost kleje. Vulgarismů je tu požehnaně, což v kombinaci s napínavými scénami dává vzpomenout na klasickou českou akční školu. To rozhodně není na škodu, a pokud by tímto směrem byla vedena celá kniha, dojem by byl lepší. Boží software totiž působí, jako by občas nevěděl, čím chce být. Sci-fi, thriller, akční jízda, filozofie, komedie, erotický román či romantická limonáda?

Erotiky je v knize poměrně dost, a ač je zpočátku jakýmsi vítaným kořením, časem se omrzí, či dokonce zprotiví. To platí i pro dlouhé pasáže, které jako by někdo vystřihl z čistých romantických knih pro zasněné ženy. Pro čtenáře, který si knihu pořídí jako sci-fi, to pak může být docela oříšek na skousnutí.

Samotná sci-fi složka je dobrá a zajímavá. Bůh jako vědomí, či dokonce software, který se dá nainstalovat do kohokoliv? Mafie, která vyvíjí drogu, která u člověka odemkne boží vědomí? To je výborné. A je nutno smeknout před samotným autorem, který na každé straně ukazuje, jaký má přehled v různorodých odvětvích lidské činnosti. Scifista si tu tedy rozhodně najde to své.

Jenže jsou tu výše uvedené výtky, které by se daly shrnout pod nápis „nedostatečná redakce“. Zkrátka by text snesl proškrtání a úpravu některých pasáží, kdy věty působí neučesaně.

Jan Hartman má na svém kontě již sedm knih, přičemž velkou část své literární kariéry zasvětil kriminálním románům. V roce 2014 však vydal mysteriózní thriller Bohové a stvůry, který vyšel u nakladatelství Fragment, a stejně jako Boží software se točí kolem božstev, a to dokonce sumerských. O dva roky později pak spatřil světlo světa thriller Krev ve stopách. Boží software je první autorův příspěvek do sci-fi žánru.

Boží software je thriller se sci-fi zápletkou a napínavým dějem. Mezi jeho klady patří nápaditost, zajímavý námět a ponouká k zamyšlení. Jan Hartman se bohužel nevyhnul některých negativním věcem. Román je nepříliš soudržný mix sci-fi, thrilleru a romantického příběhu. Autor některé pasáže příliš natahuje a postava Adriána tak může na mnoho čtenářů působit až otravně.

Boží software je netradiční román. To je jednak pochvala, ale i trochu povzdechnutí, protože příběh není vyvážený. Některé pasáže vás mohou nadchnout, jiné váš zážitek poněkud pocuchat. V každém případě román Jana Hartmana za vyzkoušení stojí.

Vydal: Talent pro Art, 2021
Vazba: pevná
Počet stran: 210
Cena: 290 Kč