Elizabeth Briggs: Třinácté znamení

Nakladatelství Cosmopolis vydalo první díl vlčí série od autorky Elizabeth Briggs okořeněné o prvky astrologie s přiměřenou dávkou erotiky.

Dvaadvacetiletá Ayla nesnáší svůj život a její naděje se upínají k blížící se Konvergenci, sešlosti všech vlčích smeček zvěrokruhu. Zde ti, kteří dosáhli dospělosti, získají svého vlka a následně probíhá hledání druhů pro nesezdané. I kdyby Ayla svého druha nenašla a nepřesídlila do jiné smečky, aspoň konečně získá svého vlka. Nicméně události této Konvergence všechno změní – objeví se nová smečka Hadonoše, mezi stávajícími smečkami zvěrokruhu se rozhoří boje a Aylin život se otočí zcela naruby.

Příběh série Vlci zvěrokruhu je zasazen do dnešního světa na území USA a Kanady, kde jsou porůznu rozptýleny smečky, částečně i dle elementů jednotlivých znamení (například vodní znamení blízko pobřeží či vodních ploch). Mezi většinou smeček panuje příměří zajišťované dohodami a obchody, každopádně smečky Raka a Lva jsou dlouhodobí nepřátelé. Každá smečka má i své specifikum spojené s daným znamením – Raci si dokážou vyvolat brnění, Lvi mají mocný řev, Berani mají velkou sílu jako beranidlo a podobně. Důležitým aspektem pro vlčí život jsou také Sluneční čarodějky, které pomáhají se získáváním vlka, druha a též žehnají novorozeným proti kletbě Měsíčních čarodějek. O nich a smečce Hadonošů kolují strašlivé báchorky. Měnlivci své vlčí schopnosti musejí vytrénovat, při úplňku se jim znásobují emoce a spárované samice přicházejí do říje.

Elizabeth Briggs celkem jasně rozdělila postavy na sympatické a nesympatické, takže se do nich čtenář snadněji vcítí. Interakce mezi nimi jsou však realistické a nejsou předramatizované. Jen Kaden, alfa Hadonošů, se může ze začátku zdát jako ani černá, ani bílá postava. Ayla je míšenka měnlivce a člověka, má lehce drsný zevnějšek a prořízlou pusu, skrývá touhu někam patřit, zapadnout a snad i být milována jen pro to, jaká je. Líbilo se mi i její nadšení z poznávaní vlčích záležitostí, jelikož jí smečka Raka od toho držela dále. Nicméně někdy působila spíše puberťácky a její jisté chvíle důvěřivosti až naivity a nepromyšlenosti čtenáře asi nenadchnou.

Třinácté znamení spadá do žánru new adult fantasy a přesně takový pocit z ní i čtenář dostane. Autorka přináší několik zvratů, vývoj událostí se však dá celkem snadno odhadnout. V průběhu celého příběhu se čtenář dočká i bojových či akčnějších scén. Co se zápletky týče, je kniha spíše uvítacím dílem, kdy se čtenář seznamuje se světem, budují se vztahy s důležitými postavami, dochází k jistým náznakům a odhalením, ovšem hlavní dějová linka se rozvine pravděpodobně až s druhým dílem. Nejdůležitější věci z pohledu zápletky se odehrávají na samém začátku a konci, přičemž Elizabeth Briggs zakončila příběh cliffhangerem. Téma zvěrokruhu či astrologie pojala vcelku povrchně, pro zpestření světa to však funguje výborně.

Napětí mezi Aylou a Kadenem autorka vykreslila hezky a přirozeně, gradace se jí též povedla. Osobně se mi zčásti nelíbila sexuální noc při úplňku, neboť nezapadala tak hladce do příběhu a působila trochu uměle. Každopádně erotické scény Elizabeth Briggs píše skvěle, mají dostatek napětí a náruživosti, nešetří ani detaily a má pestrý slovník.

Autorka píše čtivě a kniha má vcelku rychlý spád. Příběh napsala v první osobě z pohledu Ayli a v textu využila vulgarismy a výrazy obecné češtiny.

Pokud hledáte dobrý mix vlčího světa a erotiky, aniž byste museli po celý čas rozmotávat zápletku, pak by Třinácté znamení mohlo být pro vás. Avšak nenechte se zmást příjmením, knihy Patricie Briggs jsou o kus jinde, což ale neznamená, že si tuto knihu Elizabeth Briggs neužijete.

Ukázka

Vydal: Cosmopolis (Grada Publishing), 2023
Překlad: Lucie Schürerová
Vazba: brožovaná
Počet stran: 320
Cena: 449 Kč (nyní za 382 Kč na Grada.cz)