LUMPARK

Vážení přátele, vítejte v našem úžasném lunaparku. Zakupte si lístky a přistupte blíže, naše úžasné atrakce už na vás čekají. Vydejte se s námi na plavbu na pirátské lodi a jako zlatý hřeb můžete navštívit tajemný hrad hraběte Drákuly.

Cože? Že prý bylo minulý týden někomu z našeho občerstvení špatně? To je bohapustá lež, kterou o našem parku šíří ten šejdíř Dalton. A víte, že v jeho parku hořelo? A že minulý týden mu to tam zavřela hygienická inspekce kvůli krys?  To se u nás nemůže stát.

Lumpark je hra, kde si budujete svůj vlastní lunapark. Stavíte atrakce, vylepšujete je,  budujete občerstvení, zázemí pro zákazníky. Prostě se snažíte, aby byl váš park nejlepší na celém světě (nebo aspoň ve městě). Jen to samé chtějí i ostatní, a tak je občas potřeba drobná sabotáž a nečekaná kontrola z úřadu práce se taky hodí. A ty nejlepší zaměstnance musíte přetáhnout k sobě.

Hru v češtině vydalo nakladatelství Rexhry, je určena až pro dva až pět majitelů lunaparku starších čtrnácti let. Jedna herní seance zabere v průměru 25 minut na hráče.

🎲 Co najdete v krabici

Kromě pravidel zde máme herní plán. Je oboustranný a pro hru si můžete vybrat stranu, která se vám víc líbí. A taky jedna je lepší, když sedíte vedle sebe, a jedna proti sobě. Podobně jsou zde dva ukazatele kola – kartonové kolečko a plastový vozík horské dráhy. Pravidla doporučují použít ten plastový, protože vypadá lépe.

Obsah krabice

To, co je pro hru hlavní, jsou karty a tematické balíčky. V základní krabici je celkem šest tematických balíčků, ze kterých budujete svůj park. Jsou zde Piráti, Roboti, Upíři, Nindžové, Džungle a Gangsterka. Složení všech balíčku je v podstatě stejné, každý ale umožňuje jinou strategii. Třeba Upíři mají malé atrakce (2), ale velkou úroveň pruzení (4 z 5). Piráti to mají obráceně – velké atrakce (5) a málo pruzení ostatních (2). Doplnil bych, že to není tak, že každý hráč má jeden balíček, ale balíčky se smíchají dohromady a vy můžete používat karty z libovolných témat.

Každý balíček se skládá z několika typů karet. Je zde titulní karta právě z výše uvedenými statistikami a případnými zvláštními pravidly. Pak karta vstupní brány do parku, úvěru, shrnutí a bodování. V každém balíčku jsou i karty událostí města – lunapark (ty kladné) a lumpark (ty, co vám dají co proto). Pro získání bonusových bodů jsou zde stavební plány, které vám říkají, co musíte ve svém lunaparku mít.

Další karty jsou karty událostí. Ty jsou zajímavé tím, že jsou většinou rozdělené na dvě poloviny. Ta horní půlka přináší zajímavý bonus pro vás a ta spodní vám umožňuje útočit na soupeře. Například mu můžete sebrat zaměstnance nebo poslat do parku vandaly, kteří mu zboří nějaké vylepšení. A taky se spodní polovinou můžete bránit zákeřnostem protihráčům, protože Velký balík peněz někdy dokáže zázraky.

Karty atrakcí a zaměstnanců

A pak tu jsou stavební karty. V každém balíčku jsou 2 zlaté hřeby. To jsou superatrakce, které je sice těžké postavit, ale pak vám přinášejí spoustu výhod.  Dále jsou tam různé atrakce, vylepšení atrakcí, zaměstnanci, občerstvení a podobně.  Vše je vždy tematické k příslušnému balíčku.

Kromě toho jsou zde nějaké žetony, žetony mincí, bloček na počítání bodů a tužka. V krabici je vše uloženo v plastovém insertu. Sedí tam i obalené karty (malé bezvýznamné plus).

🎲 Jak se to hraje

Na to, abyste vybudovali nejlepší lunapark, vám bude muset stačit osm kol. Přesně tak dlouho hra trvá a na konci se spočítají body a nejlepší je prostě ten, kdo jich má nejvíc. A co že se to boduje? Tak především vaše atrakce. Čím má atrakce více vylepšení, tím víc získáte bodů. Můžete mít až 25 symbolů vylepšení, ale věřte tomu, že to vám spoluhráči nedovolí.

Kromě atrakcí můžete bodovat své plány, jak chcete park rozšířit. Pokud je splníte, dostanete kopec bodů, pokud ale ne, pak je to minus 10. A taky na konci musíte splatit všechny úvěry, což vás může stát až  40 bodů. Jako loupež za bílého dne, banky jsou hold vydřiduši, tak s tím opatrně.

A teď už ke hře. Každé kolo se skládá ze 4 kroků – krok události, parku, návštěvníků a úklid.

V prvním kroku dostanete novou kartu události. Pak zjistíte, co se děje ve městě a jak reagují lidé na váš park. Na začátku hry jsou měšťané nadšeni, a tak vám karty s názvem Lunapark pomáhají. Pak se ale situace obrátí, blízcí sousedé si stěžují a přicházejí na řadu karty Lumpark, které, jak asi tušíte, pro vás tak pozitivní nejsou. Po vyřešení karty můžete hrát z ruky karty události, a to ať už stranou přínosnou pro vás, nebo znepříjemníte život některému z “kolegů”.

Krok parku tvoří jádro hry. Zde budujete svůj park, stavíte atrakce, vylepšení, můžete dobírat karty, nebo dokonce nějakou atrakci, která se vám nelíbí, zbořit. A když je nejhůře, můžete jít sbírat mince, které vypadly vašim zákazníkům z kapsy.

Rozehraná hra

Trochu se podíváme na stavění atrakcí a vylepšení. Ve vašem parku je místo jen na pět atrakcí a z toho jen jedna může být superatrakce. Najdete zde různé typy pouťových radovánek, např. adrenalinovou jízdu, klidnou jízdu nebo hotel pro hosty. U každé atrakce můžete budovat vylepšení. Jejich počet není omezen. Některá vylepšení lze ale stavět jen na určitý typ, například Klimatizaci nepostavíte na horské dráze a zase na občerstvení vám nebude fungovat Přistání do vody. Navíc každý balíček vám dává téma, kterým můžete atrakce vylepšovat a přinese vám bonus. A jak jsem již psal, čím více máte vylepšení na atrakci (symbolů na kartách atrakce a vylepšení), tím více za ni dostanete na konci bodů. Moc si na své atrakce nezvykejte, ve hře je velké množství karet, které umožňují soupeřům zničit vaše vylepšení na atrakcích.

A nyní je čas vybrat od lidí peníze. Spočítáte hvězdičky, pardon, návštěvníky parku a podle toho dostanete peníze, za které můžete v dalším kole zase budovat.

Fáze úklidu je pak poslední, zde si znovu otevřete zavřené atrakce, odhodíte události, které zůstaly ve hře, odhodíte karty do pěti a žeton prvního hráče se posune k dalšímu kolegovi.

🎲 Moje hodnocení

Musím říct, že se mi líbí styl, jak je celá hra udělaná. Je zde spousta vtipných momentů, např. pravidla jsou podtržená a doplněná poznámkami propiskou (vzpomněl jsem si na svá studentská léta). Na kartách je spousta detailů a hlášek, kluci z Rexher si s tím dali hromadu práce a všechen text i v obrázcích přeložili. Takže se třeba dočtete, že v Obludáriu mají 100% pravou, úžasnou mořskou pannu. Pozadí některých karet na sebe navazují, když budete mít štěstí, složíte si v parku zajímavou scenérii (nejsou za to body, ale je to hezké). Co bych trochu vytkl, je, že mi karty přišly takové měkčí. Dneska už většinu her neobaluji, tady jsem ale karty do obalu dal.

Pravidla s poznámkami

🎲A co herně?

Z hlediska plynulosti hra vždy rychle odsýpala, i když ji většina lidí hrála poprvé. Pravidla jsou celkem jednoduchá, všichni je rychle pochopili a ani jsme nic nepotřebovali během hry hledat.

A teď to hlavní – je to zákeřná hra se spoustou interakce mezi hráči. Někteří hráči si dokonce připadali, že je ostatní šikanují. Musíte protihráčům hodně škodit, snažíte se budovat svůj park a přitom házet klacky pod nohy soupeřům, posílat jim kontroly, zapalovat atrakce, přetahovat zaměstnance. Pokud vám tohle vadí a radši si budujete pěkně v klidu na vlastním písečku, tuhle hru ani nezkoušejte. Hra sice umožňuje hrát mód bez působení škod, ale pokud chcete hru hrát jen takto, najdete asi vhodnější. Zase s manželkou bych naopak tenhle mód hrál musel.  Pokud máte interakci naopak rádi, neštítíte se soupeři vrazit kudlu do zad, zřejmě budete nadšení.

Počet hráčů: : 2 – 5
Doporučený věk : od 14 let
Herní doba : 25 minut na hráče
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : REXhry
Good Games Publishing
Autoři: : Joel Finch
Originální název : Unfair
Rok vydání : 2017, v češtině 2022
Orientační cena : 1360,-