Zánik městečka Olšiny – psychologická hrůza ve spojení s nápaditou imaginací

Lidská fantazie nemá jiných hranic než těch, které si dokáže vystavět pouze ona sama. A pokud se jí nechá volnost, je schopna i ze zdánlivě banální situace vykouzlit poutavý příběh.

Světlo světa spatřil geniální výběr hororových próz Jaroslava Havlíčka, který s citem pro žánr sestavil Petr Boček. Knihu vydalo v edici Temnosti (svazek 5) nakladatelství Carcosa, čímž přispělo k přiblížení české literární klasiky současnému čtenáři. Kniha obsahuje dvě novely (jednu z nich nedokončenou) a deset povídek.

Zánik městečka Olšiny – V malém městečku strážní andělé zvěstují obyvatelům otřesnou novinu. Pán Bůh umřel a jeho trůn je tímto okamžikem prázdný. Všechny nebeské zákony přestaly rázem platit jak na nebi, tak i na zemi. Jak se s nastalou bezvýchodnou situací mají prostí lidé vypořádat, izolováni ve své obci od své víry i celého okolního světa?

Černá paní – První setkání se smrtí bývá vždy traumatickým zážitkem, obzvlášť pokud postihne ještě nevinnou dětskou duši. Malý chlapec se musí vypořádat se smrtí souseda, stejně jako s okolí obcházejícím přízrakem.

Vítr – Nejšťastnější okamžik života se může rázem změnit v ten nejhorší a současně poslední, obzvláště pokud v povzdálí postává zákeřná žárlivost.

Hodinky pana Balabána – Co by se stalo, pokud by začal čas na hodinkách ubíhat jejich majiteli opačným směrem? A jak se dá vypořádat s takovým darem, anebo prokletím?

Faustova smrt – Doktoru Faustovi se již jednou podařilo ošálit a oddálit svou smrt díky spojení s pekelnými silami. Ovšem chvíle jejího opětovného příchodu se nezadržitelně blíží.

Svatá noc – Bezmoc rodičů u lůžka nemocného dítěte je něco strašného, obzvláště pokud je čas sváteční, který by si rodina měla užívat v radosti a ve zdraví.

Pes – Nomen omen! Vlastní jméno může danému člověku zvýrazňovat jisté charakterové vlastnosti, ale k jeho nelibosti i vytyčit budoucí směřování jeho života.

Amorek smrti – Smrt na sebe může vzít různé podoby. Záleží na tom, pro koho si konkrétně přichází.

Vše pro dítě – Narození prvního dítěte mění absolutně životy všech zúčastněných členů rodiny a prohlubuje generační rozdíly.

Past – Služba v panské rodině nemusí být pro mladou nezkušenou dívku vůbec jednoduchou. Zvláště pokud ještě nezná život a svět, aby se mohla před lidskou zlobou a bezprávím sama bránit.

Přicházející z pekel – Bezstarostný románek se pro mladého člověka může velmi lehce, jako mávnutím kouzelného proutku, změnit v celoživotní hrůzný trest.

Smaragdový příboj – Ať už v to člověk věří, nebo ne, hvězdy a měsíční fáze ovlivňují nejen jeho život, nýbrž umožňují jeho skryté přirozenosti vyplout na povrch, o čemž se přesvědčí hrdina této nedokončené novely.

Sbírka novel a povídek Jaroslava Havlíčka přibližuje dílo tohoto mistra psychologického dramatu a fantaskní imaginace současnému žánrovému čtenáři. Dává jasnou zprávu o tom, že čeští autoři horor vždy psát uměli. Petr Boček z obsáhlého autorova díla vybral a sestavil tento více než reprezentativní výbor a doplnil knihu o informacemi nabitý doslov. Dokonce se zde čtenář mimo jiné dozví i zamýšlený konec nedokončené novely Smaragdový příboj.

Havlíčkova prvorepubliková čeština je oku lahodící nádhera. Dokonce by se dalo i říci, že čtenáři začne v průběhu čtení znít její odraz v hlavě a doplní tak jeho čtenářský zážitek o něco neuchopitelného, přesto dokonale úžasného. A samotný výběr je různorodý, od mrazivého psychického reálna po fantaskní snové vize. Vše je poskládané s citem a úctou do stránek této nezapomenutelné knihy plné pestrých příběhů.

 

Vydala: Carcosa; 2023
Obálka: výřez obrazu Večerní zvony (Cloches du soir)
Počet stran: 304
Vazba: pevná
Cena: 349 Kč