Rafal Jaki, Hataya: Zaklínač – Rónin

Někdy má člověk přání, které se vážně vyplní. V závěru recenze na loňského komiksového Zaklínače – Nářek čarodějnice jsem psal, že by snad příští díl mohl nabídnout jiné vizuální zpracování. A nejnovější Zaklínač přišel s dosud nejodvážnějším komiksovým zpracováním.

Zaklínač: Rónin je v pořadí již sedmým komiksem z populárního fantasy univerza. Tentokrát je velmi specifický, protože se jedná o mangu se vším všudy.

Geralt se ocitá v Japonsku v období Edo a ve vesnici jej poprosí, aby místní zbavil hrozby ze strany Kapp, které zabíjejí vesničany. Kappa je stvoření podobné velké žábě, avšak velmi mrštné. Geralt ví, že zabíjet lidi není pro tyto bytosti úplně obvyklé. Vydává se tedy najít odpovědi.

Když zaklínač vyřeší obavy vesničanů, je konfrontován s tajemnou sněžnou ženou Juki Onnou, která dokáže člověka proměnit v led. Geraltovi uniká, ale ten se nevzdává. Cestou se setkává s několika lidmi a každý mu zadá nějaký úkol. Geralt se proto utká s dalšími bytostmi z japonských mýtů.

Komiks je rozdělen do několika krátkých příběhů, přičemž každý zaklínače o něco víc přiblíží k nalezení sněžné ženy. Jde o klasické situace, kdy někdo Geralta požádá o službu, ale on pak zjistí, že se věci nemají tak, jak vypadají ze začátku. Čtenáře tyto příběhy příliš nepřekvapí, protože se drží podobného scénáře. Rozdíl je v zasazení do jiného prostředí. Nutno ale uznat, že komiks s japonskými mýty a jejich tvory pracuje velmi dobře a nápaditě. To oceníte zvlášť po dočtení příběhu, kdy na vás čeká velmi pěkně zpracovaný bestiář, který vám objasní i dost věcí z příběhu. Závěr komiksu je povedený, ale působí jako upoutávka na pokračování.

Scénář k Róninovi má na svědomí Rafal Jaki, který je zatím známý spíš jako producent a showrunner animovaného seriálu Cyberpunk: Edgerunners než jako komiksový scenárista. Kresbu obstaral japonský výtvarník Hataya. Hatayova kresba sice sedí k tématu a k faktu, že se jedná o mangu, ale nijak nenadchne a některé panely nevypadají nejlíp. Zklamán bude ten, kdo čekal modernější styl a barvitější provedení ilustrací jako v některých předchozích dílech. Velmi pěkná je obálka Jena Bartela.

Na jednu stranu je Zaklínač – Rónin povedený komiks s dobrým příběhem a výraznou stylizací. Pro někoho může jít o vítané vybočení ze zajetých kolejí a o možnost vidět Geralta v jiném prostředí. Navíc, jak bylo zmíněno, japonské mýty jsou zde opravdu výborně využity. Je to prostě klasický Zaklínač v japonských kulisách. Svým způsobem to působí trochu jak fanfikce. Co kdyby byl Geralt z Japonska v období Edo?

Pokud vás zajímá, jak dopadl Zaklínač v japonském stylu, pak vězte, že je to velmi dobrá manga a ostudu v knihovně vám rozhodně neudělá.

Vydala: CREW, 2023
Překlad: Jana Komárková
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
120 stran / 389 Kč